Ny färg i garderoben!

Åh, va roligt med lite nytt i garderoben! Jag hämtade ut mitt paket med lite Odd Molly nyheter från deepFling igår och jag märkte att plaggen faktiskt passade rätt så bra ihop (även om det inte alls var min tanke).
 
 
Jag gillar verkligen färgen på underklänningen #223 Unwind slip dress. Det är inte en färg jag brukar ha på mig, så det känns roligt att testa lite nytt. En fin färg att låta sticka fram lite grann så där  :)
 
Sen så har jag på mig silkesblusen #196 Silk-all-over blouse som känns perfekt till jobbet. Sen kan man reglera hur uppknäppt man ska ha den, beroende lite på vad man har under. Men den är väldigt fin helt knäppt också.
 
Superhärlig kofta, #188 Twistme wrap cardigan, som inte har någon knäppning. Det var något som jag märkte när jag var i USA i somras, att nästan ALLA koftor där borta gick inte att knäppa! Så det kanske är något som vi kommer att se mer här i Sverige också framöver?
 
Sen så provade jag även min nya scarf #269 Print woven scarf. Superhärlig! Älskar den!

 

Jag kanske måste gå en kurs...?

Snart är det dags att inviga min nya fina Kitchen Aid och då ska man väl vara duktig och läsa igenom instruktionsboken först? (Haha, nej, men vem gör det egentligen...?)
 
Instruktionsboken är tjock som en pocketbok och jag fick med en liten instruktionsbok till varje del som följde med apparaten. Så jag börjar undra om jag måste gå nån kurs innan jag vågar börja använda den....?
 
Kurslitteraturen till kursen Kitchen Aid 1201

 

Normbrytande barnböcker

 
På tal om böcker om genus, om man vill ha några bra barnböcker som är genusvänliga så är Sagolikt Bokförlag stället att kika in på! Häromdagen så damp en ny bok från dom ner i brevlådan - De glömda barnen. De glömda barnen är en kapitelbok för alla som någon gång har känt sig ensamma, eller varit rädda för att bli osynliga, men också en bok om att slukas in i en annan värld. Några timmar eller kanske till och med några år. Det finns alltid en väg. Och det finns alltid en vän när livet känns som mörkast. Från varje såld bok av De glömda barnen kommer vi att skänka 5 kr till BRIS, Barnens rätt i samhället
 
Det jag älskar med Sagolikt Bokförlag är att dom har barnböcker som inte följer heteronormen, vilket inte är så lätt att hitta. Jag diskuterade detta med en kompis som nyligen har sepererat från sin kille och hon sa att hon även saknar barnböcker där det finns skilda/sepererade föräldrar eller bonusfamiljer. Jag känner inte till någon sån barnbok och inte hon heller. Lite konstigt att det inte finns såna barnböcker med tanke på att det inte är så ovanligt med såna familjekonstellationer i vårt samhälle. Men dom flesta barnböckerna innehåller mamma, pappa, barn... vilket är lite tråkigt, att lära barnen att det är så det "ska" vara. Känner ni till några barnböcker där det finns lite andra familjekonstellationer än det traditonella "mamma, pappa, barn"?

 

Ja, vad var det nu i paketet?


Har ni gissat vad det var i paketet som jag hämtade ut igår?!? Det är något som jag har önskat mig mycket mycket länge. Jag har pussat på den ömt och smekt den fina armen och lovat den att alltid ta hand om den väl.
 
Den kommer nog bli väldigt välanvänd och jag tänkte faktiskt inviga den redan imorgon! Det var lite svårt att välja färg på den bara.... Den finns ju i så många fina färger!!
 
Som några av er kanske förstod och gissade så var det ju ....
 
 
 
 
Det blev en Kitchen Aid istället för en Ankarsrum Assistent då jag kände att jag inte bakar degar så ofta (vilket är typ det enda KA har fått kritik för). Jag läste på mycket mycket och på en del ställen så stod det att Ankarsrum Assistent inte riktigt vispar grädde lika bra på Kitchen Aiden och jag gör ju mest smetar och vispar grädde och sånt lite mer lätta saker. Så då borde väl en Kitchen Aid bli perfekt, tänkte jag! Så, jag hoppas att jag inte kommer att ångra mig nu!!  :)
 
 
P.S. Glöm inte att vara med och tävla om den fina åkpåsen från 7AM Enfant! Perfekt till hösten och vintern!!

 

Kyckling med balsamicosirap och getost

Gårdagens middag blev denna gamla favoriten (dock länge sen vi gjorde den). Barnen tyckte det var roligt med päron i maten och Zack utbrast "det är som efterrätt i maten!". Vi har börjat köra stenhårt med lördagsgodis nu efter sommarens alla glassar och annat gott så därför blev päron nästan efterrätten  :)
 
 
 
 
3 dl bulgur
4 st kycklingfiléer
1 påse färsk bladspenat
2 st päron i bitar
100 gr getost (chevré)

Balsamicosirap
5 msk balsamvinäger
½ kycklingbuljongtärning
2 msk socker

1. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Använd gärna buljong istället för vatten.
2. Stek kycklingen i en stekpanna på båda sidorna i lite matfett (till ca 72 grader innertemperatur). Krydda med salt och peppar. 
3. Koka balsamvinäger, buljongtärning och fruktsocker tills såsen blir tjock som sirap.
4. Blanda ihop spenat, kokt bulgur och päron. 
5. Placera en kycklingbit ovanpå och smula över getosten. Ringla över balsamicosirapen.

 

Kvalitetstid, kvantitetstid och när ska man inse att förskolan är till för barnen?

Häromdagen så hittade jag en diskussionstråd på ett familjeforum som handlade om en mamma som jobbade 12-timmars pass och hon undrade hur hon skulle göra för att förfalska jobbschemat som hon måste lämna in till förskolan. Hon kände att hon behövde en dag i veckan att vila upp sig.
 
Här i Stockholm behöver vi inte lämna in något jobbschema utan vi meddelar bara hur mycket barnen ska vara på förskolan. Ingen kollar om vi verkligen jobbar eller har semester eller whatever. Det tycker jag är befriande och då känns det verkligen som att förskolan är till för barnens skull. Att barnen får ut något av den pedagogiska verksamheten som förskolan har.
 
Men så fort någon berättar att dom vill eller har haft barn på förskolan utan att dom har jobbat så kommer frågan "Varför skaffar du barn om du inte vill umgås med dom?". Men om man resonerar så så skulle det vara "fel" att ha barnvakt, jobba, lämna barnen med den andra föräldern eller varför ska barnen gå i skolan överhuvudtaget....? 
 
Men jag håller med om att barn behöver kvantitetstid med föräldern, även om man pratar om kvalitetstid så tror jag faktiskt inte riktigt på det. Jag tror att barn tycker att det är viktigare att man har umgåtts mycket och gjort många olika saker än att man kanske åkte till Skansen ett par timmar en eftermiddag och det var allt man gjorde den veckan (vilket vi vuxna skulle kalla kvalitetstid), resten av tiden var man på jobbet eller halvt-frånvarande framför datorn. Nej, då tror jag faktiskt att barnen uppskattar mer att man har lagat mat tillsammans, läst böcker och byggt med lego under flera timmar varje dag under veckan istället. 
 
Men jag tycker att vi måste sluta jämföra oss med varandra. Föräldraskap är ingen tävling. Vi måste lita på att alla vill vara den bästa föräldern dom bara kan. Ibland innebär det att dom behöver vila en eftermiddag i veckan och ibland saknar dom barnen och hämtar dom en timme tidigare när dom kan. Så gör jag i allafall! Hur tänker ni?

 

Ska vi köra en liten gissningslek?

Förlåt för dålig blogguppdatering dom senaste dagarna! Men det har varit väldigt mycket kring jobb (har nu planerat nästan alla mina kurser fram till höstlovet) och så vill man ju hinna umgås lite med familjen också  :)  Men jag hoppas att det ska bli lite lugnare nu framöver när jag har planeringen klar!
 
Jag hade inte mindre än 5 (!!) paket att hämta ut idag. Dock tog jag bara och hämtade ut tre av dom, varav den ena var riktigt riktigt stor. Ibland är det ju ganska praktiskt med barnvagn... (även om jag oftast känner mig lite dum när jag går runt med en tom barnvagn).
 
 
Kan ni gissa vad som fanns i det stooooora paketet??  ;)

 

5 böcker om genus du måste läsa

Hejhej! Jag ser att det är en del nya läsare här på bloggen och det är alltid roligt! Jag hoppas att ni kommer att trivas. Jag hoppas att ni hittar en massa roliga recept som ni vill prova, att ni får tips om fina barnkläder och kanske blir lite intresserade av genus (om ni inte redan är det förstås). För genus är faktiskt rikgit intressant!
 
Jag läste genuskunskap som en sommarkurs för en väldans många år sen. Det var innan jag hade barn och jag var inte så insatt i det där med genus, men med åren och speciellt efter det att jag fick barn så har jag insett hur viktigt och intressant det är. Och ju mer man läser om genus desto mer intressant blir det! Så därför tänkte jag komma med lite tips om böcker som handlar om genus!!
 
 
Om ni bara ska läsa en endaste bok om genus så tycker jag att ni ska läsa Egalias Döttrar av Gerd Brantenberg. Den kostar bara 44 kronor, så kosta på er det!! Det är verkligen en bok som öppnar upp ögonen för detta med könsroller då den vänder på allt och allt är tvärtom i samhället Egalia! Boken är skriven som en roman, vilket är lite speciellt men kanske gör det lite lättare att ta till sig?
 
I Egalias döttrar är det kvinnorna som förtrycker männen och männen som hela tiden tänker på sitt utseende och måste bära pehå för att dölja skampåsen. Männen är också dom som tar hand om barnen, kvinnorna föder barnet och överlämnar det till mannen. Eftersom kvinnan har gjort ett stort arbete i att vara gravid så är det mannens tur att ta hand om barnet.


Sexualitet är en stor del av genusperspektivet i boken. Männen får sällan orgasm eftersom deras lust hänger ihop med fortplantning, till skillnad från kvinnan som kan ha sex bara för vällustens skull (utan att behöva riskera någon fortplantning).


Detta är en bra bok som får en att tänka på hur allt i samhället är uppbyggd kring genus. Till och med språket i boken är annorlunda, istället för människa säger dom kvinniska..osv. Det blir så tydligt hur könsrollerna ser ut när dom vänder på dom, ett måste att läsa om man är intresserad av genus!

 

 

Om du bara orkar läsa två böcker om genus så tycker jag att du dessutom ska läsa Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Boken visar hur könsroller grundläggs redan från födelsen! Även om du inte har barn själv (dom flesta kommer ju ändå i kontakt med barn då och då) så får man en väldigt bra förståelse för hur allt hänger ihop, från första gången någon frågar "vad det blev?" till varför man ursäktar pojkar med "boys will be boys".

 

Boken innehåller också väldigt många konkreta tips, vilket oftast efterfrågas. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnen? Med humor och vardagsnära exempel visar författarna att genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. Några exempel av teman i boken: fler möjligheter till självkänsla, fler möjligheter till känslor och fler möjligheter med kroppen

Att bemöta barn jämställt är att ge dom 100 sätt att göra, tänka, tycka, vilja och önska, istället för två - ett för flickor och ett för pojkar. Barn som själva blir bemötta jämställt kommer också att bemöta andra på samma sätt och vårt agerande kommer att spridas som ringar på vattnet.

Det är du, jag och alla andra som möter barnen som gör dom till pojkar och flickor. Låt oss ta vår del av ansvaret för att dom ska få alla dom 100 möjligheterna.

 

 


 

Om du sen vill läsa en tredje bok om genus så tycker jag att du ska klicka hem Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Denna bok borde vara obligatotisk läsning i skolan. Det är rätt så skrämmande att läsa om hur samhället, skolan och vänner behandlar en tjej som har blivit våldtagen. Hur hon får skulden medan killen nästan ses som en hjälte! Ibland tycker folk synd om honom till och med eftersom han har blivit anmäld!

