bambi

Gröna Lund - ett besök fylld av skratt och skrik

Glad Valborgsmässoafton vänner! Veckomenyn kommer imorgon istället, då det är som ”söndag” då och det är inför den kommande veckan.

Ni som följer mig på Instagram såg att vi var på Gröna Lund igår. Det var en riktigt mysig familjeutflykt.

 
Jag var inbjuden dit av Coca-Cola Store, som har öppnat på Grönan. Det är den första i Skandinavien och man kan köpa Coca-Cola prylar men också förstås läsk. Det finns över 100 olika smaker att välja mellan, man kan även få en version som är som slush men med kolsyra. Jag har alltid gillat Cola och testade Cola Zero med körsbärssmak. Riktigt gott faktiskt!
 
 
Igår var ju premiär för säsongen och också då premiär för den nya åkattraktionen Ikaros. Ni ser den här nedför, det är den med solen på toppen. Det är lite som fritt fall, men man hänger rakt ner mot marken när man faller i 90 km/h. Det var inget som jag kände mig sugen på att testa… faktiskt inte alls!
 
 
När jag var yngre så åkte jag typ allt, Fritt Fall och alla möjliga ber- och dalbanor men idag känner jag att jag nöjer mig med lite ”snällare” åkattraktioner.
 
 

Zack och Leah älskar Slänggungan och åker alltid den om och om igen.

Vi åkte även Kvasten, som jag tror var barnens favorit. Den är rätt så ”snäll” och åker inte allt för fort. Men den första som vi åkte var Vilda Musen, som har en längdgräns på 120 cm. Jag trodde inte att det skulle vara några problem nu när barnen är 9 och 7 år gamla. Men oj, va dom skrek och var rädda. Speciellt Leah som tyckte den inte alls var rolig (och hon brukar vara den som är modigast av dom två när det gäller åkattraktioner). När vi kom ner och tittade på bilderna som tas när man åker, så såg båda barnen helt skräckslagna ut och Leah skriker på bilden.

Så vi åkte inte Vilda Musen något mer efter det.

 
Det fick bli Lustiga Huset istället. Det är ju betydligt ”snällare”. Vi stod i kön och tittade på alla – vuxna – som inte kunde ta sig upp för dom där trapporna som åker uppåt och neråt. Zack sa att han förstod hur man skulle göra och han skulle minsann klara det. Men sen när det väl var dags var det inte lika lätt….
 
 

Vi avslutade dagen med Kärlekstunneln innan vi åkte hemåt igen. Vi var rätt frusna efter att ha varit ute i flera timmar. Det var ändå 12 grader, men det blåser också en hel del där vid vattnet. Idag känner sig Zack lite förkyld, kanske utlöstes det när han blev så kall igår, så vi får se hur det blir med majbrasa och allt ikväll.

Hoppas att ni får en fin valborgsmässoafton!

Födelsedagsfirande

Hej vänner! Jag vet att det var lite tyst från mig under gårdagen, men jag hann helt enkelt inte med att förbereda några blogginlägg i tisdags (jag brukar förbereda dom dagen innan).

För i tisdags fyllde ju Leah år. Hon var väldigt förväntansfull och väckte oss klockan 5 (!!) på morgonen och ville öppna presenter. Så jag var helt förvirrad hela dagen. Tisdagar är dessutom den dagen som jag har flest lektioner, så det var en riktigt lång och jobbig dag. Efter jobbet var det bara att snabbt hämta barnen för att åka hem och fika.

 
 

Jag hade bakat vaniljcupcakes och kolakakor. Hela familjen fikade tillsammans och sen blev det amerikanska pannkakor till middag, allt enligt födelsedagsbarnets önskemål.

Leah fick många olika presenter, gosedjur, spel, mm. Men en favorit var nog detta ägg, med en fågel inuti. Fågeln kläcks och sen kan det lära sig att prata och dansa och en massa grejer. Det var väldigt häftigt när fågeln kläcktes tyckte barnen.

 
 

Idag har jag min allra sista lektion med mina IB2:or (dom som går sista året på IB), för sen nästa vecka har dom sina exams.

Och igår ringde äntligen bilhandlaren och sa att jag kan komma och hämta vår nya bil nästa vecka. Som jag har längtat!

Krispiga hemmagjorda fiskpinnar med enkel citronaioli

Jag måste ju erkänna att jag gör inte alltid all mat från grunden. Vi har ofta fiskpinnar hemma i frysen och äter det då och då, men dom är inte särskilt roliga. Jag tar till dom i nödfall. För dom faller isär och smakar inte så värst mycket. Men har ni testat att göra hemmagjorda fiskpinnar? Det är en enorm skillnad och det är faktiskt inte så krångligt.

Jag trodde att det skulle bli åtminstone en matlåda när jag gjorde dessa hemmagjorda fiskpinnar, men hela familjen tog flera gånger om. Det var länge sen jag såg barnen äta fisk med så god aptit. Det blev inte en endaste fiskpinne kvar! Men jag tror att det var lite extra gott med den goda citronaiolin, som egentligen var superenkel (nästan bara att röra ihop) men lyfte verkligen hela maträtten.

 

400 g torskfilé
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk paprika
1 ägg
½ dl mjölk
2 dl ströbröd (gärna panko)

Citronaioli
½ dl majonnäs
2 msk matyoghurt (eller turkisk yoghurt)
1-2 vitlöksklyftor
en nypa salt
1 msk gräslök
skalet från en citron
2 tsk citronsaft

1. Börja gärna med citronaiolin så att den är klar. Rör ihop majonnäs och matyoghurt. Pressa ner vitlök och rör ihop, tillsammans med saltet.
2. Strimla gräslök och riv ner citronskal och pressa i citronsaft. Rör ihop allt och ställ in i kylskåpet under tiden.
3. Skär fisken i tjocka strimlor (i ”fiskpinne-storlek”).
4. Ta fram tre djupa tallrikar. Blanda vetemjöl, salt och paprika i den första. Vispa ihop ägg och mjölk i den andra och häll i ströbröd i den sista.
5. Ta sen och doppa varje fiskbit först i mjölblandningen, sen äggblandningen och till sist i ströbrödet. Lägg åt sidan på en tallrik.
6. Stek sen fiskpinnarna gyllenbruna på medelhögt värme. Servera gärna med potatismos och citronaiolin.