bambi

Min uppväxt i USA

Malin ville att jag skulle berätta lite mer om min uppväxt i USA. Jag vet inte om någon mer är intresserad... om ni inte är det så är det bara att hoppa över detta inlägg. Jag vet inte heller riktigt vad jag ska berätta... ni får gärna fråga om det är nåt ni undrar!

  


Mina föräldrar flyttade till USA 1979 eftersom min pappa fick jobb där. Året därpå föddes jag i San Jose i California. Jag bodde där tills jag var 9 år gammal då mina föräldrar skilde sig och jag och min mamma flyttade till Sverige. Då hade jag bara varit i Sverige 4-5 gånger och hade ingen lust alls att flytta från mina vänner till kalla landet Sverige!

 


Mamma och pappa är båda svenskar så vi pratade svenska hemma, men jag skämdes över det när jag hade kompisar över. Så det blev mer och mer att jag vägrade prata svenska och svarade bara på engelska.

Jag var en flitig elev i skolan och hade mestadels A:n. Jag gjorde även ett test i skolan som gjorde att jag fick gå i en "advanced class". Skolan var mycket hårdare i USA än i Sverige. Man fick inte prata alls under lektionerna (om man inte hade räckt upp handen först förstås).

 
Skolfoton från USA

Jag kommer ihåg att man blev skickad till "the principal" (rektorn) om man pratade eller gjorde något annat dumt under lektionerna. Men först fick man en varning och då skrev läraren upp ens namn på tavlan i ena hörnet (så man fick skämmas inför hela klassen). En gång, efter rasten, när jag kommer in i klassrummet så ser jag att helt plötsligt så har läraren skrivit mitt namn i hörnet på tavlan. Jag hade ingen aning om vad jag hade gjort! Och inte vågade jag fråga heller! Så jag satt där livrädd för att jag skulle bli skickad till rektorn.. och hade inte ens någon aning om varför!

Jag har en äldre syster som fortfarande bor i USA. Hon är 15 år äldre än mig och trivdes först inte alls i USA. Hon fick anorexia och var inlagd på sjukhus i 9 månader.


Här är vi på sjukhuset och hälsar på min syster (se så spinkiga armar hon hade!)


Eftersom mina syskon är så mycket äldre än mig (jag är sladdbarn) så växte jag upp som ensambarn och blev väldigt bortskämd! Jag fick allt jag pekade på. Jag ville ha en hund och då fick jag en liten chihuahua som jag kallade Snoopy, jag ville ha kaniner och fick det... osv.

Min äldsta syster som bodde kvar i Sverige blev galen på mig när vi åkte hit och hälsade på. Jag ville äta hamburgare till frukost och sprutade grädde direkt i munnen (ur en sån där sprut-grädde-flaska). Hon tyckte att vår mamma inte riktigt uppfostrade mig på samma sätt som hon hade gjort med mina äldre systrar.

Jag har fått skärpa till mig ordentligt för att bli av med den värsta bortskämdheten. Förut så åt jag inte potatis i någon annan form än strips. Idag älskar jag potatisgratäng och provar ibland nya saker (vilket jag aldrig gjorde förut). Sambon har också haft stort tålamod med min bortskämdhet!

 


USA har ju en helt annan matkultur än Sverige så det var en stor omställning. Jag växte upp med Slush Puppies, Dr.Pepper, Carls Jr och annat onyttigt! Sen så har jag även missat en hel del av den svenska kulturen som mina jämnåriga pratar om; jag bodde inte i Sverige när Olof Palme mördades, jag såg inte på Fragglarna (jag vet fortfarande inte vilka dom är) eller Beppes Godnattstund. Istället så såg jag på Sesame Street, Family Ties, Who's the boss? och lekte med min Teddy Ruxpin (en nalle som kunde prata och sjunga). Det var en helt annan värld att komma till Sverige som då bara hade två tv-kanaler och man bara ägde max 3 barbie-dockor var (jag hade över 20 stycken med mig från USA).

