För att fira att jag är iväg och ska baka tårta i Köpenhamn så tänkte jag bjuda er på en riktig härlig tårta – en popcorn tårta!
Minns ni popcorntårtan jag gjorde i somras? Det är ju så roligt att blanda popcorn med bakverk, för vem blir inte glad av popcorn? Det är något barnsligt roligt med popcorn. Och ni har väl ätit karamellpopcorn nån gång? Det är ju jättegott och brukar smaka lite salt-kola. Denna tårta har just dom smakerna med en härlig krämig salt-kola marängsmörkräm. Marängsmörkräm är lite svårare att göra än vanlig smörkräm, men den blir så luftig och god och verkligen värd besväret!
Tips! Denna tårta är verkligen perfekt till kalas med film-tema eller bara till ett vanligt barnkalas?

3 ½ dl vetemjöl
1 3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
85 smör, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
3 äggulor (spara äggvitorna!)
1 1/4 dl mjölk
½ tsk vaniljpulver
Salt kolasås
1 1/4 dl strösocker
2 msk vatten
1 msk sirap
1 msk maizena (majsstärkelse)
3/4 dl grädde
2 msk smör
1/4 tsk havssalt
Salt-kola marängsmörkräm
3 äggvitor
½ dl vatten
2 ½ dl strösocker
en nypa havssalt
350 g smör, rumstempererat
½ satsen salt kolasås
Karamellpopcorn
1 påse micro popcorn
130 g smör
1 3/4 dl farinsocker
½ tsk havssalt
1/4 tsk bakpulver
1. Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda dom torra ingredienserna till tårtbottnarna i en skål. Ställ åt sidan.
2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa tills allt är helt blandat.
3. Tillsätt sedan mjölken och vaniljen och blanda helt. Ha i dom torra ingredienserna i omgångar och blanda till en slät smet.
4. Fördela i två smorda formar (ca 22-23 cm) och grädda i ugnen i ca 15-18 minuter. Låt svalna.
5. Gör sedan kolasåsen: Vispa ihop vatten, socker, sirap och maizena i en kastrull. Värm och fortsätt att vispa tills sockret löses upp. Koka upp och låt koka 2-3 minuter.
6. Ta kastrullen från plattan och vispa i grädde och smör. Låt svalna. (Om såsen känns för rinnig när den har svalnat helt så kan du låta den koka upp igen.)
7. Gör sedan marängsmörkrämen: Vispa äggvitorna hårt. Koka upp vatten, socker och salt i en kastrull. Låt koka tills det börjar tjockna lite och bli lite som sirap (ca 5 minuter).

9. Skär smöret i kuber och ha i lite åt gången, under vispning. När allt smör är i vispat så tillsätt hälften av kolasåsen du gjorde tidigare.
10. Gör till sist karamellpo: Poppa pop cornen. Smält smör i en kastrull, vispa ner farinsocker och havssalt. Låt koka ihop.
11. Häll pop cornen i en stor skål. Sätt på ugnen på 120 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
12. Ha i bakpulvret i kastrullen och blanda. Häll sedan över pop cornen i skålen och rör om. Sprid ut pop cornen på plåten och låt stelna och bli krispiga i ugnen i ca 30 minuter.

