bambi

Brukar ni låta barnen spela på era mobiltelefoner?
 
Diskussionen pågår ständigt kring om man ska låta barnen "låna" ens mobiltelefon och spela eller titta på saker. Jag har faktiskt bara en enda barn-app installerat sen ett halvår tillbaka ungefär och det är Stadens Hjältar. Jag kan verkligen varmt rekommendera den. Den är pedagogisk, rolig och genusvänlig. Det är en blandning mellan filmer och spel. När man klarar av spelen så får man pokaler (brons, silver och guld beroende på hur det har gått) och Zack älskar att samla på dom där pokalerna.
 
Jag valde rätt så tidigt att låsa upp alla spel och filmer i appen men gratisversionen innehåller en film, en musikvideo och tre spel. 
 
 
Zack har följt Stadens Hjältar sen han var väldigt liten och har haft böcker, filmer och leksaksbilar därifrån och jag har alltid tyckt om känslan i deras filmer och böcker. Dom är väldigt vänliga och är samtidigt roliga och har en bra könsfördelning bland karaktärerna. Det är lite svårt att hitta barn-appar som uppfyller dessa kriterier, tycker jag. 
#1 - michaela ♥

nej aldrig faktiskt! men jag ska titta till stadens hjältar-appen nu när du tipsar. kanske vore något för min äldsta gosse :)

#2 - Tirja

inte medvetet, men sonen på 3,5 har lärt sig hur man tar hem spel själv.
Han har en kurio surfplatta själv, men den är låst så han inte kan ta hem spel själv.
Men på min och mannens telefoner kan han det, och på min platta.
Han "snor" dom när man inte ser och gömmer sig på toan och spelar.

Han brukar kolla på stadens hjältar på youtube så den appen ska jag kolla efter åt han! Kanske han kan hålla sig till den.

Jag får rensa min telefon nästan varje dag. Måste helt klart gömma den bättre ;)

Svar: Oj, hur har han lärt sig det? Dom lär ju sig så snabbt, det är ju helt otroligt!
bambi

#3 - Sanna

Min dotter är 6 år och lånar min telefon ständigt och jämt, och laddar ner spel själv. Har funderat mer och mer på om jag ska köpa henne en surfplatta/kurio eller liknade i stället så jag får ha min telefon i fred ;)

Kram Sanna

#4 - Mamma till L& L

Nej aldrig. Tycker kompisar som introducerat spel för sina barn på egna mobilen får stå ut med ett sådant tjat jämt. Mina vet knappt att möjligheten finns. Däremot ska de få en gemensam iPad i julklapp och där kan de få spela.

#5 - jenny - mammaliv i nashville

Nej August får inte spela på våra telefoner eller spaden. Han är ju inte ens 2, så det är ju inte hela världen. Men då adhd finns i släkten, så vill jag att han ska lära sig göra saker med sina egna händer & träna upp sitt tålamod utifall han har fått sig en liten släng, man vet ju aldrig. Vill mest lära honom att bygga klosstorn & låta det ta sin tid, öva tålamod & lära honom att det inte är hela världen om det rasar. Om man spelar på mobilen osv såhär tidigt kan det lätt bli att något händer utan att man riktigt gör något. Förstår du hur jag menar? Samtidigt känner jag som jag gör honom en otjänst genom att inte låta honom spela då dagens samhälle är teknikstyrt & vi lever på tekniken. Vi sitter ju med våra iphones varje himla dag & kan inte leva utan dom, så varför ska inte han få lära sig?
Well. Jag är lite kluven, men har än så länge valt att inte introducera spel faktiskt.
Väldigt intressant ämne tycker jag!

#6 - Lina

O får aldrig ha min mobil...den har åkt i backen några ggr so no more...men kanske sen...kanske e han lite liten ännu....vi har heller ingen ipad, så det e mest barnprogram el film. Hopas ni mår bra? Vet inte om du svarar på mina kommentarer här på din blogg? men jag går sällan tillbaka o läser endast kommentarer, läser mest nya inlägg och kommenterar ;) Får ju aldrig några kommentarer tillbaka hihihi.... Hoppas ni går en mysig helg. Vi var på Skansen det var härligt. Imorn hoppas jag hoppas bli ledig :) kram kram

#7 - Motvilliga Mamman

Gud ja...hur ska vi annars få sitta i fred en hel timme när de är hemma? :-D Ungarna fick Makens gamla telefon när han köpte ny, så nu har de t om en egen.

