bambi

Chokladmazarinrutor med hallonglasyr

Som ni vet så har maken börjat på ett nytt jobb. Han tog ofta med sig bakverk till sitt förra jobb och dom verkligen om det. Om det dröjde ett tag så kunde dom börja fråga efter mina bakverk… haha. Nu när han hade hunnit jobba ett par veckor så tänkte jag att det var dags för honom att ta med fika till nya jobbet. Det fick bli mazarinrutor som jag gjorde i långpanna, perfekt fika till många!

Det gjorde succé och även jag smygsmakade på en, kunde inte låta bli, och den var verkligen ljuvlig! Men så älskar jag mazariner och kombinationen av mandelmassa och choklad blev supergod!

Denna påminner lite om mazarinkakan som jag har gjort förut, men denna är då med choklad. Mums!

 

Mördegsbotten:
225 g smör
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 äggula

Fyllning:
150 g smör, rumstempererat
500 g mandelmassa
4 ägg
1 dl kakao
1 krm vaniljpulver
100 g chokladknappar eller hackad choklad

Glasyr:
4 dl florsocker
3 msk hallonsaft
ev. lite vatten

1. Sätt på ugnen på 200 grader. Mixa ihop smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven. Tillsätt sen äggulan och mixa hastigt ihop till en jämn deg.
2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg den i botten av en bakpappersklädd långpanna, ca 25×35 cm. Nagga lite lätt med gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.
3. Sänk temperaturen på ugnen till 180 grader.
4. Riv ner mandelmassa i en skål. Ha i smöret och rör ihop.
5. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt sen kakao och vanilj och rör om till en jämn smet. Rör till sist ner chokladen.
6. Bred ut fyllningen ovanpå mördegsbotten. Jämna till den något. Grädda sen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.
7. Rör ihop florsocker och saft till glasyren. Om glasyren känns för tjock tillsätt några droppar vatten. Glasyren ska vara trögflytande, men ändå gå att bre ut.

 
8. Låt glasyren stelna i rumstemperatur, skär sen kakan i rutor.