bambi

Getostcheesecake toppad med karamelliserad rödlök

En förrätt som man enkelt kan förbereda i förväg, men som man samtidigt kan imponera på gästerna med, låter inte det som perfekta förrätten? Här hittar ni just en sån. En lite ovanlig förrätt då det är en cheesecake, men inte en traditionell, söt cheesecake, utan en ”mat-cheesecake” som passar ypperligt som förrätt.

Just getost passar så bra ihop med lite sötma, så jag valde att toppa denna goda getostcheesecaken med karamelliserad röd lök och det blev helt fantastiskt!

 

Botten:
200 g rågbröd
75 g smör

Fyllning:
250 g getost
400 g philadelphiaost
1 dl creme fraiche
salt och peppar
en knippe färsk timjan

Karamelliserad rödlök:
1 röd lök
1 msk smör
1 msk socker
1 msk balsamvinäger

1. Smula sönder brödet i en mixer och smält smöret. Rör ihop allt och tryck ut det i botten och upp på sidorna, i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm (lägg gärna bakplåtspapper i botten). Ställ in det i kylskåpet i minst en timme.
2. Skär bort kanten på getosten och mosa den med gaffel. Tillsätt lite av phialdelphiaosten (ca hälften) och mosa ihop allt.
3. Lägg sen över fyllningen i en skål och vispa ihop det med resten av philadelphiaosten och creme fraichen. Salta och peppra och klippa ner lite färska timjan.
4. Häll fyllningen i den förberedda formen och ställ in allt i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna över natten.
5. Strimla löken tunt och fräs i smör. När löken har blivit mjuk och glansig, tillsätt socker och vinäger. Låt allt puttra tills vinägern har reducerats.
6. Skär cheesecaken i bitar och toppa med karamelliserad lök.