
Sexualitet är en stor del av genusperspektivet i boken. Männen får sällan orgasm eftersom deras lust hänger ihop med fortplantning, till skillnad från kvinnan som kan ha sex bara för vällustens skull (utan att behöva riskera någon fortplantning).
Detta är en bra bok som får en att tänka på hur allt i samhället är uppbyggd kring genus. Till och med språket i boken är annorlunda, istället för människa säger dom kvinniska..osv. Det blir så tydligt hur könsrollerna ser ut när dom vänder på dom, ett måste att läsa om man är intresserad av genus!
Om du bara orkar läsa två böcker om genus så tycker jag att du dessutom ska läsa Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Boken visar hur könsroller grundläggs redan från födelsen! Även om du inte har barn själv (dom flesta kommer ju ändå i kontakt med barn då och då) så får man en väldigt bra förståelse för hur allt hänger ihop, från första gången någon frågar "vad det blev?" till varför man ursäktar pojkar med "boys will be boys".
Boken innehåller också väldigt många konkreta tips, vilket oftast efterfrågas. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnen? Med humor och vardagsnära exempel visar författarna att genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. Några exempel av teman i boken: fler möjligheter till självkänsla, fler möjligheter till känslor och fler möjligheter med kroppen.
Att bemöta barn jämställt är att ge dom 100 sätt att göra, tänka, tycka, vilja och önska, istället för två - ett för flickor och ett för pojkar. Barn som själva blir bemötta jämställt kommer också att bemöta andra på samma sätt och vårt agerande kommer att spridas som ringar på vattnet.
Det är du, jag och alla andra som möter barnen som gör dom till pojkar och flickor. Låt oss ta vår del av ansvaret för att dom ska få alla dom 100 möjligheterna.
Om du sen vill läsa en tredje bok om genus så tycker jag att du ska klicka hem Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Denna bok borde vara obligatotisk läsning i skolan. Det är rätt så skrämmande att läsa om hur samhället, skolan och vänner behandlar en tjej som har blivit våldtagen. Hur hon får skulden medan killen nästan ses som en hjälte! Ibland tycker folk synd om honom till och med eftersom han har blivit anmäld!
Katarina Wennstam har även skrivit boken En riktig våldtäktsman som behandlar samma ämne.
Om du har börjat få upp ett intresse för genus och vill läsa en fjärde bok om genus så tycker jag att du ska läsa Det kallas kärlek som är en socialpsykologisk studie gjord av Carin Holmberg om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par. Holmberg har gjort kvalitativa studier bland par som säger sig själva vara jämställda. Ofta par där båda har akademisk utbildning och inga barn (för oftast så påverkas jämställdheten enorm när barn kommer in i bilden).
Man får verkligen aha-upplevelser när man läser boken. T.ex. så brukar männen fortsätta med sina fritidsintressen i samma utsträckning när dom flyttar ihop med sin tjej medans tjejen oftast slutar eller drar ner på sina fritidsintressen till förmån för deras gemensamma hem!
Boken är egentligen en avhandling så den kan vara lite "tung" att läsa. Det som är mest intressant är andra halvan av boken och man kan lätt hoppa dit om man inte orkar läsa om tidigare forskning och ideologier.
På baksidan står det: I vardagens samspel kring hushållsarbete, småprat, gräl och fritidsverksamhet upprepar sig mönster som många kvinnor och män känner igen. Varför gråter hon? Hur kommer det sig att han behåller sitt lugn?
Och när du verkligen har fått ett intresse för genus så kan du klicka hem Något bara kvinnor kan som är skriven av Ulrika Lorentzi. Så här står det om boken: Vi må vara bäst i världen, men ändå lever vi inte i ett jämställt samhälle - se på skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner, karriärmöjligheter och pensioner. Men när detta diskuteras strandar diskussionerna lätt i förklaringen: "Kvinnor får ju barn.".
Något bara kvinnor kan är en bok som ifrågasätter normer. Här intervjuas kvinnan som valt bort barn, queerdrottningen, heteropappan, den funktionshindrade mamman... Tillsammans bidrar de alla till ett uppfriskande resonemang med såväl filosofiska som politiska förtecken om graviditet, föräldrarskap och jämställdhet.