bambi

Julfirande med stora och små
 
Hej vänner! Det har varit lite tyst här i bloggen i några dagar. Det är förstås för att vi har haft fullt upp med julfirandet. Jag hoppas verkligen att ni har haft en fin jul. Det har vi! Som vanligt fullt hus, vilket jag älskar! Jag älskar verkligen att barnen får uppleva såna här härliga jular med släkt och familj. Det fick inte jag, så det känns extra kul att dom får det.
 
 
Även om Zack och Leah inte tror på tomten så kom tomten ändå och delade ut julklappar.
 
 
För lill-kusinen så var detta första julen. Snart blir hon ett år!
 
 
Efter ett tag så såg det ut så här! Ändå tyckte jag att vi inte hade köpt så många julklappar (men det hade vi visst….) för vi köpte inget efter Black Friday, så det kändes liksom som om vi inte hade köpt nåt… jag hade typ hunnit glömt bort allt vi hade handlat….
 
 
Zack var så glad att äntligen få sitt Nintendo Switch. Han är ett riktigt stort Super Mario fan, så nu kan han äntligen spela Super Mario Odyssey.
 
 

Efter all julmat har vi lite som tradition att spela lite spel, eller kortspel. Denna gång fick det bli Super Mario Monopolet (Monopoly Gamer, tror jag att den heter) som Zack fick i julklapp. Det var väldigt krångliga regler och inte alls som vanliga Monopol….

Sen på Annandagen så åkte vi över till min syster för att fira jul där också.

 
Hon bjöd på taco-buffé. Väldigt gott, då vi var lite trötta på julmaten….
 
 
Varje år gör min syster detta jättestora pepparkakshus. Det går åt 3 kg pepparkaksdeg!
 
 
 
Julklappsutdelning med kusiner och kusinbarn.
 
 

Lek med ballonger och en liten te-bjudning blev det också…

Puh, man blir lite trött efter all julfirande och snart är det dags för nyår också. Bara att ta nya tag, eller hur?  😉

Saffransrutor

Har ni hunnit baka mycket till jul än? Jag har börjat lite smått, men jag inser att julen närmar sig med stormsteg. Jag har mestadels bakat sånt som jag brukar, därför har det inte blivit så många nya recept här på bloggen på sistonde. Det blir lätt så när man har gamla favoriter, som man vet att alla älskar.

Men så hittade jag ett härligt recept hos Söta Saker på dessa mumsiga saffransrutor. Jag frös in ett gäng så att vi har till jul, men resten gick åt rykande snabbt! Dom var riktigt riktigt goda och smakade mycket saffran. Rekommenderas varmt!

 

150 gram smör
1 ½ dl mjölk
½ g saffran
2 ägg
3 dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Saffransglasyr
75 gram smör
1 msk grädde
½ g saffran
3 ½ dl florsocker

kokos

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm upp blandningen så att den blir ljummen.
3. Rör ut saffranet i mjölkspadet och ställ sedan åt sidan.
4. Vispa ihop ägg och socker pösigt.
5. Rör ner vetemjöl, bakpulver och smörblandningen till en jämn smet.
6. Häll i en form (ca 15 x 20 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter.
7. Låt botten svalna och rör under tiden ihop glasyren. Smält smöret och blanda ner grädden och saffranet. Låt svalna och rör sedan ihop med florsockret till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan och toppa med kokos.

 
Allt krångel med vårt nya kylskåp

Som jag har nämnt lite tidigare i bloggen så har vi köpt ett nytt kylskåp. Det är egentligen både kylskåp och frys i ett, ett så kallat ”side-by-side”. Vårt gamla kylskåp var också en side-by-side. Dom är extremt stora, tunga och klumpiga. Vilket försvåras ännu mer av att vi har vårt kök en trappa upp.

Så jag beställde det nya kylskåpet från ett företag som hade hemleverans, till anvisad plats och som kunde ta med sig vårt gamla kylskåp. Detta var inte så lätt att hitta, för det är inte så många företag som vill leverera stora, tunga och klumpa side-by-sides. Vilket man kan förstå.

Så, jag blev jätteglad när jag hittade ett företag här i Stockholm som kunde fixa detta. Jag beställde den nya side-by-siden med leverans två veckor senare och skrev tydligt i beställningen att köket låg en trappa upp och att den gamla (som skulle tas med, så kallad ”miljöretur”) var en stor klumpig side-by-side, den också.

Dagen kommer då den nya ska levereras. Det ringer på dörren och utanför står två killar från transportbolaget. Jag säger att jag tror inte att detta kommer att gå om ni bara är två, för köket är en trappa upp. Killarna säger direkt att detta kommer inte att gå och dom hade inte vetat att det var en trappa upp (trots att jag skrev det i min beställning). Kylskåpet lämnas direkt innan för ytterdörren (jätteskoj att ha den ståendes där!).

