bambi

Brownietårta med mjölkchoklad ganache

Det var ett tag sen jag bakade en tårta och brownies är ju något av en favorit, så varför inte kombinera dom två? Så när Natali skulle komma och hälsa på så passade jag på och bjuda på denna skapelse.

Jag valde mjölkchokladbottnar och mjölkchokladganache för att balansera lite mot browniesarna som innehåller mörk choklad. Frostingen bryter av bra med sin vaniljsmak också. En riktigt god och mumsig tårta tyckte både jag och Natali.

Tårtan är enkel att montera, det är tre chokladbottnar med krämig vaniljfrosting emellan och runtom/ovanpå. Sen har jag skurit browniesar i mindre bitar och lagt ovanpå. Sen har jag gjort ganache och hällt över. Väldigt enkelt och väldigt väldigt gott!

 
 

Browniesar
200 g mörk choklad
250 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt

1. Sätt på ugnen på 175 grader och klä en form (ca 20 x 25 cm) med bakplåtspapper.
2. Smält den mörka chokladen i mikron och låt sedan svalna lite.
3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.
4. Rör ner den smälta chokladen i smeten.
5. Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och salt i smeten.
6. Häll smeten i formen och jämna till den lite. Grädda i mitten av ugnen i knappt 30 minuter.

Mjölkchokladbottnar
7 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
170 smör, rumstempererat
4 dl farinsocker
3 ägg (uppdelade i vita och gula)
250 g mjölkchoklad
4 3/4 dl mjölk
½ tsk vaniljpulver

1. Sätt på ugnen på 180 grader.
2. Smöra tre springformar (22 cm). Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och ställ åt sidan.
3. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt. Tillsätt sockret och vispa ljust och fluffigt.
4. Tillsätt äggulorna (spara äggvitorna i en skål) och fortsätt vispa.
5. Smält chokladen och häll ner det i smeten och blanda ordentligt.
6. Varva sen dom torra ingredienserna med mjölken och vaniljen och blanda ordentligt ner i smeten.
7. Vispa äggvitorna till mjuka toppar och vänd ner i smeten tills allt är helt blandat.
8. Fördela smeten i dom tre ugnsformarna och grädda i ca 30 minuter.

Krämig vaniljfrosting
4 3/4 dl mjölk
6 msk vetemjöl
225 g smör, rumstempererat
4 ½ dl socker
½ tsk vaniljpulver

1. Ta fram en kastrull och klipp till ett smörpapper/bakplåtspapper som precis går ner i kastrullen. Lägg det sen åt sidan.
2. Häll i mjölk och vetemjöl i kastrullen och vispa ihop. Ha på medelhögt värme och värm krämen tills den har blivit tjock och börjar bubbla (ca 10 min). Vispa hela tiden försiktigt. Ta bort kastrullen från plattan och lägg på smörpappret. Låt svalna i ca en halvtimme.
3. Vispa smöret med elvisp i ca 3 minuter tills det är fluffigt och krämigt. Tillsätt sockret och vaniljen och vispa ihop.
4. Tillsätt mjölkröran och vispa på hög hastighet i fem minuter.
5. Ställ sedan in frostingen i kylen i 15 minuter innan du använder den.

Mjölkchokladganache
250 g mjölkchoklad
1 dl grädde

1. Hacka/bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa ihop tills all choklad har smält.
3. Låt svalna lite och häll sen över tårtan.