#8 - Anna, Gbg

Våra telefoner får barnen inte spela på, när de var mindre hade de vars en iPod touch men nu har de vars en mini iPad som de spelar på. Dock får de inte ladda ner spel själva, det går via oss vuxna.

#9 - Jenny

Ja visst får de det... Våra mobiler och paddan får de spela på. Vi har inte problem med tjat eller att de sitter länge och spelar, efter en stund tröttnar de och vill göra något annat. Håller det roligt och pedagogiskt - toca boca, villa villekulla, pettsons uppfinningar, nya alfonsspelet och mattemums är poppis. Men ska prova ditt tips också, lät roligt!

#10 - Reggi

Ja bonusdottern brukar spela på sambons mobil eller ipad. Jag har sakt i från på mina, men ibland har det hänt att hon fått spelat på min mobil, men jag tycker inte hon behöver det, för hon har massa annat hon kan göra och sen vet jag att hon spelar mycket när hon är hemma hos sin mamma. Och hon är hos oss varannan helg, då kan vi väl göra annat än att sitta och spela på mobilen eller ipaden. Kramar

#11 - ♥ ♥ Melissas Prinsar ♥ ♥

jag har inte en enda barn app på min mobil :P
men sen så har barnen eller ah Vincent fick i 4års present en ipad så dom har sina barn appar på den istället så när dom väl sitter en stund så är de ipaden dom grejar med

#12 - ♥ Tirja ♥

Han är otroligt uppmärksam så minsta lilla tekniska sak som finns fångar hans intresse och han vill lära sig och gör det av bara farten.
Tog han tex en enda gång att jag startade tvn på knapparna på tvn sen kunde han det också då va han knappt två år ;)

#13 - Aggie

De får spela på våra telefoner och ipads, händer lite då och då. Men då blir det istället för barnprogram på kvällen tex eller om man är hemma och sjuk och behöver ta det lugnt. Inget tjat, de vet vad som gäller, de får spela då och då. Under vintern blir det lite mer, kanske 30 min på en dag och under vår och sommar i princip ingenting.

Men sätt på "lösen direkt" i inställningar i telefonen/ipaden till appstore, så kommer inga barn kunna ladda ner en massa själva. Kom också ihåg att stänga av "köp inuti app" :-) Detta kanske du kan tipsa om också som bloggare så att fler lär sig tricksen? :-) Kan ju bli hur dyrt som helst!

Kramar och god jul!

#14 - Rita

Jag har inte ens en smartphone, haha! :D Men om jag hade haft det skulle barnen inte fått spela på den! (Barnen är 10 år, 7 år och 1,5 år) Äldsta barnet har en egen telefon, men det är inte heller nån smartphone.

#15 - Hanna E

Nej inga spel för barnen på våra telefoner längre. Jag har dessutom satt lås på båda (har en på jobbet och en privat) för att jag inte vill att de använder telefonerna. Dock har 3-åringen lärt sig hur han gör för att få igång kameran på min iPhone och ibland låter jag honom göra det. Det brukar leda till att jag har ca 100 bilder på hans fötter... tydligen det roligaste i världen att fota.

När det gäller spel så har vi två iPads (fick en extra av svärfar när han skaffade sig en iPad Mini) som de får spela på, men de får inte ladda ner några egna spel utan det gör vi någon gång ibland.
3-åringen spelar mest Pettsson & Findus, kanske inte det bästa spelet könsmässigt (fast vet man egentligen vilket kön Findus har?) men väldigt lärorikt när det gäller att se kedjereaktioner. Vi har dock bara gratisvarianten än så länge.

Sen får barnen inte spela i tid och otid utan vi har väldigt klara regler för när barnen får spela och det gäller oavsett plattform (dator, Wii eller iPad).
Tack vare att vi har de reglerna vi har och att de gäller alla elektroniska spel så har vi nästan aldrig diskussioner eller att barnen tjatar om att få spela.