bambi

Kalljäst valnötslimpa gräddad i gjutjärnsgryta

Här kommer receptet på det otroligt goda valnötsbrödet. De är verkligen perfekt att göra till helgfrukosten eller brunchen. Jag har aldrig bakat ett godare bröd och rätt enkelt var det också!

Det är första gången jag använder mig av surdegsgrund. Det finns i kyldisken (nära jästen), sen så förberedde jag degen igår kväll och så fick den jäsa i kylen under natten. Men det är viktigt att man startar jäsningen i rumstemperatur, så att det kommer igång och sen kan man ställa in den i kylen. Sen har man nybakt bröd till frukosten, så otroligt gott!

 

2 st.

Fördeg
2 msk surdegsgrund
2 dl vatten
2 dl rågsikt

5 dl vatten
10 g jäst
1 msk salt
1 tsk socker
1 dl pumpakärnor/solroskärnor
2 dl valnötter, grovt hackade
11-12 dl vetemjöl

1. Blanda ihop allt till fördegen i en skål och låt vila i rumstemperatur i 3 timmar.
2. Tillsätt sedan dom övriga ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in degen i kylen under natten.
3. På morgonen: Ta fram degen. Smörj gjutgärnsgrytan med olja/smör och ställ in den i ugnen. Värm ugnen till 250 grader.
4. När ugnen har blivit varm så dela degen, stjälp ner ena halvan. På med locket och in i ugnen i 30 minuter. Ta sen av locket och grädda ytterligare 5 minuter för att få till den fina ytan.
5. Ta ut brödet och låt svalna under duk medans du gräddar nästa limpa.

 
 
Helt klart godaste brödet jag någonsin bakat – skulle kunna äta det till frukost, lunch och middag!
Frost barnkalas
 
Som sagt, igår var det Frost-kalas hemma hos Linda. Hennes dotter fyllde nyligen 7 år, tänk va tiden går fort! Och snart är det dags för Leahs Frost-kalas så det var bra att få lite tips på vad man kan göra.
 
 
Titta ås mycket fint Linda hade gjort! En otroligt fin Olof-tårta och fina ”is-klubbor”.
 
 
Sen så blev det också ”sätt näsan på Olof”-lek, där Zack vann och fick en fin medalj! Jag fick många komplimanger för min klänning som kommer från me&i (från förra säsongen).
 
 
 

Inte bara en fin tårta, en väldigt god tårta också! Nu får jag spåna och planera mitt Frost-kalas för Leah. Jag har redan funderat ut tårta (det blir en annan slags Olof-tårta) men sen får vi se vad det blir mer. Det är lätt att det blir för mycket, för just när det gäller Frost så finns det så MYCKET. Ett tag så tänkte jag ordna med heliumballonger och en massa saker i ”fiskdammspåsarna” men det blir för mycket. Ska försöka behärska mig!  🙂

Ha en fin söndagskväll!

Välkommen till byggkaoset

Preciiiiis när min sista lektion skulle börja så ringde en lärare från Zacks skola. Han mådde inte bra. Hade klagat att han hade ont i magen hela förmiddagen och sen inte ätit lunch. Sen däckade han i en soffa och kändes väldigt varm. När jag hämtade honom så såg han inte så pigg ut och han sa att han frös – till och med i magen. Haha, barn kan verkligen säga så roliga saker…

Så hem med barnen till byggkaoset:

 

Överallt utanför så är det täckpapp och skyddsplast. Det går inte att komma in i ett rum utan att lyfta på skyddsplast. Det luktar byggdamm och kliar lite i näsan när man går runt utanför skyddsplasten. Men dom har varit väldigt snabba, nästan rivit ut hela badrummet på en dag!

Jag kom på att det var inte så smart att boka in att dom ska renovera badrummet när jag har sportlov nästa vecka. Inte så roligt att ha ledigt mitt i allt byggkaos. Även barnen ska vara lediga och hemma. Men då har vi en ursäkt att bege oss ut på dagarna under lovet, men jag som såg fram emot sovmorgonar och bara att få gå runt i pyjamas hela dagarna. Det kan jag ju glömma….