 

Katarina Wennstam har även skrivit boken En riktig våldtäktsman som behandlar samma ämne.

 

 

Om du har börjat få upp ett intresse för genus och vill läsa en fjärde bok om genus så tycker jag att du ska läsa Det kallas kärlek som är en socialpsykologisk studie gjord av Carin Holmberg om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par. Holmberg har gjort kvalitativa studier bland par som säger sig själva vara jämställda. Ofta par där båda har akademisk utbildning och inga barn (för oftast så påverkas jämställdheten enorm när barn kommer in i bilden).

Man får verkligen aha-upplevelser när man läser boken. T.ex. så brukar männen fortsätta med sina fritidsintressen i samma utsträckning när dom flyttar ihop med sin tjej medans tjejen oftast slutar eller drar ner på sina fritidsintressen till förmån för deras gemensamma hem!

Boken är egentligen en avhandling så den kan vara lite "tung" att läsa. Det som är mest intressant är andra halvan av boken och man kan lätt hoppa dit om man inte orkar läsa om tidigare forskning och ideologier.

På baksidan står det: I vardagens samspel kring hushållsarbete, småprat, gräl och fritidsverksamhet upprepar sig mönster som många kvinnor och män känner igen. Varför gråter hon? Hur kommer det sig att han behåller sitt lugn?

 

 

Och när du verkligen har fått ett intresse för genus så kan du klicka hem  Något bara kvinnor kan som är skriven av Ulrika Lorentzi. Så här står det om boken: Vi må vara bäst i världen, men ändå lever vi inte i ett jämställt samhälle - se på skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner, karriärmöjligheter och pensioner. Men när detta diskuteras strandar diskussionerna lätt i förklaringen: "Kvinnor får ju barn.".

Något bara kvinnor kan är en bok som ifrågasätter normer. Här intervjuas kvinnan som valt bort barn, queerdrottningen, heteropappan, den funktionshindrade mamman... Tillsammans bidrar de alla till ett uppfriskande resonemang med såväl filosofiska som politiska förtecken om graviditet, föräldrarskap och jämställdhet. 


 

Kolabrownies

Sjukt beroendeframkallande var denna brownie med den perfekta blandningen av choklad och kola. Säg inte att jag inte varnade er....
 
 
Browniebotten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 nypa salt
 
Kolafyllning
2 burkar kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
 
Topping
200 g mörk choklad
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form, ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt det svalna lite.
3. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. 
4. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 9-11 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig (mums!), låt svalna.
5. Häll kondenserad mjölk, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills fyllningen börja tjockna och blir gyllenbrun. Rör hela tiden noggrant, men om fyllningen skulle bli lite bränd är det ingen fara! Bred ut fyllningen i ett jämnt lager ovanpå browniebotten. Låt svalna.
6. Smält chokladen till toppingen och bred ut den över kolafyllningen (viktigt att kolafyllningen har svalnat innan detta görs). Låt stelna i kylen.
 
 
P.S. Om du gillar recept med kola, så kanske du även gillar: Pekankola cheesecake, Kolapaj eller Kolacupcakes.

 

Pippi goes sjörövare

 
Just nu har jag bara kalas i huvudet. Zacks 4-års kalas är i antågande och han har bestämt sig för att han vill ha ett Pippi och sjörövare kalas. Vilket egentligen passar rätt så bra med tanke på att Pippis pappa är sjörövare. Barnen får klä ut sig och vi ska ha skattjakt och en massa annat skoj. Men problemet är att jag skulle lätt kunna förköpa mig på alla Pippi-grejer. Finns ju så mycket fint! Som denna underbara kofta till exempel:
 
Finns på Åhlens för 199 kronor, så fin!!

 

Barnen börjar bli stora....

Leah sover fortfarande i sin gamla spjälsäng (men med ena sidan borttagen). Hon känns ju lite för stor för spjälsäng så nu är det dags för henne att överta juniorsängen och Zack ska få en ny säng.
 
Denna gång fick det bli en praktisk säng också med två lådor under. För förvaring kan man ju aldrig få för mycket utav i ett barnrum, eller hur?
 
Det fick bli denna säng från IKEA som heter Brimnes

 

Grattis min fina älskling!

 
Idag fick jag veta att min älskade make får stanna på tingsrätten, precis som han ville! Han har jobbat som tingsnotarie där men det är ett tidsbegränsat jobb (så är det på alla tingsrätter) och snart är hans två år som tingsnotarie över. Däremot så finns det ett fåtal platser där man kan jobba som beredningsjurist på tingsrätten och då är det som ett vanligt fast jobb. Och det är just det han har fått!! Jippee!
 
Det är inte alltid så lätt att hitta ett vanligt 8-17 jobb som jurist, vilket man gärna har när man har familj. Maken har jobbat på advokatbyrå men då var också sena jobbnätter mer regel än undantag. Det fungerade helt enkelt inte med småbarn. Och det är ofta mycket arbete med många juristjobb men jag är jätteglad att maken har fått ett vanligt 8-17 jobb som han verkligen trivs med och där det inte är det minsta problem att vabba eller vara föräldraledig!! (I torsdags och fredags hade barnens förskola stängt för planeringsdagar och då var maken hemma med dom - inga problem!) Jag minns när han jobbade på advokatbyrån och jag var gravid med Leah och sjukskriven på grund av illamående. Det var jättesvårt att få vårt liv att fungera då!
 
Så, jag är jätteglad och stolt över min fina make som fick det jobbet han ville! Sen när barnen blir större så kan han gå vidare och jobba på advokatbyrå - om han vill. Så ikväll får vi fira lite  :)

 

Chili con corvo och tips om tävling!

Detta recept kommer från Heinz och det lät väldigt barnvänligt så därför var jag rätt så snabb med att prova det. För vilken unge gillar inte korv och ketchup? Men för min del var det för mycket ketchup i receptet, så nästa gång kanske jag halverar mängden ketchup så blir det nog lagom!
 
Jag kan även tipsa om att idag startar en tävling på Heinzs facebooksida där man kan tipsa om en vän som behöver hjälp i köket. Vännen kan då vinna ett hembesök av en kock som lagar mat tillsammans med vinnaren! Ett jättefint pris som jag inte skulle ha nåt emot att vinna  :)  (Och dom första 75 som tipsar om en vän får en värdecheck som kan lösas in mot en Heinzprodukt!)
 
 
2 burkar Heinz Baked Beans
300 g chorizokorv
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk chilipulver
1 dl ketchup
2 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
 
1. Skiva korven och stek den gyllenbrun i lite olja i en stekpanna tillsammans med röd paprika och  lök skurna i mindre bitar.
2. Tillsätt finhackad vitlök och urkärnad chili.
3. Krydda med chilipulver, ketchup och tomatpuré.
4. Häll i bönorna och låt allt bli varmt.
5. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar. Servera med en sallad och gott bröd som man kan doppa i böngrytan.

 

Tävling: Vinn lyxig åkpåse från 7 A.M. Enfant!

Vi kickar igång veckan med en super tävling i samarbete med 7 A.M. Enfant som precis har släppt sina höst och vinternyheter! 
 
 
En av nyheterna är Baby Shield som är den ultimata året-runt-åkpåsen med dubbla överdrag; ett tunt light-weight överdrag för milda temperaturer och ett tjockt lightweight överdrag för lägre temperaturer. Med Baby Shield är barnet varmt och tryggt oavsett årstid och väder. Åkpåsen har en härlig lätt och mjuk känsla. Båda överdragen går att ta av helt (som le sac Igloo) och användas separat som t ex filt i bilstolen eller vagnen. Finns i två storlekar: medium och large.
 
 
En annan nyhet är Papoose en light-weight åkpåse som passar från vår till höst med underbar mjuk känsla med innovativ sportig design. Papoose kan omvandlas till omslutande sittskydd som fästs på baksidan av vagnen eller bilstolen.
 
 
Nu har ni chansen att vinna en le sac Igloo som är en av 7 A.M. Enfants klassiska åkpåsar som ser ut som en designad vinterjacka med mysig pälskrage. Tillverkad i högsta kvalitet av polyester fyllning och är vatten och vindtät. Bomullsfodrad med extra fleecefilt på ovansidan som går att ta bort vid vår/höst samt tvättning. Åkpåsens framsida frigörs enkelt med hjälp av dragkedjor. Du kan välja att använda åkpåsens bakre del separat som skönt sittunderlag i barnvagnen eller åkpåsens övre del som filt i bilbarnstolen. Du kan även öppna åkpåsen nertill och låta barnets skor sticka ut, vilket är praktiskt vid slaskväder. Vinnaren får välja mellan en le sac Igloo Kiwi medium (6-18 mån) eller en le sac Igloo Grey larg (> 3 år). Värde upp till 1600 kr.
 
 
För att vara med och tävla: Gå in och gilla 7 A.M. Enfant på Facebook och lämna sedan en kommentar till detta inlägg där du motiverar varför just du ska vinna! Tävlingen pågår till nästa måndag (3 sept).

 

Färgglada barnkläder till hösten

Jag får ofta kommentarer om att det är svårt att hitta färgglada barnkläder som passar pojkar också. Ofta kan det vara någon volang eller puffärmar som gör att det tar emot lite att sätta på sin son (men Zack har haft något enstaka plagg med puffärm, även om jag själv inte är så förtjust i just puffärm).
 
Men så svårt är det inte att hitta färgglada barnkläder som passa båda könen! Dessa skulle jag lätt kunna köpa till båda barnen:
 
 
Leggings med röda och blåa ränder från Vildänglar 149 kr, färgglad kofta (utan puffärm) från Kappahl 129 kr, tröja från Kappahl 99 kr,  tröja från Polarn o. Pyret 179 kr och fina höststövlar från Viking 449 kr

 

Zack har börjat i simskola

Igår började Zack på simskola. Här i Stockholm så finns det simskola från 4 år men då måste en förälder vara med i vattnet. Jag hade inte så jättehöga förväntningar på simskolan och tänkte att det skulle mestadels vara plask och lek. Men jag blev positivt överraskad att det var rätt så mycket träning på riktiga simtag men oftast på ett lekfullt sätt.
 
Zack tyckte det var lite tråkigt när man var tvungen att lyssna på simläraren, men annars så hade han jätteroligt. Men det känns som jättebra träning både på att respektera vatten men också att lyssna på instruktioner. 
 
Jag har varit lite småförkyld i några dagar nu och igår blev det mycket värre efter simskolan. Har haft konstant ont i huvudet sen dess... men ska försöka ta det lugnt idag så att jag orkar ta mig till jobbet imorgon. Jag trivs väldigt bra på jobbet just nu. Det känns som att jag har fått så trevliga klasser och roliga kurser detta läsår och det gör så stor skillnad!

 

Tapaskväll på BarCelona

 
Hade en supermysig kväll i fredags då Fnulan var i stan och frågade om vi skulle träffas. Eftersom jag då fick välja vart vi skulle äta middag så fick det bli mitt favorittapasställe BarCelona som ligger precis vid t-centralen och Sergels torg. Jag kan verkligen rekommendera den restaurangen om man är här i stan och vill hålla sig till centrum.
 
Fnulan hade aldrig provat tapas förut!! Hur kan man ha missat nåt så gott??  ;)  Som ni ser på bilderna så fyllde vi vårt bord med en massa små rätter. Vi drack vin, pratade, skrattade och grät en liten skvätt. 
 
 
Tiden bara rann iväg... men snart ses vi igen (riktigt snart faktiskt!) och ska ut på äventyr!
 
 

 

Varför vågar vi inte låta barnen gå till skolan själva?

Jag har många gånger tänkt på att när jag var liten så var det rätt så ofta små barn som var ute och sprang på innergårdar, mellan lägenhetshus, själva. Nuförtiden så vaktar föräldrar över småbarn som hökar och även fast vi har en innergård så vågar jag inte släppa ut Zack eller Leah där själva. Kommer nog dröja ett tag tills jag vågar det.
 
