bambi

Barnens trädkoja
 

Som ni kanske minns så håller min pappa på att bygga en trädkoja till barnen. Nu är den nästan klar och barnen tycker att det är så roligt att vara där. Dom går dit nästan varje dag efter skolan och förskolan.

Jag funderar lite på att lägga dit en matta och kanske fixa några små möbler dit, men det är kanske bättre att vänta till våren med det?

 

 
 
Oreotryffelbrownies med mjölkchokladganache

Här kommer min favorit från fikabuffén som jag gjorde i torsdags. Jag älskar brownies och brukar kalla mig för självutnämnd brownieexpert. Jag har experimenterat mig fram till det perfekta browniereceptet och det använder jag alltid som grund.

Först hade jag tänkt baka min favorit Oreotryffeltårta till fikabuffé men sen kom jag på att jag skulle hitta på en brownie-version av tårtan. Sagt och gjort och ja… dom blev helt underbart goda! Chokladiga med en lagom hint av oreo-smak och sen den underbar kladdiga mjölkchokladganachen (den blev kanske lite för rinnig/kladdig, om man vill ha den lite fastare så kan man minska mängden grädde till ganachen).

Browniesarna har först en browniebotten (mitt framtagna recept som gör dom perfekta browniesarna), sen ett lager med oreotryffel och sen toppat med mjölkchokladganache.

 

Browniebotten
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
115 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljpulver
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt

Oreotryffel
2 pkt oreos
1 pkt (200 g) philadelphiaost

Mjölkchokladganache
2 dl grädde
200 g ljuschoklad

1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Låt svalna lite.
3. Vispa (för hand) i båda sockersorterna i chokladblandningen.
4. Ha i ett ägg i taget medan du vispar.
5. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat.
6. Ha i smeten i en form (gärna klädd med bakplåtspapper), ca 20 x 30 cm.
7. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Låt svalna helt.
8. I en mixer, kör oreos och philadelphiaost tills allt är helt blandat. Du får nog hjälpa till och putta ner kakorna ibland. Ha på ”smeten” ovanpå browniebottnen och släta till.
9. Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över oreo-lagret.
10. Ställ in i kylen, gärna över natten, men åtminstone några timmar. Ta fram tårtan en stund innan du ska äta den.

 
 
Citronmarängkakor

Som jag berättade igår så bakade jag kakor till tjejkvällen imorgon. Kakorna som jag bakade var dessa mördegskakor som har ALLT. Först är det mördegsbotten, sen är det underbar söt-syrlig lemon curd och ovanpå det maräng toppad med hackade pistagenötter. Det är som småbakelser i kakform.

Detta recept kommer från Ernst Kirchsteiger.

 

Mördeg
250 g smör, rumstempererat
1 dl socker
2 äggulor
5 dl vetemjöl

Fyllning
4-5 msk lemon curd
½ dl pistagenötter, hackade

Maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Knåda ingredienserna till mördegen (eller kör dem i matberedare), rulla sedan till 4 långa strängar.
2. Platta till rullen och gör en grop längs med en tesked.

 
3. Fyll gropen med lemon curd.
 
4. Vispa äggvitorna med 0,5 dl socker så smeten blir blank, blanda i resten av sockret försiktigt.
5. Bred/spritsa marängsmeten ovanpå lemon curden och strö över pistagenötterna.
 
 
6. Grädda långt ned i ugnen i ca 20 minuter.
7. Skär längderna rakt över till lagom stora kakor.