bambi

Saffranskaka med mandelmassa och äpplen
I lördags bjöd jag på denna jättesaftiga saffranskaka med mandelmassa och äpplen. Den gjorde verkligen succé och det fanns bara en fjärdedel kvar av den efter kvällens slut. Den smakar mycket saffran och smälter nästan i munnen, inte i närheten av en torr saffranskaka!
 
Receptet kommer egentligen i från m.ade b.y m.ary men jag har ändrat det lite.
 
 
1 g saffran (2 paket)
1 tsk rom eller annan spritsort
75 g smör
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
2 äpplen
1 dl strösocker
1 tsk kanel
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 
2. Stöt saffranet tillsammans med spriten och smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan "rivningarna" så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt. 
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i den bröade formen.  
4. Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten. 
5. Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter. Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan är färdig.
 
#1 - Longevity - en blogg om hälsa

Åh jösses, det vattnas i munnen :P

#2 - Sofie

Supergod!! Bakade och hade med på jobbet idag=)

Svar: Va roligt att höra! :)
bambi

#3 - Theres - sett sagt och gjort

Oooo, ser onekligen underbar ut!