Men Zack har på sistonde verkligen visat att han vill göra saker "på egen hand". Han har sagt att han kan gå till lekparken själv, för han vet vägen och han skulle inte alls gå vilse. Sen så vill han ibland åka hiss själv och att jag ska ta hissen senare, efter honom. Eller att han ska gå en liten omväg och vi möts en liten bit längre bort. Allt detta gör mig alltid lite nervös. Jag tänker hemska tankar om allt som kan hända honom, men jag förstår också att han börjar bli stor nu och vill frigöra sig lite grann.
 
Men det verkar inte som om det bara är jag som är hönsig av mig och vakar över barnen. Det verkar vara normen i dagens samhälle. 1981 så tog sig nästan alla 7-9-åringar själv till skolan men nu är det färre än hälften!! Vilken drastisk förändring och jag kan inte låta bli att undra varför?? Det är ju inte så att kidnappningarna har ökat eller liknande (just detta med kidnappningar gjorde att jag aldrig fick gå ensam till skolan i USA, för där är det ju vanligare än här).
 
Är det att vi föräldrar curlar våra barn mer än förut? Att vi inte tror att barnen klarar av att ta sig till skolan själva? Vad tror ni?
 
 
 
P.S. Jag läste en sån rolig tweet förut som handlade om att när våra barn är med i OS så kommer vi föräldrar springa loppen åt dom och sen dela ut medaljer till ALLA. Haha... så kanske det blir   ;)

 

Delicatobollen i nya versioner

 
Det gäller ju att förnya sig hela tiden! Och nu kommer snart Delicatobollen i två nya smaker: Turkisk peppar och Dumle! Vad tror ni om dom smakerna??
 
 
Och sen ett tag tillbaka finns det redan en Delicatobollsglass.... Det tycker jag låter godast av alla versioner, men jag har faktiskt inte smakat nån av dom  :)

 

Pasta med halloumi

Halloumi är så himla gott, speciellt varm. Mums! Detta är en jättegod pastarätt, där man förstås kan utesluta korven om man vill!
 
 
1 paket pasta
1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
3 chorizokorvar
½ msk balsamico
2 paket halloumi
 
1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.
2. Dela, kärna ur och skär paprika i strimlor. Skala och skär vitlöksklyftor i tunna skivor. Fräs paprika och vitlök i olivolja i ca 5 minuter.
3. Blanda hackad persilja mot slutet och smaka av med lite salt och peppar.
4. Slanta korven och stek några minuter. 
5. Skär halloumi i 1-2 cm stora bitar, stek på hög värme med olivolja tills den fått fin färg.
6. Häll av pastan och blanda med paprikafräset, korvslantarna, balsamico och halloumi.

 

Jag är så jäkla kär....

...i Molos fjärder-print Feathers. Just detta mönster verkar vara lite svårt att hitta. Jag kom över tunikan i en liten liten barnbutik och sen när jag googlade så fanns det i EN svensk webbutik Lucky Little Me.
 
Jag kommer nog inte kunna hålla mig från att köpa matchande tröjor till barnen i detta fina mönster.... kanske matchande leggings också?  ;)
 

Tröja 349 kr, Leggings 279 kr och Tunika 399 kr

 

Livets goda

Idag på vägen hem, när jag klev på bussen från jobbet så satt en kompis där! Va glad jag blev och vi pratade på hela vägen hem. Jag är så glad att jag har vänner som får mig att må bra och som får mig att känna mig lycklig. Så där lycklig så att det hänger kvar flera timmar efteråt. Det är riktigt härliga vänner det!
 
Jag har en massa roligt inbokat med vänner framöver och det känns faktiskt som att det blir att man får mer tid för vänner för varje år som går sen man skaffade barn (kanske en liten tröst till er som sitter med en liten bebis och känner att ni aldrig har tid att träffa vänner just nu). 
 
Idag blev också så glad över världens gulligaste klass! Åh, dom var så underbara! En liten etta som var så där tysta, blyga och försikta först. Men när jag stod där framför dom och pratade en stund så lossnade det och dom vågade svara på mina frågor. Efter lektionen stannade tre stycken tjejer kvar och pratade en massa med mig. Dom pratade om hur engelska var deras favoritämne och om inte jag kunde åka till USA med klassen. Dom var så förväntansfulla och sprudlade verkligen. Det är så härligt att möta såna elever och känns verkligen som ett privilegium!
 
Jag har haft full upp idag i allafall... så därför har jag varit urusel på att svara på era kommentarer och det har verkligen byggt upp ett stort kommentarsberg som jag måste svara på:
 
 
Men jag tar tar i det ikväll.... I promise...  (Vågar knappt kolla mailen...)

 

Snoppen kan skydda en från mycket tydligen....

 
Har ni läst Ulf Brunnbergs idiotiska uttalande om mordet på den ensamma kvinnliga fångvaktaren? Han skyller på feminism och menar att kvinnor inte ska jobba som fångvaktare. Istället för att kanske se på reglerna kirng hur vakterna jobbar som kanske är problemet, nej, då skyller han på offret istället. För hon hade ju inget där att göra. Låter ungefär som när människor skuldbelägger våldtäktoffer, som inte hade något att göra ute sent på kvällen eller inte borde klä sig på ett visst sätt. Då får dom skylla sig själva.
 
Men har Brunnberg ens tänkt på att det kanske finns unga män som också är 160 cm långa och har ungefär samma kroppsbyggnad som den kvinnliga vakten? Men det är okej att dom jobbar som vakter då - för det är snoppen som gör att dom överlever 38 slag från en galen fånge? Eller...?

 

Vad önskar sig en 4-åring?

Nu börjar alla fråga oss vad Zack önskar sig i födelsedagspresent så därför kommer här några tips på vad man kan köpa. Eftersom han ska ha ett pippi- och sjörövarkalas (Pippis pappa var ju sjörövare) så tänkte jag att det kunde passa bra med en del present med Pippi. 
 
Vi har faktiskt bara en endast film med Pippi och det är Pippi på rymmen. Så gärna någon Pippi-film!
 
Lego fungerar alltid och båda barnen leker ganska mycket med lego (mest smålego).
 
Barnen har inte så mycket sängkläder med roliga barntryck, så sängkläder med t.ex. Pippi eller något annat barnmönster tror jag uppskattas. Vi ska nog inhandla en ny säng till Zack denna månad också så då är det extra passande.
 
En Pippi-docka tror jag skulle vara uppskattat, finns även Lilla Gubben och Herr Nilsson som barnen inte har. Dom små "Pippi-figurerna" har barnen redan dock.
 
En te-servis har jag tänkt köpa länge till barnen och det finns faktiskt med Pippi på! Den är jättefin, tycker jag!
 
Sen, spel är nog också väldigt uppskattat. Barnen har bara tre stycken spel: fiskespelet, Var finns katten? och Knasiga djur.
 
Detta är som sagt bara tips och absolut inga måsten. Andra kanske får några tips utifrån detta inlägg också? Sen kan jag säga att barnen har redan jättemycket kläder och böcker (böckerna får inte ens plats i hyllan längre).
 
 
Vad Zack får av oss? Jo, han får Ville Villekulla och Pippis pappas skepp Hoppetossa. Båda är i trä och är jättefina. Barnen har redan några figurer som passar till huset och skeppet så jag tror att dom kommer att tycka att det är jättekul att leka med dessa.

 

Torsdag

God morgon torsdag! Är hösten här nu? Dom senaste dagarna har vi vaknat upp till 15-17 grader. Fick precis höra på nyheterna att Stockholm hade 8 dagar med temperatur över 25 grader denna sommar, jämfört med förra sommaren då vi hade 26 dagar!!
 
Igår mådde jag INTE bra. Hade upprop med mina 2:or men stod och svettades bara och kände mig alltmänt illa mådde. Men idag mår jag betydligt bättre! Ska ha en kortare lektion sen blir det att kopiera material och planera en massa idag. 
 
 
Kalendern börjar fyllas vilket känns jätteroligt! Middag och fika med vänner, events och snart börjar Zack i simskola. Jag ser verkligen fram emot allt! Jag har börjat tacka nej till mycket så att jag inte ska behöva stressa. För att när jag stressar till olika saker så njuter jag ändå inte av det och det blir ändå inte roligt! Bättre då att välja ut det som jag verkligen vill göra, då mår jag bättre!  :)
 
Jag kan avslöja att på måndag kommer en superbra tävling här på bloggen!! Hoppas att ni alla får en fin torsdag idag! 

 

Snart i min garderob....


 
Även om jag har tröttnat lite på Odd Molly så finns det ändå några godbitar som gärna får förgylla min garderob. Dessa fem godbitar är snart på väg hem till mig från deepFling - #125C Solid rose mitten, #196 Silk-all-over blouse, #223 Unwind slip dress, #188 Twistme wrap cardigan och #269 Print woven scarf.
 
Har ni köpt något ur Odd Mollys höstkollektion?

 

Stora boken om barn i ny tappning

 
Vilken rolig överraskning jag fick igår! Men ärligt talat så blev jag lite besviken först när jag öppnade paketet för jag är inte så förtjust i föräldrahandböcker om uppfostran och sovmetoder, etc. Jag tycker att man som förälder ska lita på sin egen inre röst och alla barn är olika. Vi får inte glömma att barn är individer och det finns ingen mall som alla föräldrar kan använda sig utav som fungerar på alla barn. Jag tror att det lätt kan bli att man litar lite för mycket på en viss bok eller ett råd man har fått och glömmer bort att lyssna på barnet (och hens signaler) och sig själv. 
 
Men med det sagt så måste jag säga att jag blev positivt överraskad när jag läste i boken. Visst innehåller den en del uppfostringstips, men dom skippade jag. Däremot så finns det en hel del matnyttigt om försäkringar, sjukdomar, familjerätt, val av barnvagn, mm.
 
Sen finns det mycket om barnets psykiska utveckling och sånt tycker jag är väldigt intressant. Det är en hel del som stämmer in på barnen. 
 
T.ex. så står det så här om 2-åringar:
 
* Kan själv - Jo tack, Leah ska göra ALLT själv och kan bli väldigt arg om man försöker hjälpa henne.
* Låt ilskan rasa ut - Som sagt så kan Leah få riktiga raseriutbrott men vi tar det oftast med ro och låter henne vara arg. Då brukar det gå över rätt så snabbt.
* Hjälpa till är roligt - Leah älskar att hjälpa till och duka fram, vattna blommor, plocka och städa. Och sen känner hon sig så stolt att hon har hjälpt till.
* Språkutvecklingen tar fart - Ja, som jag har berättat tidigare så pratar hon väldigt mycket nu och det är stor skillnad från innan sommaren. Nu har hon också börjat med frågeord som "var är min napp?".
 
Och så här står det om 4-åringar:
 
* Kan ha ett strängt samvete - Zack tycker om regler och påpekar gärna om det är andra som inte följer reglerna. Något som han har börjat med rätt så nyligen.
* Det går att föra samtal - Det är verkligen jätteroligt att prata och diskutera saker med Zack. Han har så mycket funderingar och tankar om allt!  :)
* Drömmar - Zack har börjat prata mycket om sina drömmar, tyvärr mestadels mardrömmar. Men det verkar som om han kommer ihåg mer av drömmarna nu och kan återberätta dom lite mer än tidigare.
 
Stora boken om barn (denna nya utgåva) finns att köpa bland annat hos Bokus.

 

Molo Ushi - favoritfleecen!

 
Det är ju så roligt med alla höstkollektioner som kommer nu! Jag brukar köpa fleecetröjor från Molo till barnen (oftast på rean faktiskt) och då gillar jag dessa med dom stickade vantarna (som är fickor) allra mest. Tycker att dom är så fina! Dom är också väldigt mjuka och varma. Skulle kunna tänka mig att köpa en i färgen Pink Melange men även Liberty var väldigt fin.

