bambi

Allt krångel med vårt nya kylskåp

Som jag har nämnt lite tidigare i bloggen så har vi köpt ett nytt kylskåp. Det är egentligen både kylskåp och frys i ett, ett så kallat ”side-by-side”. Vårt gamla kylskåp var också en side-by-side. Dom är extremt stora, tunga och klumpiga. Vilket försvåras ännu mer av att vi har vårt kök en trappa upp.

Så jag beställde det nya kylskåpet från ett företag som hade hemleverans, till anvisad plats och som kunde ta med sig vårt gamla kylskåp. Detta var inte så lätt att hitta, för det är inte så många företag som vill leverera stora, tunga och klumpa side-by-sides. Vilket man kan förstå.

Så, jag blev jätteglad när jag hittade ett företag här i Stockholm som kunde fixa detta. Jag beställde den nya side-by-siden med leverans två veckor senare och skrev tydligt i beställningen att köket låg en trappa upp och att den gamla (som skulle tas med, så kallad ”miljöretur”) var en stor klumpig side-by-side, den också.

Dagen kommer då den nya ska levereras. Det ringer på dörren och utanför står två killar från transportbolaget. Jag säger att jag tror inte att detta kommer att gå om ni bara är två, för köket är en trappa upp. Killarna säger direkt att detta kommer inte att gå och dom hade inte vetat att det var en trappa upp (trots att jag skrev det i min beställning). Kylskåpet lämnas direkt innan för ytterdörren (jätteskoj att ha den ståendes där!).

Efter mycket tjat från min sida, så kommer fyra killar från transportbolaget fyra dagar senare (det var helg däremellan) och tar bort emballaget. Dom försöker, utan några hjälpmedel (sele eller remmar t.ex.) att med handkraft bära upp den nya. Det går inte, dom kommer inte genom trappan (det nya kylskåpet är för högt och slår i trappan ovanför). Dom ger snart upp och det nya kylskåpet står åter innanför ytterdörren.

Jag började bli stressad och kände hur julen närmar sig med stormsteg. Jag kan inte ha ett kylskåp precis innanför ytterdörren!

 
Med kylskåpet ståendes precis innanför dörren (ytterdörren direkt till vänster nerför trappan)

Så jag ringer och tjatar (ja, jag var nog en jobbig kund men vi hade inte fått det vi hade beställt). Dom säger att dom ska ordna det men när inget händer på flera dagar så ringer jag till slut några flyttfirmor. Som är vana vid tunga lyft, som att lyfta kassaskåp, efter ett par samtal så hittar jag några som kan komma SAMMA DAG! Jag är jätteglad men samtidigt sur på företaget, att jag ska behöva göra deras jobb. För det tar tid att leta reda på och hålla på ringa runt till olika flyttbolag.

Flyttgubbarna kommer hit och försöker få upp den nya kylskåpet med hjälp av sele och remmar, men dom får inte heller den uppför trappan. Här började jag verkligen att ge upp! Jag tänkte att vi får nog leva med det gamla kylskåpet. Flyttgubbarna åker och kommer tillbaka några dagar senare med en snickare, för dom tänkte att dom måste nog ta in och ut kylskåpen via något fönster.

Nu börjar det hända saker, tänkte vi. Så vi började kolla på hur vi skulle stänga av vattnet till det gamla kylskåpet (för det var vatten draget direkt till det). Maken och snickaren går ner i källaren och stänger av vattnet och sätter på det igen, bara för att testa. Morgonen efter vaknar vi upp utan varmvatten eller värme! Ja, problemen med detta kylskåpsbyte vill aldrig ta slut!

 
Det var kallt hemma!

Hit med en varmvattenberedar-gubbe som fixar så att vi nu har värme på två av tre våningsplan. Flyttgubbarna tar bort köksfönstret och tar in det nya kylskåpet och ut det gamla via det. Dom lyckades bygga en ramp upp till fönstret, som är en våning upp. Jag var faktiskt inte hemma när dom gjorde detta, för jag ville inte se det. Jag bara såg framför mig hur fönster och allt skulle gå sönder. Det var ju redan så mycket som hade gått fel i och med detta byte, så jag ville inte se fler katastrofer.

Jag kom hem efter jobbet och då var faktiskt, till slut, efter två veckor, det nya kylskåpet på plats.

 Ni ser det gamla kylskåpet på dom två översta bilderna och den nya på dom två understa.

Om ni tittar noga på den understa bilden som är till vänster så ser ni att dörr-kanten är rejält tillbucklad. Det blev den efter alla försök att få upp den. Så, nu börjar bråket med företaget att dom ska ersätta dörren, vilket dom faktiskt har skriftligen lovat. Däremot så har dom nu dragit tillbaka att dom ska stå för kostnaden för flyttgubbarna.

Jag kan säga att jag är glad att jag är gift med en jurist vid dessa tillfällen. För även om jag också förstår att dom borde stå för flyttgubbarna, då vi faktiskt beställde leverans till anvisad plats (köket) och dom inte lyckades uppfylla sin del av köpeavtalet så är det inte så lätt att börja bråka om sånt här (som man faktiskt har rätt till) när man inte riktigt är kunnig.

Dessutom så måste vi fixa värmen på nedervåningen, som fortfarande inte fungerar. Tänk va mycket krångel, tid och energi detta nya kylskåp har kostat oss! Blä! Och egentligen var inte det gamla kylskåpet trasigt. Det fungerade, men var gammalt och lät extremt mycket. Jag mätte att ljudnivån på den var 56 dB (nya är på 32 dB). Vi har vårt sovrum på samma våningsplan som köket, så det har alltid varit väldigt störande med allt ljud den har gjort. Så jag längtade verkligen efter ett tyst kylskåp, som också var energisnålt. Den gamla måste ha dragit extremt mycket energi. Så, det är jätteskönt att ha blivit av med den gamla och det är så mycket tystare här hemma nu (älskar det!). Men vet inte om det verkligen var värt allt krångel och stress. Än är det inte slut heller!