bambi

Barnvänlig Tiramisu med karamelliserade bananer, dulce de leche och mascarpone

Barn brukar inte gilla kaffe och brukar därför inte heller vara så jätteförtjusta i klassisk Tiramisu. När vi hade vänner över på middag förra veckan och jag skulle göra efterrätt till 4 vuxna och 4 barn så funderade jag på om jag kunde göra en barnvänlig version av Tiramisun. Dessutom så tycker inte Leah om choklad (konstiga unge!) så det blev lite av en utmaning…

När jag försöker hitta på något som inte är choklad så vänder jag mig gärna åt dulce de lechen, kolasåsen, som är ett bra alternativ till choklad. Sen så vet nog alla att kombinationen banan och kola är oslagbar! Denna efterrätt kräver lite förberedelse eftersom det är flera steg, så gör gärna bananbrödet dagen innan.

Så här har ni Tiramisun som jag bjöd på, som verkligen ÄLSKADES av både barn och vuxna. Den gjorde STOR succé och dom flesta tog flera gånger om. Jag känner att detta kommer att bli sommarens favoritdessert!

 

Bananbröd
2 ägg
2 ½ dl strösocker
3 bananer
1 1/4 dl rapsolja
1 krm vaniljpulver
2 msk matyoghurt
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
en nypa salt

Dulce de leche sås
700 g dulce de leche
½ dl mjölk

Karamelliserade bananer
2 msk smör
½ dl farinsocker
1 krm vanilj
4-5 bananer

Mascarponekräm
6 äggulor
2 ½ dl strösocker
500 g mascarpone
en nypa salt
1 krm vaniljpulver
1 3/4 dl grädde

1. Bananbröd: Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en avlång brödform.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt.
3. Mosa bananerna och tillsätt dom till äggblandningen.
4. Vispa sen ner olja, vanilj och matyoghurt.
5. Blanda ihop mjöl, bikarbonat, kanel och salt i en separat skål. Vispa ner mjölblandningen på låg hastighet, bara tills det är helt blandat.
6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter. Låt svalna.
7. Dulce de leche sås: Vispa ihop dulce de leche och mjölk tills du får en halvrinnig sås.

 
8. Karamelliserade bananer: Dela bananerna först på mitten och sen på mitten på längden. Stek hälften åt gången (så att dom får plats i stekpannan) i smör, socker och vanilj (ta hälften av det åt gången också). Stek ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna.
9. Mascarponekräm: Vispa ihop äggulor och socker tills dom är fluffiga och ljusa, ca 2-3 minuter.
10. Tillsätt mascarpone, salt och vanilj och vispa ihop tills allt är helt blandat. Vispa inte för mycket för då kan krämen bli för lös istället.
11. Vispa grädden i en separat skål och vänd sen ner grädden i mascarponeblandningen. Blanda tills allt är helt blandat.
 
 
12. Montering: Skiva bananbröd i ca 1½ cm tjocka skivor. Täck botten med ett lager av bananbröd.
 
 
13. Bred sen över ett ganska tjockt lager med dulce de leche sås.
 
 
14. Täck sen med karamelliserade bananer.
15. Toppa sen med ett generöst lager med mascarponekräm. Börja sen om med ett lager bananbröd, dulce de leche sås, karamelliserade bananer och avsluta med mascarponekräm. Toppa med strössel eller valfri dekoration och låt sen stå i kylskåp och gotta till sig i minst 1 ½ timme.