 

Ice Cream Sundae Cupcakes - glasscupcaken!

Här kommer receptet på dom goda cupcaksen som ni fick tjuvkiak på i måndags. Jag kan berätta att jag fick göra dessa två gånger då det inte riktigt blev bra första gången. Men efter lite ändringar i receptet och så blev det riktigt riktigt bra! Hur goda som helst (det kan mina kollegor intyga)!!
 
Varför välja mellan cupcake ELLER glass när man akn få båda?  ;)
 
 
 
12 st.

1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljessens
 
Vaniljsmörkräm
225 g smör, rumstempererat
16-18 dl florsocker
drygt 1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
Hot fudge
2 dl chocolate chips (eller hackad mörkchoklad)
ca 1 ½-2 dl grädde
 
strössel
röda m&m's
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samma med en elvisp.
3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar. När alla klumparna har försvunnit så häller du i resten och vispar tills smeten är slät.
4. Skeda upp smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Prova med sticka innan du tar ut dom!
5. Vispa ihop smör, hälften av florsockret och ½ dl mjölk tills det är fluffigt. Till sätt chokladblandningen från kylskåpet och fortsätt och vispa. Ha sedan i resten av florsockret (eller så mycket som behövs) tills frostingen har en bra konsistens.
6. Spritsa på vaniljsmörkrämen högt på varje cupcake (tänk på att det ska se ut som grädde). Ställ in i kylen i ett par timmar så att det stelnar  en del.
7. Häll upp chokladen i en skål och häll på grädde så att det kommer upp i nästan samma nivå som chokladen (mät inte upp det). Mikra en stund, rör om, mikra igen, rör om igen... tills allt är smält och blandat.
8. Det är nu man kommer till det svåra. Chokladen får inte vara för varm för då smälter vaniljsmörkrämen men den får inte vara för kall för då klumpar den sig. När det känns lagom så häll över över cupcaksen och dekorera med strössel och en röd m&m på toppen.
 

 

Vill du att ditt barn ska bli mer kreativt? Gör en resa utomlands!

Jag läste en intressant studie som visade på att barn som hade rest mycket under sin uppväxt var markant mer kreativa! Psykologiska forskare tror att kreativitet hänger samman med ett öppet sinne och få saker har en så stark förmåga att öppna sinnet som resor till främmande länder. Att resa till ett annat land tvingar hjärnan att ”tänka utanför boxen” inom flertalet olika områden. När allt är nytt, så som mat, språk, sociala koder, kultur, mm så tvingas barnet att snabbt anpassa sitt tänkande och detta är en färdighet som hjärnan behöver träna på - alltså inget som kommer naturligt direkt.
 
Men som många redan har förstått så gör resor oss människor mer toleranta gentemot andra kulturer och människor. Dessutom brukar man lära sig att det inte är farligt att testa nya saker!  ;)
 
 
Zack leker med receptionisten i Italien, även fast dom inte talade samma språk så hade dom jätteroligt tillsammans och hade inga problem att hitta på lekar!

 

Dagens Zack


 

Låt oss snacka lite Dallas

Ok, låt oss sätta oss ner och prata om Dallas och gårdagens premiär. 
 
Det hände ju ganska mycket redan under premiäravsnittet och jag drogs faktiskt med i det hela. Men det känns lite som om man vet hur det hela kommer att sluta. JR's son John Ross är en ny JR som är elak och tycker om olja medan Bobby's son Chris är en ny Bobby som är snäll och tror på förnybara energikällor. Men jag var nog mest intresserad av kärlekstriangeln som man fick veta om.... hur kommer det att sluta? Nåja, vad tyckte ni??
 
Här kommer ännu ett mellanmål-tips. Jag som är lite svag för ugglor ska försöka återskapa den snarast!  :)
 
 
 

 

Lindex samarbetar med Missoni

 
Den 25 september kommer Lindex samarbete med Missoni ut i butik med det klassiska zigzack-mönstret. Men redan den 24 september kl. 18 så kan man klicka hem sina favoriter i deras webbutik!
 
 
10% av det totala försäljningspriset går direkt till kampen mot bröstcancer! Klänningen här ovanför och blusen är nog mina favoriter. Även byxorna var riktigt fina!
 
 
Kappan kommer att kosta 1499 kr och läderbyxorna 1999 kr.
 
 
Föräldrar som gillar italiensk design hittar bodys, tunikor, leggings och accessoarer till sina barn och babys i kollektionen.
 
Ser ni fram emot kollektionen lika mycket som jag?? 

 

Organisera din blogginspiration

Jag får ofta frågor om hur man egentligen får en stor blogg med många läsare. Jag har en hel kategori med gamla tips om hur man kan öka antalet läsare, så kika gärna i den först och främst.
 
Efter några år som bloggare så får man snart in vissa rutiner som förenklar allt kring bloggandet. Men det är svårt att blogga utan inspiration och idéer. Jag hittar lätt inspiration i vardagslivet och kan fånga upp något litet som var intressant istället för att dra igenom vad jag har gjort hela dagen. Man måste kunna identifiera vad som har ett bra bloggvärde eller inte.
 
Här kommer mina tips på hur man kan organisera sin blogginspiration:
 
1.) Först och främst, ha någonstans där du skriver upp dina bloggidéer! Det kan vara i din kalender, i ett anteckningsblock eller som jag brukar göra - i telefonen (under "anteckningar"). Om jag kommer på något när jag sitter vi datorn så gör jag oftast ett utkast med några stödord och sparar det till senare. Låt gärna idéerna mogna lite och fortsätt och anteckna på idén lite då och då. Det brukar resultera i riktigt bra inlägg, tycker jag.
 
2.) Ha mappar på skrivbordet där du sparar bilder som du vill använda senare i något blogginlägg. Kategorisera gärna mapparna med "mat", "bakning", "genus", etc. Det är bra att ha ett stort förråd med bilder. En bild är ofta också väldigt bra att utgå ifrån i ett inlägg.
 
3.) Bokmärk sidor eller "gilla" inlägg på Bloglovin' som du kan återkomma till senare! Man glömmer snart vad det var för bra recept man ville prova eller vad hette den där roliga sidan igen? Jag har mina bokmärken i mappar och när jag är sugen på att baka så kan jag gå igenom bakmappen eller mina gillade inlägg och se om jag hittar något bra där. Ibland kan det ta flera år tills jag verkligen testar receptet, men då har jag det sparat receptet i allafall!
 
4.) Försök att planera ditt bloggande! Ha gärna en veckoplanering där du bestämmer dig för att blogga 1-2 gånger i veckan om det och kanske varje dag om något annat. Kika gärna igenom dina gamla inlägg och se vad dom brukar intressera dina läsare och försöka ha inlägg inom samma kategori som ett återkommande inslag i din blogg. Läsare brukar gilla följetonger också, så om du har börjat berätta om något t.ex. en jobbig granne  ;)  fortsätt och berätta hur det har gått också!
 
5.) Diskutera och bolla dina bloggidéer med andra! Du behöver inte säga att det är just en bloggidé men du kan ta upp ämnet när du sitter och fika med kompisarna. Då brukar man kunna utveckla idén enormt genom att få någon annans syn på ämnet. Funkar även rätt så bra att slänga upp idén på Twitter först!

 

Ny vecka och nya elever

 
God morgon fina bloggläsare! Även om jag fortfarande är lite skärrad efter gårdagen så är det mycket att tänka på idag. För idag börjar nämligen våra ettor och det blir lite mer liv på skolan igen. Det är väldigt tomt på skolan innan eleverna börjar så man längtar nästan lite efter dom.
 
Igår kväll pysslade jag lite med att baka dessa godingar som ni ser på bilden. Tänkte ta med mig och bjuda mina kollegor på dom. Tror ni att dom kommer att gilla dom?
 
Vad händer idag hos er? Hoppas att ni får en fin vecka!

 

Skottlossning bara 100 meter ifrån där barnen leker

Idag begav vi oss iväg till Mulle Meck parken. Zack hade tjatat om att åka dit länge så äntligen var det dags att åka dit igen. Barnen lekte och jag twittrade om det....
 
 
Men nästa tweet handlade om något helt annat... för helt plötsligt sköts en man ner bara 100 meter ifrån lekparken... där barn lekte för fullt! En mamma ringde polisen och snart var det flera polisbilar och ambulanser på plats. Det spärrades av ett väldigt stort område och snart var även lekparken full med poliser som förhörde vittnen.
 
 
En polishelikopter började flyga ovanför området för att leta efter gärningsmannen. Det kändes lite smått olustigt att stanna kvar där men samtidigt så kanske det var det säkraste stället för gärningsmannen ville nog så långt därifrån som möjligt. Men det var en jättekonstig känsla att se alla barn leka på som vanligt när en man precis hade blivit skjuten 100 meter därifrån.
 
Man kan läsa mer om händelsen i Aftonbladet.

 

Nytt från me&i

 
Igår hämtade jag ut ett paket och jag hade ingen aning om vad som fanns i, men där i låg två nyheter från me&i's höstkollektion! 
 
Igelkott-tunikan är jättefin och påminner mig om en gammal tröja som barnen har haft i samma mönster (nostalgi!). Denna heter Spikey everwhere tunic och kostar 250-270 kr. 
 
Den gröna tröja med brandbilar kommer definitivt bli en favorit hos Zack som just nu älskar brandbilar och polisbilar. Den heter Firetrucks och kostar 210-230 kr.
 
Har ni hunnit kika nåt på den nya kollektionen? Vad tycker ni om den?
 
P.S. Jag tror att Leah saknar sin napp på bilden... för jag tar gärna ut nappen ur munnen när jag fotar henne och då kan hon få lite abstinens...

 

Snickerskladdkaka (favorit i repris)

Här kommer en gammal goding - Snickerskladdkaka! Choklad och jordnötter är en oslagbar kombination med det salta mot det söta, men lägg även till härlig kola så har ni denna underbara kladdkaka! Den är snabb och enkel att göra också  :)
 
 
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 förpackning Center

Topping
200 g mörk choklad
2 dl jordnötter

1. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lite lätt. Blanda mjöl och kakao i äggsmeten och ha sedan i det smälta smöret.
 
 
3. Häll smeten i formen. Tryck ner Center i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter i 200 grader.
4. Låt svalna och lossa sedan formens kant. Smält chokladen till toppingen och rör ner nötterna. Bred blandningen över kakan och låt svalna i kylen.
 
 
P.S. Om ni gillar detta recept så kanske ni även gillar Daimkladdkaka, Chocolate Chip Snickers Cookies ellerPeanutbutter Swirl Brownies 

 

Färgglada Mumin

Om man gillar Mumin och gillar färgglada barnkläder, som jag, så ska man snart titta in hos Lindex för snart dyker dessa upp:
 
 
Tröja med Lilla My 129 kr, Tröja med Mumin 129 kr, Tunika med Lilla My 129 kr (finns även som body)
 

 

Kalas-tankar

Denna helg är första helgen på länge som vi inte har något inbokat så jag tänkte kolla och planera vad som ska bakas till Zacks kalas. Jag har några idéer men jag ska hitta lite mer inspiration i mina bakböcker men också på internet. 
 
Det är nästan så att jag tycker att planerandet är roligast. Det gäller mitt jobb också. Mycket roligare att planera lektioner, så att det blir en röd tråd genom det hela och att varje lektion har ett pedagogiskt mål men sen själva utförandet och rättandet är inte alls lika roligt... haha... måste inse att jag är en riktig planeringsnörd.
 
Jag pratade med en äldre kollega om Zacks kommande kalas. Att det är mycket att planera och köpa in och att det faktiskt kan bli rätt så dyrt att ha kalas. Han frågade då om det är en status-grej bland föräldrar nuförtiden, om föräldrar försöker bräcka varandra och ha det finaste kalaset? Ja, så är det kanske för vissa men jag fokuserar mest på bakandet (eftersom, som ni vet så älskar jag att baka), sen har vi inte lagt så mycket krut på dekorationer eller underhållning förut. I år blir det lite mer dekorationer eftersom Zack har önskat sig ett Pippi och sjörövar-kalas men det känns som att det viktigaste är att barnen och då främst Zack har roligt.