Trots att jag varje morgon i skolan fick säga the pledge of allegiance till den amerikanska flaggan (hjärntvätt enligt vissa?) så känner jag mig idag 99% svensk. Jag har ju ändå bott 20 år här i sverige och bara 9 i USA....


Min pappa har alltid varit intresserad av bilar och försökte få mig att bli det också... men det bet inte riktigt. Jag är inte ett dugg intresserad av bilar idag!
#1 - Amanda

Det här var roligt att läsa. Kul att ta mer om personen bakom bloggen. Och roligt också eftersom det är en helt annan kultur än här i Sverige.

#2 - Elin (Edvinsmamma)

Va roligt att läsa om din uppväxt i USA!

Kan tänka mig att det var en stor omställning att flytta tillbaka till Sverige igen... :)

#3 - Elina

Va kul att se bilderna från din uppvöxt :)

#4 - Lisa

Det var roligt att läsa!Tycker verkligen att Zack är lik dig när man ser bebisbilderna på dig.

#5 - Carin

Hej moster.. Skulle du kunna skicka över de där bilderna på dig och Pia? Vi har nästan inga bilder alls på henne och mamma skulle nog tycka att det var ganska roligt att ha.. Jag skulle i alla fall tycka att det var roligt att ha. Krama Zack och hälsa Jens från mig och familjen. Kalle var nyss hemma och jag har lite att berätta, men jag tror jag skickar det i ett mail.. Kram Carin

#6 - Linnea

Hej! Vad roligt att läsa om din uppväxt! Det måste ha varit jobbigt att flytta från Kalifornien till renarnas rike... :)

Jag har förstått att man är lite mer generös mot varandra i USA på så sätt att man får beröm om man är duktig på något och att man FÅR tycka att man själv är bra. Tycker du att det var så? Hur var det att flytta till Sverige och jantelagen?Tack för en intressant och rolig blogg!

#7 - Noretstar

Nu vet man i alla fall vem Zack liknar mest :)

#8 - Fru Evelina

vad kul att läsa!

vi pratar ofta om att flytta till usa några år...

hade varit häftigt!

#9 - Sanna

Kul att läsa om USA. Ska själv åka dit snart. Har du några bra tips?

#10 - MOOLIN.SE

TACK! Vilken uppväxt! Jag är otroligt avundsjuk!!! :D

#11 - Anchal

Gud vad jag är avundsjuk på dig, jag har alltid velat bo i USA! Vart trivs du bäst i Sverige eller i USA? :)

#12 - Linda Andersson

Kul att läsa om din uppväxt. Bor din pappa i Sverige nu? Eller det borde han väl göra eftersom han hjälte er med bilen kom jag på...

Man ser i alla fall vem Zack är lik som barn, han är väldigt lik dig :-) Tycker jag i alla fall.

#13 - anna ♥ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ♥

oj vilka fina kort! det syns verkligen att det är du på fotona! du är dig lik! =)

#14 - Bina

<3 skoj att läsa!

#15 - BabbiDesign - Bloggdesigner

Intressant läsning :)

#16 - Nabil El Alaoui Sossey

Intressant att läsa, helt ärligt.

#17 - nina

Jätteintressant att läsa om din uppväxt. Skulle gärna läsa mer om hur du hade det som barn och hur det är i USA jämför med här.

Jag har ju följt din blogg nu ett tag å jag gillar den verkligen. Nu när jag läst lite bakgrund om dej blev jag ännu mera intresserad. Du verkar en mkt rar och klok person. Å jag är avundsjuk på dina psykologikunskaper. Jag .är också otroligt intresserad av psykologi. Det får du GÄRNA skriva mer om.

Trevligt kväll!

#18 - Nathalia

Hej!

Å vad kul att läsa om din uppväxt i USA.

Känner igen mig så mycket av det du skriver.

Bode själv i Denver colorado några år :)

Kram/Nathalia

#19 - e l i n [estr.blogg.se]

Det där var kul att läsa, roligt att se bilder också! :D

#20 - Website SEO

Thanks for sharing such a cute pics..i really like it...

