Här kommer ett recept på en riktig pralintårta med vit choklad och karamelliserade pekannötter. Jag bjöd mina släktingar som var här i fredags på denna och dom älskade den! Det var inte mycket kvar efter det :)
Tårtbottnarna med banan gör tårtan riktig saftig och det är inget extra socker i ganachen förutom den vita chokladen så tårtan kändes lagom söt. Jag tyckte att smakerna gifter sig himla bra och det blir nästan som en symfoni i munnen. Det vattnas i munnen bara jag tänker på denna gobit...
Tårtbottnar:
7 1/4 dl mjöl
3 ½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
en nypa salt
1 3/4 dl mjölk
1 mosad mogen banan
225 g rumstempererad smör
4 ½ dl socker
7 äggvitor
Karmelliserade pekannötter:
3 ½ dl pekannötter
smör/olja
½ dl socker/honung
Vit choklad ganache:
225 g vit choklad, hackad
6 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Smörj tre stycken runda formar med löstagbara kanter (jag har bara två, så jag fick använda ena två gånger men det gick bra det med).
3. Rör ihop mjöl, bakpulver, kanel och socker i en skål. Mixa ihop banan och mjölk till en slät puré och ställ åt sidan.
4. Vispa smör och socker ljust och fluffigt.Tillsätt sedan 2-3 äggvitor åt gången medan du vispar ihop allt.
5. Vispa på låg hastighet och ha i dom torra ingredienserna växelvis med bananpurén.
6. Fördela smeten i dom tre formarna och grädda sedan mitt i ugnen i 20 minuter.
7. Karmelliserade pekannötter: Rosta pekanötterna i en torr stekpanna, tills det börja dofta gott och nötterna mjuknar lite.
8. Ta ur nötterna ut stekpannan och ha sedan i en rejäl klick smör eller olja tillsammans med socker eller honung. Låt allt koka ihop nån minut, ta sedan bort pannan från värmen och ha i nötterna. Rör runt ordentligt nån minut eller två och låt sen nötterna torka på ett bakplåtspapper, bryt sen isär.
9. Vit choklad ganache: Ha den hackade chokladen i en värmetålig skål. Koka upp 1 dl av grädden och häll över chokladen. Rör om tills all choklad är smält och blandad.
10. Vispa resterande 5 dl grädde fluffigt tillsammans med vaniljextrakten. Ha sedan i den vita chokladen och forsätt att vispa fluffigt men vispa inte för mycket för då kan ganachen skära sig.
11. Hacka dom karamelliserade pekannötterna rätt så grovt och rör försiktigt ner i ganachen. Använd sedan fyllningen för att ha på tårtbottnarna och dekorera tårtan. Låt gärna tårtan stå över natten innan du äter den. Förvara gärna den i kylen men ta fram den en stund innan den ska ätas.