 

Mint is the new black

Jag har varit sugen på att köpa detta nagellack i färgen Mint Candy Apple länge. Alla prisar färgen och lacket och jag kan inte annat än hålla med. Dock är färgen någon mörkare än vad det ser ut i flaskan, speciellt när man har haft på 2-3 lager.
 
Men jag gillar det och det känns roligt att ha en annan färg än rosa/lila/rött, som jag oftast har  :)
 
 

 

Sand får en helt annan innebörd när man har barn

Igår kväll när jag och maken gick och la oss så märkte vi båda rätt så snabbt att det var full med SAND i sängen. Överallt. Vi började borsta bort med händerna som man alltid gör... men vad hjälpte det egentligen??!?
 
Men grejen är den att jag har ingen aning om HUR denna sand hamnade i vår säng. För igår när jag hämtade barnen på förskolan så började det störtregna på vägen hem (alla som följer mig på Twitter @bambiblogg har sett bilderna på hur barnen såg ut efter promenaden hem). Så barnen bytte om direkt när vi kom hem.... så när och hur kom sanden dit är ett mysterium som endast småbarnsföräldrar får uppleva....
 
Andra saker som endast småbarnsföräldrar får uppleva:
 

 

Sydafrikansk kväll med Fairview

 
Igår var jag på ett event på Elfviks Gård tillsammans med Lina och Jessica. Systembolaget ska nu lansera två fair trade viner från Sydafrika som vi fick provsmaka. Det bjöds även på en jättegod sydafrikansk buffé och på sydafrikansk musik och dans. En riktigt riktigt trevlig kväll måste jag säga!!
 
 
Maten var otroligt god och det var så trevligt att kunna sitta ute och njuta av den fina utsikten.
 
 
Vinet Fairview var väldigt gott måste jag säga och det alkoholfria alternativt Ega hade en väldigt speciell smak och var inte alls så där tråkig som alkoholfria viner kan vara. Båda är fairtrade märkta vilket innebär att man bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för dom anställda.
 
 
Underhållningen var helt underbar! Vilken musik och vilken dans! Man kunde inte annat än sitta och klappa händerna och ryckas med av deras energi!

 

Ser ni fram emot Dallas?

 
På måndag drar den nya säsongen av Dallas igång. Ska ni titta på det? Jag kommer nog göra det, för jag var lite av ett Dallas-fan. Jag kan fortfarande nynna på signaturmelodin. Men när jag tittar på alla intervjuer med Larry Hagman så känns han så otroligt gammal. Jag sitter och är nervös att han ska ramla ihop eller nåt! Så jag tror faktiskt inte att serien kommer att vara så bra. Men Sue Ellen ser förvånadsvärt pigg ut, eller hur?
 
Det hela påminner lite om när man skulle sätta igång med Bevery Hills serien igen, men det gick ju inte att ha dom gamla skådisarna för dom var ju redan för gamla att spela elever på den tiden. Men Bevery Hills var en serie som jag slaviskt följde men jag har kanske sett ett avsnitt av den nya "90210".
 
Ja, jag tror helt enkelt att det är svårt att återuppta en serie efter så många år.... blir inte alls samma sak och oftast speglar en serie tiden just då så då funkar det inte riktigt med samma grej 20 år senare.

 

Om en kvinna är otrogen så ska det minsann kosta!

 
Inte för att jag tycker att det är okej med otrohet men är det inte lite märkligt att Kristen Stewart har fått sparken från sin drömroll och förlorar miljoner. Hennes fans sviker henne och hon är alltmänt utstött.... Men när Ashton Kutcher var otrogen så fick han istället ett jobb där han får 4,5 miljoner per avsnitt. Är inte det lite märkligt? Otrohet som otrohet eller?

 

Lökfärslimpa med rotfrukter och snabbinlagd gurka

Igår så gjorde jag snabbinlagd gurka här hemma för första gången. Jag minns att jag åt snabbinlagd gurka på en väldigt bra, liten lunch restaurang som låg precis vid gamla jobbet. Jag njöt verkligen av varenda gurkskiva och ända sen dess har jag tänkt att jag måste testa att göra egen snabbinlagd gurka. Och visst blev det gott! Men det är alltid en hit när man har en balans av sött, salt och surt.
 
Och detta recept på lökfärslimpa är så sjukt gott!! Om ni inte har testat det förut - gör det!
 
 
ca 500 g köttfärs
1 paket Blåband fransk löksoppa
2 dl gräddfil
2 morötter
2 palsternackor
6 potatisar
 
Snabbinlagd gurka:
1 dl vatten
2 tsk ättika (12%)
2 tsk socker
1 krm salt
½ gurka
 
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Blanda samman köttfärsen med löksoppspulvret och gräddfilen och smaksätt med lite peppar.
3. Forma färsen till en köttfärslimpa i en smord ugnsform.
4. Lägg sköljda oskalade morötter och palsternackor, delade i bitar och klyftad potatis runt om färslimpan. Grädda i ugnen, ca 40 min.
5. Blanda vatten med ättika, socker och salt. Rör tills sockret har smält ut. Skiva gurkan tunt och blanda ner i lagen.
 
 
När jag gjorde den snabbinlagda gurkan så fick jag användning av min nya mandolin som beställdes från Campadre. Himla bra är den, går så himla snabbt att skiva saker! Blir nog en potatisgratäng snart här hemma  ;)

 

Mitt nya halsband

 
Jag har inte bara ett nytt armband runt handleden, jag har även ett nytt halsband runt halsen! Perfekt nu när man har börjat jobba ju och saknar sina älsklingar!
 
 
Halsbandet kommer från snälla Veronica som sponsrade mig med detta vackra smycke. Hon driver sajten Nica Design där man kan köpa fina halsband, armband men också kläder och tyger. Detta silverhalsband känns rejäl och är väldigt stilren. Det var en kompis som gav mig en massa komplimanger för det och frågade om det var ett Efva Attling halsband!  ;)
 
Den kommer helt klart bäras runt halsen ofta! Tusen tack Veronica för det vackra halsbandet!  :)

 

Ni är kloka ni

Tusen tack för alla era kommentarer angående Zacks kalas. Jag trodde inte att det skulle vara så spridda svar!! Men det hjälpte ändå oss en hel del. Ni är ju så kloka och jag håller verkligen med om att man kanske inte kan lägga det ansvaret på ett sånt litet barn. Han förstår inte riktigt vad det kan innebära att inte bjuda med någon på sitt kalas... 
 
Men samtidigt så vill vi att han ska känna delaktighet och att han ska känna att det är HANS kalas. Jag vet att han föredrar att leka i mindre grupper så jag vill inte bjuda för många heller...
 
Så, som ni kanske hör så har vi inte bestämt oss 100% hur vi ska göra, men ni kom med väldigt många bra tankar och åsikter! Det är ju verkligen toppen att ha en blogg där man kan fråga om råd  :)

 

Mitt nya snygga armband

Jag är medlem i Ung Cancer och har varit det ända sen dom startade för nåt år sen. Ung Cancer är en organisation för unga cancerdrabbade där man kan hitta stöd hos andra som har gått igenom en liknande situation som en själv. Jag har också anmält mig som stödjande kompis, så om någon känner att dom behöver prata om sin cancer (eller annat) så kan dom maila eller ringa mig.
 
Jag får också väldigt ofta mail från andra cancerdrabbade som har hittat min blogg (då främst dom som också har drabbats av sköldkörtelcancer) och jag har förvånats i att man kan hitta så mycket stöd hos någon annan bara man vet att dom har gått igenom samma sak (eller något liknande).
 
Men om ni vill stödja Ung Cancer så kan ni antingen bli stödmedlemmar eller besöka deras webshop, där bland annat detta snygga armband finns att köpa för endast en hundring (inklusive frakt!!)
 
 
 

 

Dagens roliga mellanmåltips

 
Är det inte lite roligt hur snabbt man kommer in i vardagsrutinerna igen? Efter en dag så känns det som om man knappt har varit borta från jobbet! Men det är många roliga saker på gång, speciellt rörande bloggen och sen har jag även lagt ut vår lägenhet på några bytes-sajter men det känns lite hopplöst. Det är nästan ett heltidsarbete det där med att byta lägenhet, sen så har vi en lååång kravlista också på vår kommande lägenhet så det gör det hela svårare. Så, jag tror att det kommer att bli att vi får köpa något istället, men det är fortfarande lång tid innan vi har tänkt flytta....
 
 
 
Här kommer ett roligt mellanmålstips. Kanske lite enklare än dom andra tipsen som jag gav häromdagen. ;)

 

Nya me&i kollektionen!

 
I söndags var jag iväg och klämde och kände på me&i's höstkollektion men den släpps egentligen IDAG! Så från och med idag kan ni se hela kollektionen på deras hemsida.
 
Här ser ni mina favoriter... jag hittade en hel del, som ni ser  ;)
 

 

Det kan ju vara lite känsligt....

Okej, nu måste jag fråga er lite om råd och höra lite hur ni brukar göra...
 
 
Det är så att Zack ska snart ha sitt 4-års kalas. Vi ska ha ett barnkalas och ett släktkalas, tänkte vi. Zack är ju så pass stor nu så att han har egna vänner så vi tänkte att han skulle få välja vilka han ville bjuda på barnkalaset. Så han sa 3-4 vänner. Men han har utelämnat flera stycken, några som vi umgås en hel del med till och med.... vi har frågat flera gånger "Men vill du inte att XX ska komma på ditt kalas?" och han svarar "nej". Det kan ju bli lite konstigt tänker jag.... att några vänner till oss inte bjuds på hans kalas. Men samtidigt så vill jag att det ska vara just hans kalas. 
 
Eller ska man ha ett tredje kalas, med våra vänner och deras barn? Bjuda in dom tillsammans med släkten, men då hinner Zack knappt umgås med alla? 
 
Hur brukar ni göra? Skulle ni kunna strunta i att bjuda in några vänners barn?

 

Vad var det som hände?

Igår rasslade det till i statistiken och jag såg att jag hade fått över 800 besökare från Facebook enbart. Men jag kunde inte se exakt vilken Facebook-sida besökarna kom ifrån eller vilken sida på bloggen som dom besökte. Någon som kan stilla min nyfikenhet?
 
 
Ibland krävs det inte mycket... eller hur?  ;)

 

Baconlindad fylld kycklingfilé med tomatris (LCHF)

Här kommer gårdagens middag, som gjorde succé! Riset blir så himla gott och passar till mycket, testa! Utan riset så blir det en väldigt bra LCHF-maträtt  :)
 
 
4 kycklingfiléer
1 paket bacon
10 soltorkade tomater
5-6 msk philadelphiaost
 
Tomatris
2 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater
4 port. ris
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Strimla soltorkade tomater och blanda med philadelphiaost.
2. Skär en skåra i varje filé men inte så att det går igenom helt. Fyll varje filé med 1/4 av röran.
3. Linda 2-3 baconskivor runtom varje filé. Låt steka i ugnen i 20-25 minuter.
4. Fräs pressad vitlök i lite olja i en kastrull.
5. Häll sedan i ris, hälften av vattnet (enligt anvisningarna på rispaketet) och passerade tomater. Låt koka enligt anvisningarna på paketet.
 
 
Jag testade en ny ugnsform som jag faktiskt köpte på Lidl (!) med små upphöjningar så att det blir lite krispigare. Fettet är också väldigt lätt att rinna bort. 

 

Nytt i barnens garderob

 
Igår så hämtade jag ut ett paket från OiiDesign. Jag vann 500 kronor hos dom, så jag valde dessa två plagg till barnen. Dom kommer från Mini Rodinis nya höstkollektion!
 

