bambi

Silviarulltårta

Jag och Leah bakade igår. Hon ska ha höstträff med sin nya klass, med picknick i parken. Så då tänkte vi att vi skulle baka något gott till det. Hon tycker ju inte om choklad, så då tänkte jag först klassiska silviarutor men sen kom jag på att man kanske kunde göra dom på ett annat sätt? Kanske rulltårta?

Just rulltårta är ju så smidigt då det går så himla fort. Min syster berättade om hur när hon var mammaledig och någon kompis ringde och ville komma över så slängde hon alltid ihop en rulltårta när kompisen var på väg. Det behövs ju bara 5 minuter i ugnen, så det är verkligen något man kan slänga ihop rätt så snabbt.

Men denna rulltårta har dom klassiska smakerna av silviakakan, mycket vanilj och krämig smörkräm inuti. Det är inte så supermycket smörkräm, för det kan det lätt bli ”för mycket” av. Sen är ett tips också att vispa smöret läääänge så smakar det inte smör! Glasyren på toppen ger rulltårtan det där lilla extra!

Leah blev mycket nöjd i alla fall  🙂

 

3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Smörkräm
100 g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula
riven kokos

1. Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa sen försiktigt ner mjöl och bakpulver. Vispa inte för mycket, utan blanda bara tills allt är helt blandat. Ha till sist ner mjölken och blanda tills allt är genomblandat.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten. Bred ut den så att den är jämn (men inte för tunn!). Grädda den sen mitt i ugnen i 5 minuter (men håll koll så att den inte bränns).
4. Förbered ett bakplåtspapper med ett tunt lager socker på. När botten är färdiggräddad, vänd den upp och ner på det sockriga bakplåtspappret och låt den svalna så.
5. Gör under tiden smörkrämen genom att vispa smör och florsocker pösigt. Tillsätt sen lite vanilj och äggulan. Vispa allt luftigt i minst 5 minuter.
6. När botten har svalnat pilla försiktigt bort bakplåtspappret och bred ut smörkrämen i ett jämnt lager.

 
7. Rulla ihop rulltårtan från kortändan och ställ in den i kylskåpet så länge.
8. Gör nu glasyren genom att smälta smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner sockret.
9. Tillsätt sen vanilj och äggula och fortsätt att vispa för hand tills glasyren har tjocknat. Häll den över rulltårtan och strö över kokos.