bambi

Påsktårtan: Vit chokladtårta med vit chokladsmörkräm

Påsken närmar sig med stormsteg och jag testade att baka en tårta i påskiga färger för ett tag sen. Det är vit choklad i både tårtbottnarna och i smörkrämen. Fruktansvärt gott tyckte jag som älskar vit choklad! Och hur snygg blev den inte?!

Det som är viktigt att tänka på när man färgar tårtbottnar är att försöka använda sig av ett recept på tårtbottnar som är så vit som möjlig. Dom flesta recepten på tårtbottnar resulterar i ”gula” tårtbottnar och om man färgar en sån så får man gulaktiga färger. Nu när det gäller påskfärger så gör inte det så jättemycket kanske, för påskfärger är oftast lite gulaktiga. Sen så ska man även tänka på att inte snåla med färgen. Färgen blir oftast dassigare eller blekare efter den har gräddats. Så hellre lite extra om man vill ha en riktig färgglad tårta.

Jag hittade fina neonfärgade strössel i mitt strösselförråd men annars så är ett trix att ta smulor från tårtbottnarna efter man har gräddat dom och skurit till dom. Ta smulorna och smula ovanpå tårtan så ser det ut som färgglatt strössel (fungerar förstås bara med färgade tårtbottnar).

 

225 g vit choklad
5 ½ dl vetemjöl
2 1/4 tsk bakpulver
140 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
4 ägg
1 krm vaniljpulver
3 dl mjölk
pastafärg/karamellfärg

Vit chokladsmörkräm
115 g vit choklad
3/4 dl grädde
225 g smör, rumstempererat
900 g florsocker
½ dl mjölk
½ tsk vaniljpulver

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad.
3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke, ställ åt sidan.
4. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg åt gången under vispning. Ha även i vaniljpulvret.
5. Ha växelvis i dom torra ingredienserna och mjölken, tills allt är helt blandat.
6. Vänd till sist ner den smälta chokladen.

 
7. Fördela smeten jämt i tre skålar. Färga smeten efter önskemål. Ha sen i smorda formar (ca 22 cm) och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna på galler.
8. Vit chokladsmörkräm: Smält chokladen tillsammans med grädden i micron eller över vattenbad. Rör om med jämna mellanrum, tills du får en len och slät chokladganache.
9. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och mjölken i omgångar tills allt är helt blandat.
10. Tillsätt vanilj och vitchokladganache och vispa fluffigt i ca 5 minuter.
 
 
 
11. Jämna till tårtbottnarna med en brödkniv (du kan spara smulorna och använda på tårtan om så önskas!) Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred ut smörkräm (ca 2 dl) på den. Lägg på nästa botten och bred ut ett till lager med smörkräm. Slutligen, lägg på sista botten och ha på resterande smörkräm runtom tårtan.