 

Vinnarna av iPhone skal

 
Puh, va jag har fixat och grejat idag. Jag har veckohandlat, tvättat flera maskiner (jag förstår inte var all tvätt kommer ifrån?!!?) och mailat en massa med sponsorer (flera roliga tävlingar är på G!). Jag börjar bli lite nervös för hur det ska gå nu när jag ska jobba 80% + driva bloggen och allt runt omkring den. Sen vill man ju hinna umgås lite med familjen också  ;)
 
Här kommer äntligen dom tre vinnarna i iPhone4-skal tävlingen!
 
Gillar på fb Annica Nilsson. Jag skulle ha en bild på min dotter och det skulle vara en text med som står Mitt allt!
 
Jag har gillat och igår på mitt 40 års kalas fick jag min allra första iPhone!!! Tjohoo, jag blev så glad men den är ju jätte trist som helsvart så jag skulle vilja göra den lite "glammig". Silverglitter eller något annat glammigt... har inte hunnit kolla runt än för allt är ju så nytt! Jag har ju redan telefonen full av bilder på barnen så tråkig nog så kommer jag välja en mer stilfull bild där jag får känna mig som en glamourtjej som trots att jag fyllt 40 inte är tant!!!
 
Nadja 
Jag har gillat. Jag skulle nog välja en bild på mig och min fina sambo :) eller kanske någon fin semesterbild från Thailand

 

Vi startade dagen med en liten promenad

Så här såg gullungarna ut imorse när vi gick till förskolan. Ja, vi har börjat promenera till förskolan. Zack har gjort det i ett år nu men det känns som att det börjar bli dags för Leah att också göra det. Så vi tänkte sälja vår syskonvagn om nån månad eller två.
 
 
Men jag måste erkänna att det är lite läskigt när man går ensam med dom och den ena springer i förväg och den andra släntrar efter...och man står mitt emellan dom!
 
 
Men det fungerar ju väldigt bra när dom håller varandra i handen!
 
 
Dagens Leah i klänning och zipjacka från Polarn o. Pyret och leggings från Mini Rodini.
 
Dagens Zack i linne från Mini Rodini, byxor från Molo och ziptröja från Duns.
 
 
 
P.S. Vinnarna i IPhone4-skal-tävlingen dyker upp senare idag! I promise!

 

Daimkladdkaka

Ibland behöver man kanske inte krångla till det så mycket och då är verkligen kladdkaka något som är enkelt att göra! Fast jag brukar inte försöka mig på allt för krångliga recept och jag vill gärna hålla det simpelt, även för er skull!

 

Denna kladdkaka får det där lilla extra med daim både i kakan och ovanpå! Kom ihåg att man aldrig ska ha bakpulver i kladdkaka, för då blir den inte så där härligt kladdig!  :)

 

 

 

200 g smör

200 g mörk choklad

4 st ägg
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt
1 st dubbel Daim förpackning (56 g)

 

Daimgrädde:
2 ½ dl vispgrädde
1 ½ msk florsocker
1 ½ msk kakao
1 st dubbel Daim förpackning (56 g)

 

1. Värm ugnen till 200 grader. Smält smör och hackad choklad i en kastrull, rör om hela tiden och låt svalna lite.

2. Vispa ägg och socker för hand och rör ner i chokladsmeten.

3. Rör ihop vetemjöl och salt, blanda ner i smeten. Rör om tills den är jämn.
4. Hacka daimchokladen och rör ner i smeten. Smörj en rund kakform och häll i smeten, grädda mitt i ugnen i 14-16 minuter.

5. Vispa sen grädde tillsammans med florsocker och kakao. 

6. Bred på grädden och grovhacka daimen och dekorera kakan med den.

 

 


 

Jag har fått tjuvkika på me&i's höstkollektion!

Idag har jag varit iväg och tittat på alla plagg i me&i's kommande höstkollektion (som släpps den 15 augusti). Det fanns så mycket fint! Jag hittade flera plagg till mig själv som jag ville ha också (jag som inte har något plagg från me&i till mig själv sen tidigare). Men det är kanske inte så konstigt när dom har utökat sin vuxenkollektion med 14 plagg, så många så att man kan ha en me&i-träff med bara vuxenkläder om man vill!
 
 
Nu fick jag inte visa er allt... än! Men på onsdag får ni se hela kollektionen! Än så länge får ni se det fina äppelmönstret och min nya favoritkavaj! Perfekt till jobbet eller festen!
 
Men jag kan berätta att andra mönster som kommer att finnas i höstkollektionen är geishor, nallar, ugglor, mm. 

 

IKEA funderingar mitt i natten

 
Igår var vi en sväng till IKEA (det gäller att passa på när man har hyrt bil). Maken verkligen HATAR att gå på IKEA så vi stressade (som vanligt) igenom varuhuset. Men jag hade en klar lista i huvudet på vad vi behövde. Vi skulle bland annat ha en hylla ovanför barnens leksaksspis där dom kan ha leksakskastruller och andra tillbehören till spisen. Vi stressade igenom ta-dig-själv lagret och hittade våra grejer och betalade och åkte hem.
 
Sen, mitt i natten, vaknar jag och säger helt förskräckt till maken "men vilken färg tog vi på hyllan?!?! vi kollade inte efter vilken färg det var på paketet på hyllan!!". Varför går min hjärna igenom sånt mitt i natten kan man undra? Inte så konstigt att jag sover dåligt när min hjärna går igenom sånt hela nätterna!
 
Nåja, på morgonen så gick maken ut och kollade på paketet och det var rätt färg på hyllan! Puh, där slapp vi slösa en timme på att byta hylla! Men jag kan tänka mig att det är många som inte tänker på att läsa vilken färg det är dom tar, eftersom man är så glad bara man har hittat till rätt rad och hylla och så ska man vidare till nästa.
 
När jag var i USA så var det mycket snack om IKEA. För deras bild av svenska köttbullar är såna som IKEA säljer, alltså köttbullar med brunsås. Jag och min syster (som bor här i Sverige) var oense om vad som var "svenska köttbullar" - var det med eller utan brunsås? Vi äter aldrig brunsås till köttbullar medan hon alltid gör det.... 

 

Mysig helg

God morgon söndag!  Idag åker vi mot Stockholm igen efter några dagar hos svärföräldrarna. Barnen älskar verkligen att vara här. Det är så som jag ser att sommarlovsdagar ska vara med lek i skogen, plockning av blåbär och hallon och fika ute i solskenet.
 
 
Men tyvärr så har det sett ut så här väldigt ofta:
 
 
Men barnen och deras kompis Kayla tyckte inte det gjorde så mycket...
 
 
Det gick ju toppenbra att hoppa studsmatta trots att det var lite blött:
 
 
Så, det känns lite tråkigt att åka hem till vardagen efter en sån mysig och trevlig helg! Tänk om det kunde vara så här varje dag?  :)

 

A blast to the past

 
Vi hade 80-tals kväll igår med plankstek och Batman-film.. haha! Vi åt middag på en väldigt trevlig restaurang som heter Di Spagna som har pizza, pasta och annat. Jag var så sjukt sugen på plankstek, det var ju evigheter sen jag hade det på restaurang!
 
 
Jag har lite av en hårkris just nu. Var till frisören för några dagar sen och jag blev ROSA i hårbotten av blekning och färgen (syns inte så mycket på bilden). Men nu så ska jag låta håret vila = inte tvätta håret på flera dagar. Så att allt lugnar ner sig (tror att det är hårbotten som är irriterad). Jag som annars tvättar håret VARJE DAG (jag vet, det sliter så på håret, jag har redna fått en massa skäll av min frisör för det), så det känns inte bra med håret. Inte bra alls. Känns så slitet och tunnt, ska man inte känna sig finare i håret efter ett frisörbesök?!?
 
 
Men gott var det i allafall med plankstek och filmen "The Dark Knight Rises" var bra. Lite väl mycket action, men  helt klart sevärd film! Och det var himla skönt att få några timmar för oss själva... för att sen komma hem till detta:
 

 

Recept på vispad grädde

Tänk er att jag skulle publicera ett recept här på bloggen på vispad grädde. Ja, bara enkel vispad grädde. Ni skulle nog tro att jag hade ramlat och slagit i huvudet eller nåt. 
 
Men när jag surfade runt bland amerikanska matbloggar (vilket jag gör rätt så ofta) så hittade jag just det. Recept på vispad grädde.... jag kunde inte hålla mig för skratt!
 
Ännu roligare var det att läsa kommentarerna som säger "åh, tack för recepet", "detta ska jag absolut prova"...osv. Haha, men man får tänka på att i stort sett alla köper och använder sprutgrädde där borta... men lite roligt var det faktiskt  ;)
 
Inlägget hittar ni här.
 

 

Lite daimkladdkaka och lite vuxentid...

 
Vi befinner oss hos svärföräldrarna denna helg. Barnen har saknat dom såååå mycket och har verkligen längtat hela veckan efter att åka till farmor och farfar. Jag slängde ihop en daimkladdkaka och tog med som var väldigt populär! Riktigt god blev den måste jag säga! (Receptet dyker upp på måndag i bloggen)
 
Jag och maken ska passa på och gå på bio och gå ut och äta nu när vi har barnvakt. Det var länge sen vi gjorde nåt sånt! Hoppas att ni får en fin fredagkväll!  :)

 

Dagens roliga lunchtips

I perioder så kan barn äta lite sämre än annars. Zack är inne i en sån period just nu och han äter enbart vissa saker. Det kan vara lite frustrerande ibland, men då kan man ju testa att göra maten lite roligare. som lite roliga smörgåsar (om ni tittar noga på bilderna så ser nog vad det är på bilderna):
 
 
 
Eller varför inte göra äggen lite roligare?
 
 
P.S. Glöm inte att tävla om ditt egendesignade iPhone-skal (tre vinnare)!!

 

Syskonkärlek

Jag älskar att se barnen samspela med varandra. Det bästa jag vet är när dom pratar med varandra på sitt egna lilla språk. Jag som inte växte upp med några syskon kan nu se hur mycket jag har missat!
 
Även om dom bråkar en hel del (vill alltid ha samma sak som den andra har och dom vet precis vilka knappar dom ska trycka på för att få den andra att bli vansinnig) så känner man ändå kärleken som dom har till varandra.  Hur dom härmar varann och alltid vill vara nära varandra...
 
 
Men det är stor skillnad nu när Leah kan prata mycket mer! Dom kan verkligen leka med varandra då och har mycket mer utbyte av varann. 
 

 

Ögonfransförlängning igen

Ok, jag kunde inte låta bli och fylla på min ögonfransförlängning. Jag hade egentligen inte tänkt göra det. Inte för att jag inte har varit nöjd med att ha ögonfransförlängning utan för att det kostar ju en del och för att jag kan sakna att gnugga mig i ögonen (haha, va dumt det låter men man tänker inte på hur mycket man gnuggar sig i ögonen innan man inte får göra det längre),
 
Men jag har förvånansvärt många ögonfransar kvar efter över två månader! Kanske för att jag har varit så duktig och inte gnuggat i mig ögonen. Efter duschen har jag duttat mig runt ögonen istället. 
 
Men man blir lite beroende av det antar jag. Det är så himla skönt att inte sminka sig (även fast jag inte brukar sminka mig så mycket). Alla tittar på mig och undrar "har du ingen smink på dig?!?". Man känner sig pigg och fräsch, direkt från att man stiger upp ur sängen. 
 
 

 

Taxi 020 - Sveriges miljövänligaste taxibolag

Som ni kanske vet så äger vi ingen bil och det är både bekvämare och billigare. Vi tjänar på att hyra bil eller åka taxi istället, i längden. Då kan det vara rätt så skönt att det finns ett taxibolag med ambitionen att ha så många miljövänliga bilar som möjligt. 80% av Taxi 020s bilar är miljöbilar, som släpper ut mindre än 120 g koldioxid.
 
 
Himla smidigt är att Taxi 020 har en taxibokningsAPP också!
 