#21 - SEO Services India

Thanks for the nice feedback everyone, I really appreciate it!

#22 - Sweepstakes

It look great...you are blog look beautiful

#23 - cathrine

Härlig blogg skall tittta inofta till dig ; )

#24 - colorado springs mortgage

I admire what you have done here.Thanks.

#25 - sonnerie portable

I recently came across your article and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make readers read from the beginning to the end. I would like to read newer posts and to share my thoughts with you.#26 - Tungsten Rings

What beautiful pictures!!!I have bookmarked this and will come back to check

#27 - SEO Company

I got to read lots of articles on your blog. Nice article. Thanks

#28 - Online Sweepstakes

Very nice baby and good collection

#29 - Sell Your Laptop

I love baby's

#30 - BULK EMAIL SERVICE

Thanks for sharing...!!!

#31 - emma

ville bara skriva att du har en väldigt trevlig blogg, det är alltid roligt när man får känna personen bakom bloggen lite bättre. Du verkar vara en väldigt rar mamma :)

#32 - Malin

intressant att läsa :)

Grattis till dottern också :)

#33 - Anna

vad kul att läsa detta inlägg! visste inte ens att du hade bott i USA.måste varit en stor omställning för din syster att flytta till USA i den åldern, det förstår man. vad tråkigt att hon blev sjuk.roligt att se gamla bilder :)

#34 - Sofia

Har du amerikanskt medborgarskap? Tänkte eftersom du är född där :) Kram

#35 - madde

Kul att läsa om din uppväxt :) Jag bodde 5år i Orange County, CA och har precis flyttat tillbaka till Sthlm.

#36 - uLrica

Bodde i Texas 2008, och oj så jag känner igen det där :) Men jag äääälskar sverige!

#37 - Junitjej

Kul att få läsa om din uppväxt! Åker du ofta till USA och hälsar på? Blev din syster frisk från anorexian?

#38 - Jenny

Vad kul läsning :D

Har inte följt din blogg så länge så har missat det där med det amerikanska påbrået, fram tills nu när det stod i 'fn-inlägget'. :PMåste ha varit en jäklans omställning att flytta hit.

Hur är det med kontakten med släkt och familj som bor där borta, är du ofta och hälsar på?

Något som saknar riktigt mycket därifrån? Kultur, mat, seder etc... :)

Det som jag spontant alltid har tyckt är trist är att vi inte har samma school-spirit. Visst att vi har högskoleföreningar när man kommit så långt, men det är långt ifrån de sororities och kämpar-glöden som finns för skolornas lag etc som finns där borta och som dessutom börjar mycket tidigare än vid motsvarande högskola som det e här.

//Jenny

#39 - John Hedqvist

Roligt att se om din USA barndom, jag fick ju vara nara

dina 9 ar har i Californien, det vore roligt att se dej har

po visit non gong. Farbror John H.

#40 - Mary

I had to have a friend of mine translate this for me, but I enjoyed the post very much. I will have to increase my language skills so I can read them without my friend.

#41 - Radio Contests

Is that you? You look so pretty.

#42 - Dealista

Enjoyed reading your post. Was it difficult growing up at another country?

#43 - Washington DC Locksmith

Congratulations. I m certainly happy with the standard of the information supplied. I have high hopes that you continue with the first-rate job achieved.

#44 - SEO Consultant Mumbai India

great post, loving it

<a href="http://www.prakashbhadarka.com">SEO Consultant mumbai india</a>

#45 - Shopping place in mumbai

I like the way in which this blog is going uniquely and its layout and design is the best.

#46 - Hotels in Goa

Hello,i love your blog, i have it in my rss reader and always like new things coming up from it.Thank you..!

#47 - Moving House

You are one of the best blog writer and i read your blog carefully and my opinion is that about your blog there are lot of informatic matter which is related to our daily life very funny.

#48 - iPhone 4 development

Your blog was very attractive, you blog readers for your blog is very useful material for sure you're a good writer.

