
Massaman curry pasta
1 msk hackad galangal
2 tsk hackad citrongräs
3 msk hackad scharlottenlök
2 msk hackad vitlök
2 tsk salt
1 msk räkpasta
3 stora torkade röda chilifrukter (ta bort kärnorna och låt dom ligga i vatten i 15 minuter, krama sen ur vattnet)
5 små torkade chilifrukter (gör på samma sätt som med dom stora)
1 tsk pepparkorn
1 tsk kryddnejlika
1 tsk kummin
1 tsk korianderkärnor
1 tsk fänkålkärnor
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
1. Rosta kryddorna i en torr panna, tills dofterna kommer fram. Krossa sedan kryddorna i en mortel.
2. I lite olja, stek scharlottenlök, vitlök, galangal och citrongräs. Fräs på låg värme tills allt har fått en brun färg.
3. Tillsätt allt i en mortel och krossa tills allt blir en jämna pasta (tar ca 30 min) eller så kan man mixa allt i en mixer (men då måste man tillsätta lite vatten).
Massman curry med kyckling
3 msk massaman currypasta
½ kg kyckling
2 ½ dl kokosmjölk
2 msk rostade jordnötter
2 små lökar - hackade
3 msk fisksås (salt)
2 msk palmsocker (sött)
3 msk tamarindsås (surt)
Om man har svårt att hitta vissa ingredienser (men det mesta ska finnas i vanliga asien-shoppar) så kan man ersätta den med en annan ingrediens med samma egenskap (sött-surt-salt). Men se till att alltid ha med dom tre grunderna (sött-salt-surt) när du lagar thai-mat!
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av dessa underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det :)