Sponsrat inlägg

 

Dagens tips: Billiga badhanddukar och sängkläder till barn

Jag brukar inte handla på Lidl, men idag så kunde jag inte låta bli att gå dit och köpa med mig lite badhanddukar till barnen. Dom har nämligen inga, utan har fått använda våra "tråkiga" vuxenhanddukar när vi har varit och badat och så. Det har känts lite som "ja, men det duger väl tå dom också..." men när man hittar fina Hello Kitty handdukar för 79,50 så kändes som att det kanske är lite roligt för dom att ha egna handdukar.
 
 
Sen så passade jag på och köpa påslakanset med Hello Kitty också för 149 kr/st. Barnen har annars Tummen sängkläder och IKEAs barnsängkläder.
 
Sen passade jag på att köpa florsocker och Philadelphiaost som var mycket billigare där.... det går ju åt en del sånt här hemma  ;)   Nu dags att tvätta!! Hoppas att ni får en fin torsdag  :)
 

 

Chokladcupcakes med vitchokladfrosting

Lofsan har länge pratat om mina cupcakes och igår blev hon av med sin "Bambi-oskuld" (som hon själv sa). Hon önskade sig chokladcupcakes så det fick bli chokladcupcakes med vitchokladfrosting. 
 
Frostingen blev först helt misslyckad och rinning, men jag lyckades rädda den och den blev jättegod! Perfekt fluffig och perfekt smak av vit choklad.
 
 
12 st.

1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 1/4 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljessens
 
Vitchoklad frosting
120 g vit choklad
2 msk mjölk
120 g philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
110 g smör, rumstempererat
8 dl florsocker
drygt ½ dl mjölk
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samma med en elvisp.
3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar. När alla klumparna har försvunnit så häller du i resten och vispar tills smeten är slät.
4. Skeda upp smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Prova med sticka innan du tar ut dom!
5. Smält choklad och 2 msk mjölk försiktigt i en kastrull. 
6. Vispa ihop philadelphiaost och vaniljsocker och häll ner chokladen under vispning. Ställ sedan i kylskåpet i  minst 2 timmar.
7. Vispa ihop smör, hälften av florsockret och ½ dl mjölk tills det är fluffigt. Till sätt chokladblandningen från kylskåpet och fortsätt och vispa. Ha sedan i resten av florsockret (eller så mycket som behövs) tills frostingen har en bra konsistens.
 
 

 

Dejt med Lofsan och Lady Dahmer

 
Har spenderat dagen hemma hos Lofsan tillsammans med Lady Dahmer. Vi har ätit lunch, cupcakes och pratat om barn och bloggar. Det var jätteroligt, vilket märktes genom att tiden gick supersnabbt!
 
Lofsan fixade en supernyttig lunch medan jag stod för onyttigheterna - chokladcupcakes med vitchokladfrosting. Så blir det när man slår ihop en träningsbloggerska och en bakbloggerska (kan man kalla mig det?!?), men jämnar det inte ut varann då??
 
(Dock lite till mosade under transporten)
 
Cupcaksen gick åt, så det får jag tolka som ett gott betyg. Frostingen blev ett helt nytt påkommet recept som kom till efter ett misslyckande.... som verkligen blev supergod! Receptet dyker upp senare på bloggen förstås  :)
 
 
Det är lite roligt att vi tre bloggerskor är så olika, men ändå har så lika värderingar och tankar om mycket. Nog för att jag har fått mycket via bloggen men nog är det allra bästa alla fina vänner! Och det är rätt så roligt att kunna prata "blogg" och fota maten utan att behöva skämmas  ;)   (Haha, fast jag skäms nog knappt längre.... faktiskt...)

 

Höstfavoriter

Igår gick jag och tittade lite i klädaffärer. Lite roligt att jag går direkt till barnavdelningen nuförtiden, tittar knappt på kläder i min egen storlek... haha. Men det är ju så roligt att handla till barnen!
 
Det har kommit in mycket fina höstnyheter och här är några av mina favoriter:
Molo Hummingbird 279 kr, Cubus stickad tröja 149 kr, Kappahl tröja 79,50 kr
Mini Rodini Doves 259 kr, Lindex tunika 129 kr, Lindex kofta 149 kr
 
Den vita koftan klämde jag på igår och den var verkligen tjock, mjuk och mysig! 
 
Idag ska jag iväg och träffa Lofsan och Lady Dahmer! Jag har bakat cupcakes, som Lofsan önskade  ;)  Vad ska ni hitta på idag??

 

Weleda lanserar en ny kroppsvårdsserie

 
Jag fick hem ett paket från Weleda med lite nya produkter att testa. Dom har nämligen utökat sitt sortiment med fyra stycken ekologiska kroppslotioner innehållande verksamma växter, frukter och bär såsom citron, granatäpple, havtorn och vildros.
 
Men jag fick även två ansiktskrämer som är anpassade efter min hudtyp. För på Weledas hemsida kan man nämligen gör ett litet test för att se vilken av deras hudvårdsserier som passar just din hudtyp. 

 

Gymnasiebubblan

Som ni kanske redan vet så är jag gymnasielärare. När jag utbildade mig till lärare så sas det att det var en branch där det alltid finns jobb och jag har alltid haft jobb. Men nu när elevantalet sjunker med 25% fram till 2017 så ser ju arbetsmarknaden lite mer osäker ut. 
 
Så jag är glad att jag har ett fast jobb, på en kommunal skola. För tidigare har jag faktiskt enbart arbetat på privata gymnasieskolor och nu när elevantalet sjunker så är det dom privata gymnasieskolorna som drabbas värst. 
 
Det jag har upplevt av privata gymnasieskolor är att dom är väldigt fokuserade på vinst och ägarna har kunnat plockat ut många miljoner av våra skattepengar (helt sjukt egentligen!). Vad händer nu när det inte blir lika mycket pengar i den egna fickan för ägarna? Då kanske det inte blir lika roligt att driva en skola, som ändå kräver en hel del arbete. 
 

 

Dom river ett hus i Stockholm

 
Nu under sommaren så har dom hållt på och rivit grannhuset. Det gamla huset ska rivas och det ska byggas en liten park och nya lägenheter. Barnen har tyckt att det har varit lite roligt att se alla stora grävmaskiner och även jag har tyckt att det har varit lite spännande att se hur det har gått till när dom river ett stort sexvåningshus.
 
 
Jag trodde att dom skulle riva det uppifrån och ner men nej, dom rev det från sidorna in mot trapphuset i mitten. Sen när bara trapphuset fanns kvar så rev dom det upp ifrån och ner (antagligen så att det inte skulle tippa?).
 
 
När jag fick höra att dom skulle riva huset så tänkte jag mest på allt buller. Men det som har varit allra allra värst är allt damm! Det har inte gått att ha fönster öppna och inte vara ute på balkongen på grund av allt damm från huset. Dom haft vattenkanoner och vattenslangar för att det inte ska damma så mycket men det har ändå dammat så in i norden! 
 
Jag har torkat av allt på balkongen 2-3 gånger medan dom har rivit, bara för att hålla undan lite och för att man ska kunna gå ut och vattna blommorna. Nu är dom äntligen klara så nu kan man vara ute på balkongen och ha fönstrena öppna igen.

 

Blåbär, jordgubbar och vindruvor.

Sommarmellanmål!
 
Det är så underbart med alla frukter och bär nu på sommaren! Saknar verkligen det på vintern och vi är hemskt dåliga på att äta frukt och grönt på just vintern (då vi kanske egentligen behöver det som mest!).
 
I helgen så ska vi kanske ut och plocka blåbär. Hoppas att vi hittar massor och kan frysa in. Barnen älskar blåbär så jag tror att det blir en rolig aktivitet för dom också  :)
 
Föresten, tack för alla fina kommentarer! Ni är så fina, mina bloggläsare  :)

 

Dagens tankar

 
Jag sitter här och smuttar på en Chai Latte och tänker på hur lycklig jag är och hur bra jag egentligen har det. Jag tänker på dom vars livs har vänts upp och ner, så plötsligt. Jag minns själv känslan, av ett cancerbesked, något så overkligt och abstrakt. Jag är så oerhört tacksam för att jag fick en "snäll" cancerform men jag tänker ibland på att det lika gärna hade kunnat varit en värre sort....
 
Lari, som driver bloggen Designa din blogg, har fått akut leukemi och har en liten son. Han höll på och renovera huset när han blev sjuk och nu kan han inte vistas i huset som är drabbat av mögel. Dom som kan och vill kan hjälpa Lari med huset så att han och hans familj kan vistas där (klicka på länken för att läsa om hur du kan hjälpa till).

 

Världens godaste banan- och chokladtårta!

Här kommer receptet på den supergoda Banan och chokladtårtan som jag hade med mig på picknicken med Linda. Maken tog med sig resterande sen till jobbet. Han ringde mig under dagen och frågade om det fanns nötter i tårtan. Jag blir så nervös när folk frågar mig det, för tänk om jag glömmer bort att det var lite nötter i det som bjuds på? Lite läskigt att kanske ha ansvaret för att någon får ett allergiskt anfall! Men nej, tårtan innehöll ju inga nötter....
 
Flera av makens kollegor frågade efter receptet också, så här har ni den! Men ni andra kanske också är sugna på receptet?  ;)
 
 
 
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mjukt smör
2 ½ dl socker
1  3/4 dl farinsocker
2 ägg
3 mogna bananer, mosade
1  3/4 dl filmjölk
3 ½ dl chocolate chips (alt. hackad choklad)
 
Frosting
275 g mjukt smör
500 g philadelphiaost
3 msk vaniljsocker
500 g florsocker
 
1. Vispa ihop smör, socker och farinsocker tills det är fluffigt. Till sätt ett ägg åt gången.
2. Tillsätt mosade bananer och vispa ihop ordentligt.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och ha sedan ner i smeten växelvis med filmjölken under vispning.
4. Rör sedan ner chokladen i smeten.
5. Häll smeten lika mycket smet i två smorda formar med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter (känn med sticka, stickan ska vara torr).
6. Låt svalna och dela sedan varje tårtbotten i hälften så att du får fyra tårtbottnar (jag tycker att det är enklast att dela dom genom att ta en brödkniv och snurra på formen som botten ligger på).
 
 
 
7. Frosting: Vispa ihop smör och philadelphiaost tills det är helt ihopblandat. 
8. Blanda sedan i vaniljsocker och florsocker. Vispa i 3-5 minuter tills frostingen är fluffig.
 
 
9. Ha på frostingen mellan tårtbotnarna och sedan på och runt om. 
 

 

Kalas, kalas, kalas!

Idag har varit iväg på 5- och 6-års kalas hos min kusin. Hennes barn fyller år nästan på exakt samma dag (skiljer sig bara nån dag) så dom har ofta kalas tillsammans. Först så bjöds det på grillat och sen blev det tårta och fika! Det var skönt att vara ute så att barnen kunde leka av sig en massa... och äta... och vissa gjorde gärna båda sakerna samtidigt:
 
 
Leah älskar hundar så hon var väldigt glad över att Sally också gästade kalaset:
 
 
Zack inspekterade presenterna väldigt noggrannt och sa sedan "När jag fyller år så vill jag få det dom fick!". Han vet nämligen att han snart fyller år (om en månad).... 
 
 
Maken sitter och pratar med min fina moster:
 
 
Tårtorna var verkligen supergoda!! Det var blåbär och vitchoklad!! Sååååå gott!
 
 
P.S. På tal om goda tårtor... så kommer ett recept imorgon på en jättesmarrig tårta!

 

En färgglad garderob med kläder gjorda för att leka i!

Så här ser barnens garderob ut just nu. Zacks tröjor hänger på galgar. Leahs tröjor är ihopvikta och ligger högst upp till höger och sen är barnens byxor till vänster. Vi kanske skulle behöva en till garderob men detta får duga så länge. Barnen har nästan samma storlek nu också, båda kan ha runt 98 cl.
 
