
Vi har förmånen att bo ganska nära Stockholms enda renodlade ostbutik som har en massa massa ostar (och lite tillbehör), som ligger på Hornsgatan här Stockholm. Om ni har möjlighet - besök den (Gamla Amsterdam heter den)!
Vi var där på ost- och vinprovning (maken fick ett presentkort hos LiveIt i födelsedagspresent och då valde vi detta - en superbra present måste jag säga!) och då lärde vi oss massor om ostar och hittade flera favoriter. Så efter det så går vi dit då och då och handlar lite goda ostar :)

Brieost är ett måste på varje ostbricka. Denna som inhandlades i ostbutiken berättade butiksägaren att det är en man som cyklar från Östermalm (tvärs över stan) bara för att handla just denna Brieost som är den krämigaste som finns! Och den var verkligen OTROLIGT god!!
Om det bara är en endaste ny ost som ni ska prova så är det denna - Purmer! Alla älskar den och jag menar fullkomligt ÄLSKAR den! Det är egentligen en väldigt vällagrad Gouda-ost med saltkristaller som har skapas under den långa lagringstiden. Super god och jag säger NI MÅSTE PROVA DENNA! Vi brukar välja den som har varit lagrad i 60 veckor.

En annan favorit, som många säkert känner till redan, är Tallegion. Vi smakade denna första gången i en restaurang i Göteborg och vi blev så frälsta så vi var tvungna att skriva upp namnet och har alltid köpt den till ostbrickan sen dess. Den passar occkså väldigt bra i matlagningen, till pasta till exempel.
Den enda blåmögelosten som jag verkligen gillar är Bleu de Graven (som är perfekt tillsammans med pepparkakor!). Den passar perfekt ihop med dinkelkex och en liten päronskiva.
Sen har vi den milda Chevre affine som är en getost som är väldigt lätt att tycka om och passar utmärkt ihop med fikonmarmelad!

Egentligen så "ska" man äta osten som den är och äta kex emellan ostarna för att rensa munnen på smaken innan man äter nästa ost - fick vi lära oss på ostprovningen. Men oftast äter vi faktiskt osten på kexen, som vi alltid har gjort. Men en av dom godaste kexen som jag har provat är dessa Dinkelkex med flingsalt, som är knapriga och lagom stora/små. Jag köpte dessa i ostbutiken.
Sen bland det bästa som finns att äta till ost är fikonmarmelad. Ingen ostbricka är komplett utan den! För att ostar är oftast lite salta och då passar det perfekt med en liten klick av denna lite söta marmelad på! Salt + sött = supergott!
Hoppas att ni fick lite tips om lite gott till ostbrickan! Har ni några egna tips på goda ostar eller tillbehör?