bambi

Kinesisk apelsinkyckling
När jag la upp bilden på kinesiska apelsinkycklingen på Instagram (där jag heter @bambiblogg – följ mig!) häromkvällen så var ni många som var sugna på receptet och det förstår jag verkligen! Det är ljuvligt gott med lagom smak av apelsin. Det smakar som kinamat som man äter på restaurang. Så om ni vill imponera på nån så kan jag verkligen rekommendera att bjuda på denna maträtt!
 
 

900 g kycklingbröst
2-3 dl maizena
2 ägg
rapsolja

Marinaden
1 ½ msk kycklingfond
2 ½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl vitvinsvinäger
½ dl soja
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära, riven
1 apelsin

1. Börja med marinaden. Vispa ihop kycklingfond, vatten, socker, vinäger och soja. Pressa ner vitlöksklyftor. Dela apelsinen och pressa ner all saft. Riv av lite av skalet också ner i marinaden.
2. Dela kycklingen i lagom stora bitar och lägg i en påse. Häll ca 1/3 av marinaden ner i påsen och se till att den fördelar sig över kycklingen. Marinera minst 30 minuter.
3. Häll upp maizena i en skål och knäck äggen i en annan skål, vispa upp dom lite lätt.
4. Doppa kycklingbitarna en och en i först ägg och sen i maizena. Fortsätt så med alla bitar.
5. Stek/fritera kycklingen i rapsolja i en stekpanna tills dom är genomstekta.
6. Häll resterande av marinaden (dom 2/3 som du fick över) i en kastrull och koka upp. Tillsätt 2 msk maizena medans du vispar. Fortsätt tills såsen tjocknat. Ringla såsen över kycklingen eller använd den som dipping sauce.