bambi

Oreotryffelbrownies med mjölkchokladganache

Här kommer min favorit från fikabuffén som jag gjorde i torsdags. Jag älskar brownies och brukar kalla mig för självutnämnd brownieexpert. Jag har experimenterat mig fram till det perfekta browniereceptet och det använder jag alltid som grund.

Först hade jag tänkt baka min favorit Oreotryffeltårta till fikabuffé men sen kom jag på att jag skulle hitta på en brownie-version av tårtan. Sagt och gjort och ja… dom blev helt underbart goda! Chokladiga med en lagom hint av oreo-smak och sen den underbar kladdiga mjölkchokladganachen (den blev kanske lite för rinnig/kladdig, om man vill ha den lite fastare så kan man minska mängden grädde till ganachen).

Browniesarna har först en browniebotten (mitt framtagna recept som gör dom perfekta browniesarna), sen ett lager med oreotryffel och sen toppat med mjölkchokladganache.

 

Browniebotten
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
115 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljpulver
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt

Oreotryffel
2 pkt oreos
1 pkt (200 g) philadelphiaost

Mjölkchokladganache
2 dl grädde
200 g ljuschoklad

1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Låt svalna lite.
3. Vispa (för hand) i båda sockersorterna i chokladblandningen.
4. Ha i ett ägg i taget medan du vispar.
5. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat.
6. Ha i smeten i en form (gärna klädd med bakplåtspapper), ca 20 x 30 cm.
7. Grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Låt svalna helt.
8. I en mixer, kör oreos och philadelphiaost tills allt är helt blandat. Du får nog hjälpa till och putta ner kakorna ibland. Ha på ”smeten” ovanpå browniebottnen och släta till.
9. Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över oreo-lagret.
10. Ställ in i kylen, gärna över natten, men åtminstone några timmar. Ta fram tårtan en stund innan du ska äta den.