#49 - Decorators in Delhi

Your site is full of information. Read the consumer's benefit, which is all credit to you. I did the article on your blog is good enough.

#50 - Fabric Sofa

it looks great.

#51 - Leeds Escorts

Children are the real hero of our society. we just love children. Thank you for sharing or giving your time on such a beautiful topic. Really a good article and a good blog.

#52 - Online Directory

it looks great

#53 - Web Directory

Your blog was very attractive, you blog readers for your blog is very useful material for sure you're a good writeit looks great

#54 - hawaii travel

Fotografera och sammanställa det som om du treasuring dina gamla minnen. Min mamma är verkligen förtjust i att samla in våra gamla bilder, särskilt när vi är fortfarande barn.

#55 - Sheila

That was a great footage. This article really helps most of all the children. I might be to read this in my kids. I hope were it's good enough.

#56 - Nigeria Cheap Flights

your work is very nice

read your article and found best article.

your writing style is good

you have good information about this article

#57 - Singapore SEO Company

I’m impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you may have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the difficulty is one thing that not enough people are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled throughout this in my seek for one thing regarding this.

#58 - Tokyo - Love

Oh, men slush puppies växte jag också upp med! Det drack man alltid på badhuset ju.

#59 - lån af leasy

Wow thanks for such a nice post. I must say that I love your website because I can find a lot of great information here every single day! I have bookmarked it and I will be waiting for more nice posting here in the future too. Oh and I will try to show it to my friends too!

#60 - Retirement Basics

No doubt USA is the best place for children. I am also planning to invest my retirement savings to buy a house in USA for my grand daughter.

#61 - Search Marketing

If you are looking for a good blog over Child, then you must read this blog.

#62 - Legal solution

This is nice post which I was awaiting for such an article and I have gained some useful information from this site. Thanks for sharing this information.

#63 - Urdu Novels Urdu Stories

I found your website perfect for my needs,I really loved reading your blog.

It was very well authored and easy to understand.Thanks a lot for sharing your

thoughts

#64 - Freight Forwarding

Individuals who need Freight Forwarding include those who are preparing for an international removal. Preparing to relocate an entire house will require organization and planning.<a href="http://www.strideklogistics.com.sg">Freight Forwarding</a>

#65 - Singapore Hotel Reservation

Singapore has a wide range and variety of accommodation to facilitate its visitors. The right mix of Singapore hotels caters to all kinds of travelers and their requirements. The Singapore accommodation on offer takes care that all from backpackers, budget travelers, family travelers to business travelers all get a comfortable and quality hotels Singapore.

#66 - quantum

I really like you website, and I really love how like sugar and sweets so much. Keep up the good work!

#67 - Car Hire Insurance

Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

#68 - Goa Escorts

Wow, what a nice post!! I’m surprised.....Thanks for sharing this kind of post........:)

#69 - Malaysia Escorts

I like that…. Great..

#70 - Goa Escorts Service

writing skills is very good….

#71 - Independent Escorts in Goa

thanks for sharing

#72 - vip Goa Escorts

Benificial for us……thanks for sharing this Post

#73 - rki lån

Dess stor resurs för mig och ha god information, om någon läser detta artikel, får de goda kunskaper. så du att marknadsföra din blogg genom att använda en strategi för internet marknadsföring, eftersom det lätt kan för att nå folk.

#74 - Lån med betalingsanmerkning

Hi, The topic that you have discussed in the post is really amazing, I think now I have a strong hold over the topic after going through the post. I will surely come back for more information.

#75 - Bobcat Hire Perth

Bobcat Hire Perth Services is the leading excavating and dirt moving specialist in your area. Since 1997, Bobcat works is providing fast and professional service with a fleet of modern trucking and excavation equipment. A leader in safety and always implementing new developments in the industry you can be sure that you get the best services are available.

#76 - Stephanie

Men om du är född i USA, är du även medborgare där med?
Roligt att läsa om din uppväxt :)

Svar: Nej, jag är inte amerikansk medborgare längre. Min mamma bytte så att jag blev svensk medborgare när vi flyttade hit :)
bambi