Det var riktigt höstruskigt igår här, med regn och åska. Då var det rätt så mysigt att vara inne och baka dessa godingar. Dom kommer med en varningstext för dom är verkligen galet goda och det kan bli svårt att bara äta en! Smörkrämen innehåller en massa hackad dajm och är doppade i mjölkchoklad och sen toppade med lite mer hackad dajm. Kan det bli godare?!
Det är första gången jag gör biskvier, jag har varit lite rädd för bakverk där jag behöver doppa dom i smält choklad men det gick faktiskt väldigt smidigt och lätt. Vet inte riktigt varför jag har varit så rädd för biskvier för dom är helt klar mödan.
Bottnar:
300 g mandelmassa
1 3/4 dl socker
2 st äggvitor (spara äggulorna!)
Dajmsmörkräm:
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kokande vatten
4 st dubbeldajm, grovt hackade
Dekorering:
250 g ljus choklad
1 msk rapsolja
1 st dubbeldajm, fint hackad
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan grovt och vispa samman med äggvitan och sockret, gärna med elvisp.
3. Klicka eller spritsa ut bottnarna på en plåt klädda med bakplåtspapper. 20 stycken rundlar. Tänk på att dom flyter ut lite i ugnen.
4. Grädda i 20-25 min tills de fått lite gyllene färg. Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dom från bakplåtspappret och lägger dom med bottensidan uppåt (så att dom får torka lite på andra sidan). (Jag la mina på en handduk.)
9. När chokladen i micron är helt smält, häll den över resterande choklad och rör om. På så vis blir chokladen tempererad och håller sig bättre i rumstemperatur.
10. Ta fram biskvierna från frysen och doppa dom i den smälta chokladen (dra av överflödig choklad på kanten om det behövs) och strö över lite finhackad dajm. Låt stelna i kylen en stund om det behövs.