bambi

S'Mores Cheesecake - godaste cheesecaken jag någonsin ätit!

Har ni hört talas om s’mores? Det är något man brukar äta i USA, då grillar man marshmallows över eld och lägger dom sen mellan två kex med choklad. Då smälter chokladen ihop med marshmallowen i en enda mumsig gegga. Så fruktansvärt gott!

Här har ni cheesecake-versionen av s’mores. Det blev ärligt talat den godaste cheesecaken jag någonsin ätit. Krämig vaniljcheesecake med len chokladganache och sen rostade marshmallows…. ja, det vattnar i munnen bara jag tänker på den. Jag smakade en bit, sen skickade jag den med maken till jobbet. Det är bäst så, annars hade jag ätit upp hela själv (utan problem)! Så otroligt god var den!

 
 

3 ½ dl digestivekex-smulor
50 g smält smör
½ dl farinsocker
150 g chokladknappar (eller hackad choklad)
1 påse mini-marshmallows
800 g philadelphia (eller annan naturell färskost)
1 ½ dl strösocker
2 msk maizena
1/4 tsk vaniljpulver
2 ägg
1 3/4 dl grädde

Choklad ganache
resterande av chokladknapparna
1 dl grädde

1. Sätt på ugnen på 160 grader.
2. Blanda digestive-smulorna med smör och socker. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper, både i botten och runt kanterna (och gärna lite över kanterna eftersom denna cheesecake blir ganska hög). Jag använde en 23 cm form.
3. Tryck ut smulblandningen i botten av formen och lite upp på kanterna. Sprid ut lite choklad och marshmallow på botten.

 
 
4. Vispa philadelphian fluffigt. Tillsätt sen maizena, socker och vanilj och fortsätt att vispa.
5. Skrapa ner det som har kommit upp på kanterna och tillsätt ägg och grädde. Vispa fluffigt.
6. Häll i smeten i formen och jämna till ytan. Grädde i ugnen i 90 minuter. Stäng sen av ugnen och låt cheesecaken stå kvar (då minskar risken för att den spricker) i minst 30 minuter. Glänta sen på ugnsluckan och låt den svalna.
7. Ta ur cheesecaken ur ugnen. Sätt sen på grillfunktionen på ugnen och på högsta temperaturen.
8. Koka upp grädden för ganachen och häll den över chokladknapparna. Vispa tills den är slät och häll det sen över cheesecaken. Strö över rikligt med marshmallows (hela påsen med mini.marhsmallows gick inte åt för mig).
9. Stoppa sen in cheesecaken i ugnen (i mitten) men passa den noga så att marshmallowsen inte blir för brända. För mig tog det ca 2 minuter sen tog jag ut cheesecaken.