bambi

Thailändsk kycklingnudelsoppa på en halvtimme

Mera soppa! Det är ju så gott med soppa så här års! En riktigt god, mättande soppa är nudelsoppa. Jag gjorde den här nudelsoppan förra veckan, med thailändska influenser.

Röd curry pasta är något som jag alltid brukar ha hemma. Det brukar finnas dom bland asiatiska varorna i matbutiken. En burk räcker lääänge. Sen ska man ”alltid” avsluta med lime, men den får inte koka för då blir den besk. Detta lärde jag mig när vi backpackade i Thailand i två månader och jag gick på matlagningskurs där. Då avslutade dom alltid med ”And now…. it’s time for lime!”.

 

2 msk olja
3 vitlöksklyftor
1 msk ingefära, färsk
3 msk röd curry pasta
400 g kycklingfilé, strimlad
1 liter kycklingbuljong
2 msk fisksås
1 burk kokosmjölk
250 g nudlar
1 lime

1. Värm oljan i en gryta. Pressa ner vitlöksklyftor och blanda med riven ingefära och röd curry pasta. Låt allt fräsa ihop i nån minut.
2. Tillsätt sen strimlad kyckling och stek i 3-4 minuter.
3. Tillsätt buljong, fisksås och kokosmjölk. Rör om och låt allt koka upp.
4. Tillsätt nudlarna och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Ta soppan från värmen och pressa ner limesaft. Servera!

Helgen

God morgon måndag! Här har det varit fullt upp… så förlåt att det har varit lite tyst här. I fredags var målarens hemma hos oss och vi gick igenom dom tre rummen som ska målas och tapetseras. Det ska bli så skönt att få lite omgjort här hemma.

Igår var min pappa hemma hos oss. Leah fick en verktygslåda i julklapp. Hon och jag snickrade ihop en låda förut, men hon ville ju snickra ”på riktigt”. Min pappa snickrar mycket och har bland annat byggt en träkoja åt barnen i trädgården så han kom över för att snickra lite med Leah. Han hade förberett så att hon kunde göra en fågelholk. Hon tyckte det var jätteroligt.

 

Det är så roligt för jag känner igen mig så mycket i Leah. När jag var liten så hängde jag i garaget med min pappa och ville alltid hjälpa honom när han snickrade. Jag föredrog alltid träslöjd över syslöjd och det var alltid svårt att veta om jag skulle välja syslöjd som alla mina tjejkompisar valde eller om jag skulle välja träslöjd som jag tyckte var roligast. Ibland blev det syslöjd och ibland träslöjd och då var jag oftast den enda tjejen bland killarna i träslöjden…

Sen på eftermiddagen igår så åkte jag och maken och provade sängar. Så nu är även en ny säng beställd! Längtar efter den. Det ska bli så skönt att få sova i en ny, mjukare säng. Jag hoppas att den kommer att göra oss mer utsövda, piggare och gladare!

Ni fortsätter att skriva så många fina kommentarer här i bloggen. Jag blir så otroligt glad och tacksam för alla fina kommentarer!

Makalöst god Oreotårta!

Ett av mina populäraste recept är en moussetårta, alltså en tårta utan traditionella tårtbottnar. Här har ni en ny tårta i samma tappning. Den är mjuk, den är krämig och den smälter i munnen. Det är kanske därför alla älskar dessa moussetårtor?

Denna tårta är fylld med oreos, men har också ett krämigt cheesecakelager och mjukt och lent chokladmousselager.

När jag bjöd på denna så hördes det bara en massa ”mmmmmm” bland alla gäster, alla fullkomligt älskade den!

Det är några moment att gå igenom för att göra tårtan men det är så värt det. Gör i ordning allt förutom toppingen dagen innan, ta fram den när gästerna kommer och fixa toppingen snabbt och enkelt. Totalt så använde jag 3 paket oreos till hela tårtan, den är verkligen mäktig så den räcker till många! Men var beredd på att flera av gästerna nog gärna tar en extra bit  😉

 

Oreobotten
300 g oreos
100 g smör

Cheesecake
200 g cream cheese (t.ex. Philadelphiaost)
1-2 dl florsocker
2 dl grädde
50 g oreos

Chokladmousse
5 äggulor
200 g choklad (mörk eller ljus, efter smak)
2 ½ dl grädde
2-3 msk florsocker

Topping
1 ½ dl grädde
2-3 msk florsocker
50 g oreos

 

1. Mixa oreos till botten i en mixer tills du har smulor. Smält smöret och blanda det med smulorna. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant (ca 23-24 cm).
2. Vispa ihop cream cheese, florsocker och grädde till en ljus och fluffig smet (gärna med köksassisten). Bred ut cheesecakefyllning på över botten. Grovhacka en näve oreos (ca 50 g) och strö över cheesecakelagret. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter.

 
3. Gör sen chokladmoussen genom att smälta chokladen försiktigt över vattenbad eller i micron (i 30 sekunders intervaller). Låt svalna lite.
4. Vispa ihop äggulor med ½ dl grädde lite lätt. Vispa resten av grädden (2 dl) hårt (i en annan bunke), med elvisp.
 
 
5. Häll ner den smälta chokladen i äggblandningen under omrörning. Vänd därefter ner den vispade grädden försiktigt. Bred chokladmoussen ovanpå cheesecakelagret och låt stå i kylskåpet i 1-2 timmar.
6. Innan servering: Ta fram tårtan och vispa ihop grädde och florsocker till toppingen. Bred ut vispgrädden på toppen och strö över grovhackade oreos.