bambi

Kyckling med pak choi

Jag älskar asiatiskt och vi tillagar det ofta här hemma. Några stående favoriter är biff med bambuskottfriterad kyckling i sötsursås och tikka masala. Så goda och smakar precis som det ”ska”.

Här har vi en ny rätt som jag kan lägga till på favoritlistan. Den är sååå god och enkel. Det är första gången som jag själv köper pak choi men jag känner så väl igen den från restauranger. Pak choi är en kålsort och den blir så god när den får fräsa ihop med dom övriga ingredienserna.

 
 

Sås
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära, färsk
2 msk soja
2 msk socker
1 msk balsamvinäger
2 tsk tomatpuré
2 tsk hoisinsås

1 kg kycklingfilé
1 gul lök
1 röd paprika
2 st pak choi

1. Blanda ihop pressad vitlök, riven ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré och hoisinsås. Ställ åt sidan.
2. Skär löken i klyftor och strimla paprika och kyckling. Skär bort roten på pak choin och dela den sen i mindre bitar.
3. Hetta upp lite olja i en panna och fräs kyckling, lök och paprika tills kycklingen börjar få lite färg. Ha sen i pak choin och låt den fräsa med en kort stund.
4. Häll på såsen och rör om så att allt blandas ordentligt. Servera sen med nykokt ris.

 
Jobbig vecka

Förra veckan var en riktig tung vecka, så jag är så glad att den är över. Maken jobbade extremt mycket och kom hem mitt i natten (då menar jag kl 23 och en natt 01:30). Jag sover inte bra när han inte är hemma och ligger och ”väntar” på att han ska komma hem. Jag somnar förstås men sover inte alls lika bra. Och jag är så känslig när det gäller sömn…

Sen i torsdags kväll fick jag veta att min farbror i USA dog. Jag växte upp med honom nära. Vi firade jular tillsammans och var mycket hos varandra. Han var verkligen världens snällaste och finast farbror.

Tung vecka alltså… men helgen blev lite bättre. Maken och jag smet iväg och gick på bio. Det kändes som att vi inte hade sett varandra på hela veckan och det var så skönt att tänka på annat. Vi gick och såg A star is born. Jättebra film och jag älskar Lady Gaga! Barnen fick vara hemma själva under tiden (vi gick på bio mitt på dagen). Det är första gången som vi lämnar dom själva för att göra nåt sånt själva, men det gick ju jättebra.

Igår så hade jag tänkt att vi skulle julpynta men jag orkade inte riktigt med det. Vi tog det rätt så lugnt. Jag låg och tittade på Första dejten på SVT, sån mysig serie. Kärleken är det bästa som finns! Och så hade Leah önskat att vi skulle göra brända mandlar så det gjorde vi.

 
 

Alltså brända mandlar är något som jag gör varje helg under december. Det blir så gott, är så enkelt att göra och doften sprider sig så härligt i huset.

Nu hoppas jag att den här veckan blir en bättre vecka! Ha en underbar måndag allihopa!

Saffranssnittar - småsega saffranskakor

Har ni börjat baka nåt jul-gott än? Jag började lite smått för några dagar sen. Det fick bli dessa saffranssnittar, som fick högsta betyg av barnen och maken.

Saffranssnittar är lite som kolakakor men med saffran. Dom ser nästan ut som saffransbiscotti men är inte hårda som biscotti.

Perfekta kakorna att kickstarta julen med! Varning för rykande åtgång! Jag har inte många kvar här hemma, så nästa gång blir det nog dubbel sats.

 

1 pkt saffran
3/4 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
½ dl ljus sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Mortla saffran tillsammans med 1 msk av sockret.
3. Vispa ihop smör med resten av sockret, tills det blir fluffigt. Tillsätt sedan saffranet.
4. Ha i sirap och rör ihop. Tillsätt sedan bakpulver och mjöl. Arbeta ihop till en deg.
5. Dela degen i två delar och rulla ut till två längder på ett bakplåtspapper. Platta till något.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Skär sen snittar med en vass kniv medan kakorna är varma.