bambi

Biff med bambuskott (som på restaurang!)

Nu när vi bor lite utanför stan så blir det inte lika många restaurangbesök eller att man köper hem hämt-mat. Jag kan sakna det ibland, men då får man göra egen ”restaurangmat” hemma, eller hur? Jag älskar asiatisk mat och nu för tiden kan man enkelt hitta asiatiska ingredienser i vanliga matbutiker. Vilket verkligen förenklar såna här maträtter!

Andra asiatiska favoriter som är enkla att göra hemma är: Chicken Tikka MasalaKyckling Satay och Kinesisk apelsinkyckling (<—- sååå god!).

Just detta recept hittade jag hos en gammal vän Karin, som jag har känt i över 20 år och har bloggat längre än mig! Vi började faktiskt som gamla hederliga brevvänner!

 

00 g ryggbiff (lövbiff funkar också i värsta fall)
1 msk färskriven ingefära
2 msk maizenamjöl
0,5 tsk salt

Såsen:
1 gul lök
ca 12-15 färska champinjoner
1 stor burk bambuskott
3 vitlöksklyftor
1½ msk kalvfond
2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås
(Maizenamjöl + vatten till eventuell redning)

1. Strimla biffen tunt. Blanda ihop riven ingefära, salt och maizena. Blanda ihop det med köttet och ställ åt sidan.
2. Skala och skiva löken i tunna strimlor. Skiva champinjonerna.
3. Blanda fond, soja, ostronsås och hoisinsås i en skål och ställ åt sidan.
4. Stek lök och svamp i matolja tills det börjar få lite färg och mjuknar. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.
5. Stek sen köttet tillsammans med vitlöken i lite matolja. När köttet börjar bli klart, tillsätt lök, svamp och bambuskott. 6. Häll såsblandningen. Vispa ut lite maizena i vatten och späd ut till önskad konsistens (jag använde ca 1 msk maizena + 1½ dl vatten). Låt puttra ihop 5-10 minuter under omrörning. Servera med jasminris.