Efter mycket tjat från min sida, så kommer fyra killar från transportbolaget fyra dagar senare (det var helg däremellan) och tar bort emballaget. Dom försöker, utan några hjälpmedel (sele eller remmar t.ex.) att med handkraft bära upp den nya. Det går inte, dom kommer inte genom trappan (det nya kylskåpet är för högt och slår i trappan ovanför). Dom ger snart upp och det nya kylskåpet står åter innanför ytterdörren.

Jag började bli stressad och kände hur julen närmar sig med stormsteg. Jag kan inte ha ett kylskåp precis innanför ytterdörren!

 
Med kylskåpet ståendes precis innanför dörren (ytterdörren direkt till vänster nerför trappan)

Så jag ringer och tjatar (ja, jag var nog en jobbig kund men vi hade inte fått det vi hade beställt). Dom säger att dom ska ordna det men när inget händer på flera dagar så ringer jag till slut några flyttfirmor. Som är vana vid tunga lyft, som att lyfta kassaskåp, efter ett par samtal så hittar jag några som kan komma SAMMA DAG! Jag är jätteglad men samtidigt sur på företaget, att jag ska behöva göra deras jobb. För det tar tid att leta reda på och hålla på ringa runt till olika flyttbolag.

Flyttgubbarna kommer hit och försöker få upp den nya kylskåpet med hjälp av sele och remmar, men dom får inte heller den uppför trappan. Här började jag verkligen att ge upp! Jag tänkte att vi får nog leva med det gamla kylskåpet. Flyttgubbarna åker och kommer tillbaka några dagar senare med en snickare, för dom tänkte att dom måste nog ta in och ut kylskåpen via något fönster.

Nu börjar det hända saker, tänkte vi. Så vi började kolla på hur vi skulle stänga av vattnet till det gamla kylskåpet (för det var vatten draget direkt till det). Maken och snickaren går ner i källaren och stänger av vattnet och sätter på det igen, bara för att testa. Morgonen efter vaknar vi upp utan varmvatten eller värme! Ja, problemen med detta kylskåpsbyte vill aldrig ta slut!

 
Det var kallt hemma!

Hit med en varmvattenberedar-gubbe som fixar så att vi nu har värme på två av tre våningsplan. Flyttgubbarna tar bort köksfönstret och tar in det nya kylskåpet och ut det gamla via det. Dom lyckades bygga en ramp upp till fönstret, som är en våning upp. Jag var faktiskt inte hemma när dom gjorde detta, för jag ville inte se det. Jag bara såg framför mig hur fönster och allt skulle gå sönder. Det var ju redan så mycket som hade gått fel i och med detta byte, så jag ville inte se fler katastrofer.

Jag kom hem efter jobbet och då var faktiskt, till slut, efter två veckor, det nya kylskåpet på plats.

 Ni ser det gamla kylskåpet på dom två översta bilderna och den nya på dom två understa.

Om ni tittar noga på den understa bilden som är till vänster så ser ni att dörr-kanten är rejält tillbucklad. Det blev den efter alla försök att få upp den. Så, nu börjar bråket med företaget att dom ska ersätta dörren, vilket dom faktiskt har skriftligen lovat. Däremot så har dom nu dragit tillbaka att dom ska stå för kostnaden för flyttgubbarna.

Jag kan säga att jag är glad att jag är gift med en jurist vid dessa tillfällen. För även om jag också förstår att dom borde stå för flyttgubbarna, då vi faktiskt beställde leverans till anvisad plats (köket) och dom inte lyckades uppfylla sin del av köpeavtalet så är det inte så lätt att börja bråka om sånt här (som man faktiskt har rätt till) när man inte riktigt är kunnig.

Dessutom så måste vi fixa värmen på nedervåningen, som fortfarande inte fungerar. Tänk va mycket krångel, tid och energi detta nya kylskåp har kostat oss! Blä! Och egentligen var inte det gamla kylskåpet trasigt. Det fungerade, men var gammalt och lät extremt mycket. Jag mätte att ljudnivån på den var 56 dB (nya är på 32 dB). Vi har vårt sovrum på samma våningsplan som köket, så det har alltid varit väldigt störande med allt ljud den har gjort. Så jag längtade verkligen efter ett tyst kylskåp, som också var energisnålt. Den gamla måste ha dragit extremt mycket energi. Så, det är jätteskönt att ha blivit av med den gamla och det är så mycket tystare här hemma nu (älskar det!). Men vet inte om det verkligen var värt allt krångel och stress. Än är det inte slut heller!