bambi

Att lära barnen säga ifrån
 

Hej ledighet och sommarlov! Idag är jag hemma med barnen, men nästa vecka ska dom på idrottsläger. Det är lite svårt att själv aktivera barnen i 8 veckor, så då är det perfekt med sommarläger eller kollo. Det är ett dagsläger, så dom sover inte borta, men dom får testa på en massa olika idrotter och leka en massa lekar. Zack var på samma idrottsläger för två år sen och det var väldigt bra ordnat.

I tisdags var jag med Leah till hörsel och balanskliniken. Hon fick inte godkänt på hörselprovet hos skolsyster, så vi fick hem en kallelse. Vi har inte märkt att hon hör dåligt, men hon brukar ha rätt mycket öronvax (jämfört med Zack). Och det var det läkaren märkte, att det var mycket vax. Så mycket så att dom fick ta och spola rent det högra örat flera flera gånger. Dom försökte även använda en pyttelite, smal, ”dammsugare” och suga ut vaxet men då protesterade Leah. Hon tyckte inte om den och sa ifrån. Så dom spolade igen med vatten och vi fick med oss örondroppar hem som ska lösa upp det sista som är längst in.

Jag uppmuntrar barnen att säga ifrån när det gör ont eller är obehagligt. Så jag tyckte det var bra att Leah inte höll tyst om det, trots rummet full med vuxna i vita rockar (två sjuksystrar och en läkare). I en sån situation kan det vara svårt att säga ifrån när alla försöker få en att gå med på något man inte vill.

Men jag förklarade för henne att alternativet var ju att få hem örondroppar som ska tas i en hel vecka och då ville hon hellre det. Vi har alltid lyssnat om det är något dom inte vill och försökt diskutera fram lösningar istället för att tvinga fram något (det blir ju aldrig bra i slutändan). Ibland säger Leah ”Zack vill inte leka med mig” och då får jag påminna henne om att man kan aldrig tvinga nån att leka med en. Så att barnen alltid påminns om att tvång inte är något bra eller något man ska använda.

Idag har vi lite aktiviteter inplanerade och jag ska baka lite inför midsommar. Hoppas att ni får en fin torsdag!