bambi

Vintertid och sömn

God kväll vänner! Har allt gått bra med omställningen till vintertid? Zack har alltid varit så morgonpigg och han har ju ett sånt himla bra morgonhumör. Ända sen han var bebis så har han vaknat upp glatt, med ett stort leende på läpparna! Och sån är han fortfarande, förutom att nu vaknar han kl. 6 – oavsett om det är vardag eller helg.

Så, när det är dags att ändra om till vintertid så vaknar han glatt klockan 5. Jag minns så väl den tiden innan barn då man var GLAD över vintertid, för då kunde man faktiskt sova en timme extra. Nu är det bara krångel och bök att få in dom nya rutinerna…

Sömn har också varit en problem för mig. Mestadels för att min hjärna är överaktiv. Jag ligger och planerar, funderar och tänker när jag ska somna. Så här har det varit så länge jag kan minnas. Jag har också svårt att somna på nya ställen eller om något är annorlunda. Det måste vara som ”vanligt”, då känns det tryggt. Detta hänger nog säkert ihop med saker som hände under min barndom. Som t.ex. när det bara var min mamma och jag och hon smög ut mitt i natten för att gå på krogen! Och jag var 10-11 år och vaknar upp och mamma är borta (och hon har förstås inte berättat för mig att hon ska ut).

Nåja, sömnproblemen har varit ett stort faktum i mitt liv. Jag har länge funderat och till och med bokat läkartid, för att kanske få något utskrivet. Men det har känts så läskigt (och så krockade läkartiden med nåt annat så det blev aldrig av). Sen när vi var på Gran Canaria, så såg jag att det fanns melatonin (som är ett ”sömnhormon”) receptfritt på apoteket så köpte vi ett paket. Jag tyckte det var jätteläskigt när jag tog den första tabletten och tänkte att nu vaknar jag väl aldrig mer… eller får en hjärtattack.. osv.

 

Jag överlevde första natten, men sov inte så mycket bättre än annars. Men jag tänkte att det kanske berodde på att jag stressade upp mig så över dom läskiga ”sömntabletterna”. Så jag tänkte att jag kan ge tabletterna en sista chans, så jag testade en natt till och jag sov så otroligt bra! Bästa sömnen på läääänge.

Så, jag köpte med mig några paket hem från Gran Canaria. Jag läste på en massa om melatonin och insåg att typ överallt – förutom Sverige – kan man köpa det receptfritt för det klassas som ett naturläkemedel. Man kan inte överdosera det (som man kan med ”vanliga” sömntabletter – och det är ju rätt läskigt) och det är i stort inga biverkningar. Tyvärr har det inte forskats så mycket på melatonin, eftersom det inte går att få patent (då det är ett naturligt hormon) så kan företagen inte riktigt tjäna stora pengar på det.

Jag köpte en till burk i Tyskland när jag var där senast. Där är det också ett naturläkemedel och helt receptfritt och man får ta med sig det in från andra EU-länder. Jag tar inte melatonin varje kväll och det är inte som en vanlig sömntablett som gör att man däckar. För mig så gör den mig mer avslappnad och dåsig, men om jag är stressad eller uppe i varv så hjälper den inte och jag kan vakna utan problem.

Jag vill inte propagera för melatonin (även om det kanske låter så), för jag tycker man alltid ska vara försiktig – och det svenska läkemedelsverket har gjort melatonin receptbelagt av en orsak. Jag tycker att det kan vara ett bra och mer naturligt alternativ till dom vanliga sömntabletterna. Jag ville bara tipsa lite om melatonin då jag tycker att det har hjälpt mig väldigt mycket men läs på och bilda er en egen uppfattning.