
250 gram smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1. Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull.
2. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna.
3. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke.
4. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!
5. Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös. Lägg på locket eller täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarhet är minst ett par veckor!
6. Grädda sedan i 200 grader i 5-10 minuter.
Recept på en riktigt bra kristyr hittar ni här.
Det är superenkelt att göra egna spritsar med bakplåtspapper. Jag brukar dela ett ark på hälften, det är lagom storlek. Snurra ihop den lite extra när du fyller i den, sen är det enklare att göra den lite större när du har kristyren i spritsen.
Pepparkakor behöver inte bara vara bruna! Färgglada och fina blir dom med lite karamellfärg i kristyren och med lite strössel, silverkulor och glitterströssel!
Lite tråkigt är det att ha ett sånt långt namn att det inte ens får plats på en pepparkaka :(
Mina favoriter är dessa julgranar med snöflingor!