bambi

Silviarulltårta

Jag och Leah bakade igår. Hon ska ha höstträff med sin nya klass, med picknick i parken. Så då tänkte vi att vi skulle baka något gott till det. Hon tycker ju inte om choklad, så då tänkte jag först klassiska silviarutor men sen kom jag på att man kanske kunde göra dom på ett annat sätt? Kanske rulltårta?

Just rulltårta är ju så smidigt då det går så himla fort. Min syster berättade om hur när hon var mammaledig och någon kompis ringde och ville komma över så slängde hon alltid ihop en rulltårta när kompisen var på väg. Det behövs ju bara 5 minuter i ugnen, så det är verkligen något man kan slänga ihop rätt så snabbt.

Men denna rulltårta har dom klassiska smakerna av silviakakan, mycket vanilj och krämig smörkräm inuti. Det är inte så supermycket smörkräm, för det kan det lätt bli ”för mycket” av. Sen är ett tips också att vispa smöret läääänge så smakar det inte smör! Glasyren på toppen ger rulltårtan det där lilla extra!

Leah blev mycket nöjd i alla fall  🙂

 

3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Smörkräm
100 g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula
riven kokos

1. Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa sen försiktigt ner mjöl och bakpulver. Vispa inte för mycket, utan blanda bara tills allt är helt blandat. Ha till sist ner mjölken och blanda tills allt är genomblandat.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten. Bred ut den så att den är jämn (men inte för tunn!). Grädda den sen mitt i ugnen i 5 minuter (men håll koll så att den inte bränns).
4. Förbered ett bakplåtspapper med ett tunt lager socker på. När botten är färdiggräddad, vänd den upp och ner på det sockriga bakplåtspappret och låt den svalna så.
5. Gör under tiden smörkrämen genom att vispa smör och florsocker pösigt. Tillsätt sen lite vanilj och äggulan. Vispa allt luftigt i minst 5 minuter.
6. När botten har svalnat pilla försiktigt bort bakplåtspappret och bred ut smörkrämen i ett jämnt lager.

 
7. Rulla ihop rulltårtan från kortändan och ställ in den i kylskåpet så länge.
8. Gör nu glasyren genom att smälta smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner sockret.
9. Tillsätt sen vanilj och äggula och fortsätt att vispa för hand tills glasyren har tjocknat. Häll den över rulltårtan och strö över kokos.
 
 
 
Vardagsstök

Hej ny vecka! Det är lite pysslande att få ihop veckorna nu. Jag har ju mer att göra på jobbet och så försöker jag få till vardagsmotionen. Jag hade ett uppehåll i mina löppass då jag hade såna skavsår och sen blev jag så förkyld. Men nu försöker jag komma igång igen.

Vi försöker även få till att vi ska promenera med barnen hem från skolan. Det tar ca 40 minuter att promenera och barnen har faktiskt gått två gånger helt själv (superläskigt tycker jag!). Men i fredags gick jag med barnen och Leah hade en kompis med sig. Dom bestämde sig för att städa kojan i trädgården… det behövdes nog. Den används inte så flitigt så det har blivit en hel del spindelväv och den var allmänt stökig. Så dom drog ut alla möbler och gjorde rent den.

 
Sen blev det mellis ute i solen. Så mysigt höstväder det var!
 
 

Äppelklyftor, hallon och små yoghurtar blev det.

Hoppas att ni alla får en bra start på veckan!

Aktiviteter för barn

Hur många aktiviteter är ”lagom” för barnen? Ja, det är en het fråga. Vissa tycker att barn ska knappt ha några aktiviteter efter skolan, så att dom får ta det lugnt och fokusera på läxor. Medan andra tycker att det är bra med en massa aktiviteter.

Jag har väl alltid befunnit mig någonstans mitt emellan. Men! Jag tycker att det är så viktigt att lyssna på barnet och höra vad hen tycker själv.

Tidigare har Zack och Leah haft två aktiviteter var i veckan. Men nu tyckte Zack att det räckte med en aktivitet – klättring. Leah däremot har tre aktiviteter: klättring, simning och gymnastik. Dom är ju olika och vill olika saker.

Så, båda barnen går i klätterskola. Maken har hållt på med klättring länge (säkert 10 år) men jag är egentligen inte så intresserad. Men jag blev tvingad att klättra lite senast (ni ser mig här nere till höger) då jag ska ta ”grönt kort” för att kunna säkra när barnen klättrar.

Zack har redan gått en termin och klättrar nu väldigt höga och svåra väggar. 12 meter upp är han på bilden här nedanför till vänster. Otroligt att han fixar det. Jag som blev rädd av den lilla biten jag klättrade!

 

Leah går nu sin första termin, så vi får se vad hon tycker och om hon vill fortsätta klättra sen.

Vad håller era barn på med för aktiviteter och hur många är ”lagom” enligt er?