bambi

Moussetårta med kladdkakebotten, hallonmousse och vit chokladmousse

Här kommer receptet på moussetårtan som jag hade med mig på kräftskivan i lördags. Denna tog slut på direkten! Alla frågade efter receptet och var väldigt imponerade av tårtan. Och tårtan är verkligen supersnygg, speciellt när man skär upp den. Då blir den ”tråkiga” vita tårtan helt plötsligt färgglad och häftig.

Det är några moment att göra tårtan men den är så värd det! Det är inte så svåra moment, men man måste låta tårtan stelna/svalna mellan varje lager. Den blir så otroligt god och snygg och är helt klart tiden och mödan!

 

Kladdkakebotten:
100 g smör, smält
2 ägg
2 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver

1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Klä en springform (ca 18-20 cm) med bakplåtspapper.
3. Knäck äggen i en skål och blanda i dom torra ingredienserna. Rör om tills allt är precis blandat.
4. Blanda till sist i det smälta smöret och rör om tills smeten är helt blandat.
5. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Jag brukar testa kladdkaka genom att skaka formen försiktigt om den dallrar så är den inte klar, om den inte dallrar så är den klar. Låt svalna.

Hallonmousse
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g philadelphiaost
4 gelatinblad
2 dl grädde

1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret.
3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Vispa grädden.
5. Smält gelatinbladen i andra häften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten.
6. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan (häller hallonmoussen ovanpå kladdkakan). För att förenkla så kan du klippa till ett bakplåtspapper och sätta den på kanten runtom, inuti formen. Låt moussen stelna i kylskåpet i några timmar.

 
 

Vit chokladmousse
2 gelatinblad
350 g vit choklad, fint hackad
6 dl grädde

1. Lägg två gelatinblad i blöt enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör samman så att chokladen och gelatinet smälter.
3. Vispa upp resterande 4 dl grädde till medelfasta toppar. Vänd ner det i den vita chokladen.
4. Ta en lite större springform (jag använde en som var 22 cm och den mindre som jag använde var 20 cm). Ha i kladdkakebotten och hallonmoussen i den större formen (ta bort eventuella papper som är runtom). Häll i vit chokladmoussen ovanpå och så att den rinner ner på kanterna och täcker hela tårtan.
5. Ställ i frysen i två timmar, sen kan tårtan förvaras i kylskåp. Jag dekorerade min tårta med smält choklad, vispad grädde och hallon.