bambi

Köttfärspiroger
Jag gjorde piroger för allra första gången igår och vilken succé det blev hos barnen (fast all mat som man kan äta med händerna brukar vara lätt att sälja in hos dom). Riktigt goda blev dom och dom är ju så enkla att frysa in och ta fram när det behövs! 
 
 
16 piroger
 
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
ca 13 dl vetemjöl
 
Fyllning
400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
½-1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
 
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
2. Häll över mjölkblandningen över jästen och rör om till jästen har lösts upp.
3. Tillsätt salt och socker. Arbeta sen in mjölet, lite i taget till en smidig deg. Pudra sen över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter.
4. Medan degen jäser, gör iordning fyllningen. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötter.
5. Fräs köttfärsen i en stekpanna och tillsätt sedan lök, vitlök och morötter, kryddor och salt.
6. Tillsätt sedan tomatpuré och vatten och låt allt puttra på låg värme i ca 10 minuter. Låt sedan fyllningen svalna.
7. När degen har jäst färdigt, dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut till rundlar.
8. Lägg ca 3 msk av fyllningen på ena halvan av rundeln.
9. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.
#1 - dianasdrömmar

Här hemma älskar dom köpta piroger så jag måste nog prova dessa och se om dom går hem :) kram Diana

#2 - Beatrice, mamma till skrutten Robin- Tävlingar igång!

Smaskens! Måste provas :)

#3 - Joanna

Hej!

Testade och göra dessa piroger idag när vi fick besök hem till oss och oj va alla åt! Gjorde dubbel sats och alla åt 5-6 var.. otroligt goda och enkla att göra! perfekt.. Tack för receptet!!!!

Svar: Va roligt att höra!! :)
bambi

#4 - Om Hondjuret

Hurra! Det där skall defenitivt testas!! Borde vara perfekt som flyttmat nu dessutom...
Bara att slänga i micron!
Tack snälla du!

(printar ut recept) :)

Svar: Ja, dom är toppen! Perfekta att ha i frysen också! :)
bambi

#5 - Tessan

Tusen tack för ett recept utan ägg i degen! jag gjorde mjölkfria varianter idag, utan vitlök & med mindre mängd lök, & de blev underbara! http://knasigmat.blogspot.se/2012/09/kottfarspiroger-utan-mjolk-och-agg.html

#6 - Maria en ärlig härlig prick

Åh de där måste jag prova nån dag såg väldigt väldigt gott ut :)

#7 - Frida

Gjorde dessa idag, supergoda!! Hade i lite chili flakes eftersom jag inte har några småbarn att anpassa mig efter :) Tack för receptet!

Svar: Va roligt att höra att dom blev bra :)
bambi

#8 - Helle

Förra veckan provade jag två pirog recept, ett utan smör och ett med 150 g smör. ägg i det sista också.
Testar nu ditt recept...men knäckte i även ett ägg..:)
Degen jäser nu, återkommer om hur degen blev:)

#9 - nenna - livet så här långt

Äntligen har jag testat de här, och oj om jag ångrar att jag inte gjort det tidigare! Supergoda! Och jag blev förvånad över hur lika de va gorbys i smaken, fast renare. De hade ju inte den där knasiga konstgjorda smaken.

Smarrigt!