bambi

Grekiska kycklingspett (chicken souvlaki)

Nu när det känns som att våren äntligen är på väg så blev jag så himla sugen på något grillat. Några av er kanske redan har grillat för första gången för i år? Det har inte vi… men dessa grillspett gjorde så att det nästan kändes så ändå  🙂  Nästa gång kommer vi göra dessa på grillen och jag lovar dig att vi kommer att göra dessa snart igen för dom var verkligen helt fantastiskt goda!

När vi är i Grekland så beställer jag ofta souvlaki, dessa spett med en sån god kryddning och så med en stor klick tzatziki förstås är verkligen SÅ goda! Detta recept var verkligen mitt i prick på smaken och tog mig tillbaka till Grekland…

 

700-800 g kycklingfilé
1 ½ msk oregano
½ tsk chiliflakes
½ tsk salt
½ tsk spiskummin
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 citron
2 msk persilja

grillspett

Tzatziki
2 dl matyoghurt
3 vitlöksklyftor
½ gurka
½ tsk salt

1. Lägg grillspetten i blöt (om du använder träspett). Rör ihop alla kryddor i botten av en skål. Pressa ner vitlöksklyftor och rör ner olivolja.
2. Pressa ner saften från en citron och klipp ner persilja. Rör ihop.
3. Skär kycklingen i bitar, ca 2-3 cm tjocka. Lägg ner dessa i skålen och rör om så att bitarna täcks av marinaden. Låt marinera i minst 30 minuter, men gärna längre (över natten går bra).

 
4. Gör under tiden tzatzikin. Pressa ner vitlöken i yoghurten. Riv ner gurkan (riv den grovt) och rör ner salt. Låt stå i kylskåp tills servering.
 
 
5. Sätt på ugnen på 200 grader (eller tänd grillen). Trä på kycklingen på spetten och stoppa in i ugnen (jag brukar ha dom så som på bilden ovan så att köttsaften kan droppa ner). Ändra till grillfunktionen och höj värmen till 250 grader. Grilla tills kycklingen är genomstekt och fått fin färg (ca 15-20 minuter).