bambi

Oreocheesecake med chokladganache

En krämig, god cheesecake tillsammans med en varm kopp te nu när höstmörkret sluter om oss är bland det bästa som finns. Denna som jag gjorde är en vaniljcheesecake med en oreobotten och oreobitar i… och på toppen! För man kan inte få nog med oreos  😉

Jag har fått önskemål om att ha fler steg-för-steg bilder på recepten. Det tar ju en hel del extra tid och dessutom är det ibland jobbigt att hela tiden tvätta händerna för att kunna fota, men jag ska försöka ha det lite oftare. Som med detta recept  🙂

 

Oreobotten
½ pkt oreos
50 g smör

600 g philadelphiaost (eller cream cheese)
2 dl gräddfil
3 ½ dl strösocker
4 ägg
½ tsk vaniljpulver
1 pkt oreos

Topping
150 g mörk choklad
1 ½ dl grädde
½ pkt oreos

1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Krossa oreosen till botten, till ett fint pulver. Smält smöret och blanda med dom krossade oreosen.

 
3. Ha i ett bakplåtspapper i botten av en springform (jag brukar klämma fast den som på bilden). Tryck ut oreobotten och ställ sedan i kylskåpet så länge.
 
 
4. Vispa ihop cream cheese, gräddfil och socker pösigt.
 
 
5. Vispa ihop äggen lite lätt för hand.
 
 
6. Tillsätt ägg och vanilj till cream cheese blandningen. Vispa ihop bara tills det är helt blandat.
 
 
7. Krossa oreos (ett paket) i lagom stora bitar.
 
 
8. Vänd ner oreosen i fyllningen.
 
 
9. Häll i fyllningen i den förberedda formen. Grädda mitt i ugnen i 80 minuter. Stäng sen av ugnen och öppna den lite på glänt och låt cheesecaken stå kvar i ca 30 minuter innan du tar ut den helt och låter den svalna.
10. Hacka chokladen till toppingen och koka upp grädden. Slå den varma grädden över chokladen och vispa tills all choklad är helt smält. Låt svalna (helst i kylen) tills den tjocknar lite. Om den blir för tjock så kan du värma den några sekunder i micron. Häll sen över cheesecaken och smula över oreos på toppen.