bambi

Choklad- och jordnötssmörmoussetårta
Här kommer receptet på denna UNDERBARA tårta, för vad slår jordnötssmör och choklad? Inte mycket!!
 
Den är inte så svår att göra heller, det är egentligen tre enkla steg. Det är ett skal gjord av oreo-kakor, sen är det jordnötssmörmousse inuti (som chokladmousse, men alltså jordnöttsmör istället för choklad!!!) och chokladganache ovanpå. Sen har jag dekorerat den med mini-Reeses peanut butter cups (tror inte att dom finns här i Sverige, jag köpte dom hos min syster men den vanliga storleken finns på ICA!) men man kan även dekorera den med t.ex. jordnötter.
 
 
2-2½ paket oreos (jag använde två paket men det var verkligen i minsta laget!!)
50 g smör
 
5 dl vispgrädde
3 ½ dl florsocker
3 ½ dl jordnötssmör
300 g philadelphiaost
2 msk mjölk
1 dl chocolate chips (eller hackad choklad)
 
225 mörk/ljus choklad (jag använde 200 g ljus och 25 g mörk)
1,2 dl vispgrädde
Reese's peanut butter cups eller jordnötter som dekoration
 
1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbarkant. Krossa oreos tills det är bara smulor. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Platta sedan ut det så att det täcker botten och kanterna. Baka i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
2. Vispa 5 dl grädde hårt. Vispa sedan i 1 dl florsocker och ställ grädden i kylen.
3. Vispa sedan (i en annan skål) philadelphiaosten och 2 ½ dl florsocker tills det är fluffigt.
4. Tillsätt jordnötsmör och mjölken och vispa tills det är helt blandat.
5. Vänd försiktigt ner 1/4 av vispgrädden i jordnötssmörblandingen tills det är helt blandat. Fortsätt sedan att vända i (att sakta blanda genom att vika över, från sidorna och inåt) vispgrädden i två omgångar till, tills allt är helt blandat.
6. Vänd till sist ner chocolate chipsen eller den hackade chokladen.
7. Fyll skalet med moussen och låt stå i kylen i minst en timme.
8. Hacka 225 g choklad och ha i en värmetålig skål.
9. Koka upp 1,2 dl vispgrädde och häll över den hackade chokladen. Vispa tills all choklad är smält. Låt det svalna lite (men inte för mycket så att ddet blir klumpigt) och häll det över moussen. Dekorerna den innan ganachen har stelnat.
 
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)
#1 - Carolina

Herregud så gott, det är farligt att läsa din blogg såna här dagar då man har extra mycket chokladbegär. ;-) KRAM

#2 - dianasdrömmar

Gah, jag dör så gott kramis Diana

#3 - Jenny - mammaliv i Nashville

WOW! Den tårtan måste måste jag baka!
Gudars vad gott det ser ut & låter. Vi är Reeses/choklad junkies här så den är precis i vår smak.
Har du testat att krossa reeses i glass förresten?
Mmmm så gott!
Tack för receptet!

#4 - Natali BLOGGAR om livet med 4 barn ♥♥♥

Ser så gott ut. Mina ungar gillar inte jordnötssmör så den kan jag inte baka här hemma men den ser jättegod ut!

#5 - Karin

Åh måste jag testa nån dag...!

#6 - Lina

ser sjukt gott ut :) Lyllo fnulan ;) kram

#7 - Julia

Såg ju helt underbart gott ut! Ska jag nog prova till min födelsedag. Har letat Reese's peanut butter cups som en galning men inte hittat dem någonstans!!

#8 - Nina Bergquist

Herregud, den såg ju sjukt god ut! Jag som älskar oreo med...

#9 - Jessica

Men wow!! Den ser ju helt otroligt god ut :)

#10 - Lotta

Jag antar att man tar ur krämen från oreosen först?

Svar: Nej, det gjorde jag inte!
bambi

#11 - Lotta

Tack! Gjorde tårtan idag och den var poppis! Jag brukar misslyckas en del när jag bakar men den här lyckades jag med :) kul!

Svar: Åh, va roligt att höra! :)
bambi

#12 - Katja

Usagodis.se där går det att beställa reese´s!

#13 - Riccie - Mamma till Lykke 9 månader

Å satan så gött! Den här måste jag göra nån gång! Måste även tipsa mina vänner på instagram om den och lägger en länk med din bild där, hoppas det är ok!?
Mumms mumms!

Svar: Det går så bra så! :)
bambi

#14 - Johanna

Sådär då är tårtan klar :D Skall bli en överskning till pappsen som fyller i dag och älskar jordnötter :D Hoppas det blir en hitt! Tyckte dock det var lite svårt att trycka ut kaksmulorna i formen, men får nog krossa ännu mer till nästa gång.