bambi

Hemmagjorda fiskpinnar med skolans kalla sås

En sak som dom flesta verkar minnas från skolmaten är den goda kalla fisksåsen som serverades till panerad fisk. Den var faktiskt en favorit hos mig också. Jag kom att tänka på den nu när jag började jobba igen och frågade faktiskt en som jobbar i skolmatsalen vad som finns i såsen.

Jag testade då att göra den hemma och den blev riktigt riktigt god! Till det blev det hemmagjorda fiskpinnar. Oj, va barnen åt! Så gott, tyckte hela familjen! Härligt att ha hittat en ny vardagsfavorit!

 

 

800 g vit fiskfilé
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 citron, finrivet skal (gör klyftor av resten av citronen till servering)
2 ägg
2 dl panko ströbröd (eller vanlig)

Kall fisksås
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
½ dl bostongurka
3 msk majonnäs
2 msk socker
½ tsk salt
klippt dill

1. Börja med såsen så att den får stå och gotta till sig i kylskåpet. Blanda alla ingredienser i en skål.
2. Skär fisken i portionsbitar.
3. Blanda mjöl, citronskal, salt och peppar på en tallrik. Vispa upp ägget och häll ut det och ströbrödet på varsin tallrik. 4. Vänd fisken i mjölblandningen, sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
5. Stek fisken tills den är genomstekt och servera med kall sås och nykokt potatis.