På hösten ska man äta en massa äppelpaj, eller hur? Här kommer ett recept på en väldigt enkel men supergod äppelpaj. Vi åt faktiskt upp den direkt, som efterrätt i lördags :)
Om man är sugen på fler versioner av äppelpaj så kan jag rekommendera världens godaste äppelpaj och äppeltosca.
3 äpplen
1 ½ msk kanel
1 ½ msk strösocker
100 g smör, rumstempererat
2 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1½ msk mörk sirap
Vaniljkräm
2 dl smetana
1 ½ msk strösocker
½ krm vaniljpulver eller ½ urskrapad vaniljstång
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dom med kanel och 1 ½ msk strösocker.
3. Rör ihop smör, havregryn, mjöl socker (½ dl) och bakpulver till en smidig smet.
4. Bred ut hälften av smeten i en ugnssäker form. Lägg på äppelklyftorna och bred ut resten av smeten. Ringla över sirapen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
5. Vaniljkräm: Rör ihop smetana, socker och vaniljpulver.