bambi

Kalljäst valnötslimpa gräddad i gjutjärnsgryta

Här kommer receptet på det otroligt goda valnötsbrödet. De är verkligen perfekt att göra till helgfrukosten eller brunchen. Jag har aldrig bakat ett godare bröd och rätt enkelt var det också!

Det är första gången jag använder mig av surdegsgrund. Det finns i kyldisken (nära jästen), sen så förberedde jag degen igår kväll och så fick den jäsa i kylen under natten. Men det är viktigt att man startar jäsningen i rumstemperatur, så att det kommer igång och sen kan man ställa in den i kylen. Sen har man nybakt bröd till frukosten, så otroligt gott!

 

2 st.

Fördeg
2 msk surdegsgrund
2 dl vatten
2 dl rågsikt

5 dl vatten
10 g jäst
1 msk salt
1 tsk socker
1 dl pumpakärnor/solroskärnor
2 dl valnötter, grovt hackade
11-12 dl vetemjöl

1. Blanda ihop allt till fördegen i en skål och låt vila i rumstemperatur i 3 timmar.
2. Tillsätt sedan dom övriga ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in degen i kylen under natten.
3. På morgonen: Ta fram degen. Smörj gjutgärnsgrytan med olja/smör och ställ in den i ugnen. Värm ugnen till 250 grader.
4. När ugnen har blivit varm så dela degen, stjälp ner ena halvan. På med locket och in i ugnen i 30 minuter. Ta sen av locket och grädda ytterligare 5 minuter för att få till den fina ytan.
5. Ta ut brödet och låt svalna under duk medans du gräddar nästa limpa.

 
 
Helt klart godaste brödet jag någonsin bakat – skulle kunna äta det till frukost, lunch och middag!