bambi

Försvinnande goda risbiffar med ratatouille

Meat-free Monday idag igen och igår fick jag passande nog ett mail om en undersökning som Sifo har gjort som visar att 36% av svenskarna äter vegetariskt minst en eller flera gånger i veckan! Speciellt unga och kvinnor vill äta mer vegetariskt så jag tror att det bara kommer att öka.

Men jag vill med mina vegetariska inlägg visa att vegetarisk mat inte behöver vara tråkigt! Jag vill inspirera och uppmuntra fler att äta vegetariskt i alla fall en gång i veckan. Det är bra både för plånboken och miljön!

Så, denna måndag bjuder jag på försvinnande goda risbiffar med mycket smak. En god ratatouille passar väldigt bra och det är så gott med en ratatouille som har stått och puttrat ett tag.

 

4 ½ dl basmatiris
2 grönsaksbuljongtärningar
4 ägg
2 dl riven ost
75 g fetaost
1 morot
1/4 dl persilja
salt och peppar

Ratatouille
1 gul lök
1 zucchini
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
½ tsk kanel
1/4 dl persilja

1. Börja med ratatouillen. Hacka lök, zucchini och paprika grovt.
2. Värm en gryta med lite smör eller olja. Pressa ner vitlöksklyftorna och stek lite snabbt. Tillsätt dom hackade grönsakerna och rör om.
3. Tillsätt sedan krossade tomater och resterande ingredienser. Låt puttra i ca 40 minuter.
4. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen med två buljongtärningar i vattnet.
5. Rör ihop ägg, riven ost och kryddor. Smula ner fetaosten och riv ner morot.
6. När riset är klart, häll bort vatten och låt riset ånga av sig lite. Häll sen i äggblandningen direkt ner i grytan.

 
7. Värm en stekpanna med lite smör eller olja. Klicka ner ca 1 dl med risblandningen och platta till och forma biffar med stekstaden. Stek tills biffarna är knapriga på båda sidor.