bambi

Bambis hallondröm med hallonsirap och vitchokladfyllning
God kväll! Ni är flera som har hört av er och velat ha receptet på hallontårtan som jag visade upp för några dagar sen och här kommer den äntligen. Hela tårtan gick åt på en gång! Alla älskade den och jag måste säga själv att den blev himmelsk god. Jag improviserade fram den så det tog lite tid nu att komma ihåg och skriva ner allt.

Jag kallar den för hallondröm för det är verkligen ett passande namn. Så himmelsk god så att man tror att man drömmer! Jag älskar att använda mascarpone i fyllningar för då blir det inte så sött. På sätt och vis påminner denna tårta om Blueberrry Crumble tårtan (som är ett av mina populäraste recept) eftersom den också innehåller mascarpone och att man kokar ihop sirap, men denna tårta är en enklare version.

 

 

Tårtbottnar
2 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g mjukt smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
½ tsk vaniljpulver

Fyllning
1 ½ dl grädde
200 g vitchoklad
250 g mascarpone
ca 400 g hallon

Hallonsirap
ca 100 g hallon
1 msk citronjuice
2 msk strösocker

1. Börja med fyllningen så att den hinner svalna. Koka upp grädden. Hacka chokladen och ha i en skål, häll över den varma grädden och vispa (för hand) tills all choklad har smält. Vispa sedan ner mascarponen och ställ in i kylen.
2. Värm ugnen till 175 grader.
3. Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna. Tillsätt mjölken lite i taget.
4. Tillsätt ägg och vaniljessens och vispa ihop ordentligt utan att överarbeta smeten.
5. Häll smeten i en smord form (ca 20-22 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter (testa med en sticka så att den är klar).
6. Ha i alla ingredienser till sirapen i en kastrull. Koka upp (du kan mosa hallonen lite) och låt småkoka tills det tjocknar ordentligt, ca 20-30 min. Häll sedan sirapen genom en sil för att få bort kärnorna. Låt sirapen svalna.
7. När tårtbotten har svalnat ordentligt, dela den på mitten. Ha på hälften av vitchokladfyllningen på en av bottnarna. Sprid ut lite hallon ovanpå fyllningen (men det ska inte täcka hela botten).
8. Ha på andra tårtbotten och bred på resten av vitchokladfyllningen. Ringla över sirapen och ha på generöst med färska hallon på toppen.