Men som ni ser så försöker jag se till att barnen har ALLA färger i sin garderob. Så kan dom själva välja vilken färg dom vill ha just den dagen. Plus att färgglada kläder påverkar förstås  både oss som möter barnen men också barnen själva. 
 
Man känner ju själv att vissa byxor får man bara lust att börja dansa i när man sätter på sig dom, medan andra kläder vågar man knappt röra sig i. Men jag vill ha kläder som barnen vågar leka i!
 
Igår morse när vi var i lekparken så hade det regnat under natten så det var lite blött och geggigt på en del ställen (inte överallt). Zack som är lite försiktig av sig vågade inte riktigt leka överallt men jag sa att det gör inget om dom blir smutsiga, vi tvättar kläderna! Sen kom en annan mamma med sin lille son som hade på sig en Ralph Lauren piké och ett par khaki shorts, som sprang efter sonen och sa "nej,nej, akta! du kan inte gå där, du kan inte göra så!". Varför klär man barnet i kläder som den inte kan/får leka i och sen tar med den till lekparken?

 

Prideparaden 2012

 
Igår var det då dags för årets Prideparad. Det är en underbar och känslosam upplevelse och barnen tyckte det var jättespännande och roligt att få se. Dom såg paraden förra året också men minns inte riktigt det verkar det som :)
 
 
Som vanligt så var det en färgglad fest!
 
 
Någon mer som såg eller deltog i Prideparaden?

 

Kan själv!

 
Leah sa sin första 4-ords mening igår, "Zack låna min säng" sa hon. Det var bara ett par månader sen (i slutet av våren) som hon sa sin första 3-ords mening så nu går det verkligen undan med hennes talutveckling! Hon pratar och sjunger nästan hela tiden. 
 
Hon är verkligen inne i en "kan själv"-period. Hon ska ta på sig kläderna själv, hon ska bre smörgåsen själv, hon ska ta sås själv...osv. Mycket mycket tidigare än vad Zack var, han har alltid varit lite bekväm av sig och har nog inte haft något emot att vi har gjort saker åt honom.
 
Men jag har hört att småsyskon är lite tidigare än sina äldre syskon eftersom dom vill gärna känna sig stora och göra samma saker som det större syskonet. Och nog allt känns det ibland som att dom är jämnåriga, speciellt när dom ibland samma storlek i kläder. 
 
Dagens Leah i ny t-shirt från Lilla Jag och ärvda byxor från Molo
(tröjan var ju rätt så passande till inlägget)

 

Biff Bombay Bambi-style

Vet ni? Jag kommer knappt ihåg hur det var att innan vi fick barnen. Jag har snart varit mamma i 4 år och jag tänkte igår "undrar vilken tid vi brukade äta middag innan barnen?". För som det är nu så blir det runt kl 17-18 men jag har ingen aning om vilken tid vi åt innan barnen. Var det runt 19? 20? Skumt att inte minnas... men det är mycket jag inte minns om hur det var för 5 år sen. Jag minns inte hur det kändes att vara utsövd, att kunna gå på toa ifred eller att äta ifred. 
 
Igår blev det lite indiskt, Biff Bombay på mitt egna lilla vis. Jag har ändrat om receptet lite så att det ska passa barnen och det gick verkligen hem kan jag säga!  :) 
 
 
ca 500 g biff
1 tsk senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul lök
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
1 tsk chilipeppar
2 msk färsk koriander
 
Lime-raita
2 dl matyoghurt
1 msk hackad färsk mynta
rivet skal av ½ lime
2 krm salt
2 msk honung
 
1. Börja med att blanda ihop alla ingredienser till raitan och ställ sedan i kylen.
2. Strimla biff, paprika, lök och vitlök.
3. Börja med att rosta senapsfrön och spiskummin i en torr stekpanna.
4. Tillsätt sedan lite smör och blanda om. Ha sedan i biffen och stek tills den har fått färg.
5. Tillsätt först vitlöken, sedan paprikan och gul löken och låt det steka med en stund.
6. Ha till sist i alla kryddor och låt allt steka ihop ett par minuter. Servera med ris och lime-raita!

 

Vinn ditt egendesignade iPhone 4 skal!

 
Dags för en ny rolig tävling! Denna gång är tävlingen sponsrad av CaseApp där man kan designa sitt eget iPhone skal! Ni har säkert sett andra bloggare och deras snygga egendesignade iPhone skal och nu har även ni chansen att vinna en egen som ni kan designa precis som ni själva vill. Det var himla enkelt att själv designa skalet och det damp ner i brevlådan efter bara 2 dagar! 
 
Nu har TRE av er chansen att också vinna er egna iPhone 4 skal. Allt ni behöver göra är att gilla CaseApp på Facebook och lämna en kommentar till detta inlägg att ni har gillat dom! Berätta gärna också hur ni skulle designa ert skal om ni vann!
 
Tävlingen avslutas om en vecka, den 11 augusti!
 

 
Vinnarna av dom fina seten från Weleda är:
 
Malin N
Åh detta skulle jag gärna vilja vinna! Om jag vann så skulle jag faktiskt gett det till mig själv, då vi väntar tillökning i slutet av augusti :-) Vi längtar såoch främst storebror på 4 år <3 Detta setet och bara lyckan att vinna, skulle göra mig sååå glad! Du vet ju själv hur trött & risig man blir i slutet av graviditeten. Detta skulle lätta upp mitt humör, att få vara med om dn vinst förutom de högsta i mitt liv, barnen! <3 Jag håller tummen! Kram på dig! /Malin.
 
Karolina med k för bövele... 
Jag skulle behålla det här fina setet alldeles själv! Vi försöker undvika onödigt skit och kemikalier till lillgrisen, kör med tygblöjor och hela konkarongen :) Ett tillskott i form av fina weledagrejer vore toppen!
 
Jag är gärna med! Vinner jag så blir det min kompis som får detta till sin lilla tjej. Har länkat. http://care69.blogspot.se/2012/07/3-aug-vinn-babyset-fran-weleda.html

 

Dagens tips: Duplo Evolutionen

Som jag skrev tidigare så börjar bloggvärlden vakna till nu. Idag fick jag mitt första bud efter ett uppehåll på några veckor. När jag öppnade dörren så möttes jag av detta:
 
 
 
Det är en ledtråd till en tävling som DUPLO håller i. Den 7 augusti kll. 18.30-20.30 kommer barn mellan två och fem år dekorera varsitt skyltfönster på NK i Stockholm. På duplo-evolutionen.se kan man se när dom bygger. Den första att upptäcka vad det är vinner Lego DUPLO värt 5000 kr! Och detta som jag fick hem var alltså en liten ledtråd till vad det är dom ska bygga! Spännande  :)
 
 
Barnen tyckte att det var väldigt spännande i allafall! Jag kanske kan få dom att hjälpa mig gissa vad barnen ska bygga på tisdag?

 

Vardagen börjar komma tillbaka....

 
Har ni börjat känna av vardagen än? Idag har jag verkligen gjort det. Nu medan Leah har sover middag och Zack tittar på film så har jag skickat fakturor, svarat på mail och tack ja/nej till events. Nu börjar bloggvärlden vakna upp igen och det märks verkligen!
 
På måndag börjar barnen på förskolan igen och jag försöker njuta av vår sista vardag tillsammans. Men vädret ville inte riktigt samarbeta, så det var bara att ta fram alla regnkläder. Leah älskar sin regnhatt så hon ville inte ens ta av den sen när det slutade att regna  :)
 
Vi var en sväng till öppna förskolan, som ni kanske ser på bilden  :)
 
P.S. Glöm inte att  tävla om tre fina babyset från Weleda (sista dagen idag)! Imorgon dyker det upp en annan rolig tävling, missa inte den!

 

Sommaren är kort

Snart är sommarlovet slut och varje år så känns det som att det går så fort! Och det är alltid med blandade känslor som man kommer tillbaka till jobbet efter en sån lång ledighet.
 
 
Men jag har hunnit med så mycket under dessa veckor. Allra häftigast var förstås att åka till USA och återförenas med min syster efter 23 år! Jag har lärt känna min syster och det känns otroligt bra! Jag tänker på henne och nu vet jag hur hon är som person, hur hennes familj är och hur hennes jobb ser ut. Det visste jag inte innan jag gick på sommarlov och bara det känns så otroligt!
 
 
Sen så åkte vi till Kolmården hela familjen och bodde på Vildmarkshotellet. Vi fick en massa härliga minnen därifrån och Zack pratar fortfarande massor om det. Det var jätteroligt och jag gör gärna om det om ett par år!
 
 
Även om denna sommar kanske inte har varit den allra varmaste så har vi ändå hunnit bada en del (vid bland annat Boobadet, Långholmen och Eriksdalsbadet), besökt lekparker (både nya och gamla!) och varit ute i skogen lite
 
Vi har några fler ställen som vi skulle vilja besöka nu på sensommaren (om vi hinner): Skansen, Aquarium och Junibacken. Riktigt än är inte sommaren slut!

 

Tillsammans - Pride 2012

 
Årets Pride-festival är igång och årets tema är Tillsammans. Ett fint tema tycker jag!
 
Jag har turen att bo bara nåt kvarter bort från där Pride-paraden går. Det är verkligen en färgglad och känslosam festival. Förra året var det verkligen allt från tårar till skratt.
 
När RFSL kom så var det svårt att hålla tillbaka tårarna.
 
 
Men oftast var det skratt och man hade svårt att stå stilla till den underbara musiken.
 
 
Tips! Eftersom det kan vara rätt så hög volym på musiken och mycket skrik så kan det vara bra att sätta på barnen hörselskydd om dom ska följa med!
 
 
Är det någon av er som ska gå på Pride festivalen eller se paraden?

 

Ceasarbaguette - perfekt till picknicken!

När vi bestämde att vi skulle ses ute vid Boobadet så skulle jag fixa lite picknick. Jag älskar ceasardresing så jag tänkte att jag skulle testa att göra en version i baguetteform eftersom jag tycker att baguetter är perfekt picknick mat!
 
Jag var lite orolig att barnen inte skulle gilla den lite vuxna smaken av ceasardressingen men barnen gillade baguetterna och Annie frågade till och med om dom fick receptet  ;)
 
 
4 baguetter
2 kycklingfiléer
1 paket bacon
sallad
philadelphiaost
 
Ceasarkräm
1 ½ dl majonnäs
4 st sardellfiléer
2 msk citronsaft
½ tsk worcestershiresås
1 tsk senap
½ dl riven parmesanost
 
1. Stek kycklingfiléerna och ställ åt sidan att svalna. 
2. Dela baconskivorna på mitten och knaperstek dom. Ställ åt sidan också.
3. Finhacka sardellerna.
4. Blanda majonnäs och ansjovis till krämen. Smaksätt med citronsaft, worcestershiresås, senap och parmesan. Vispa gärna ihop allt med en elvisp. (Ställ in krämen i kylskåpet ett tag om det blir för rinnigt.)
5. Dela baguetterna på mitten, men skär inte helt igenom. Bred på lite philadelphiaost på botten och ha sedan på lite sallad.
6. Skiva kycklingfiléerna och lägg på ett par skivor i baguetterna. Toppa med lite ceasarkräm och till sist ett par baconskivor!

 

En mysig dag vid Boobadet

 
Igår mötte vi upp vännerna Linda, Annie och Magda på Boobadet i Nacka. Det var första gången som vi var där och det var en väldigt vacker badplats måste jag säga! Man kan välja mellan att bada från den långgrunda stranden, klippor eller från brygga. Och det finns gott om gräs att sätta sig ner och ha picknick på.
 
Det går bussar från Slussen varje halvtimme (buss 414) och sen är det ca 600 meter fram till själva badet från hållplatsen.
 
 
Jag tog med Chocolate Chip Snicker Cookies till barnen. Dom gjorde succé och alla blev uppätna under dagen!
 
 
Det var ju inte direkt den varmaste sommardagen igår, så barnen började med att gå ner och känna lite på vattnet.
 
 
Det var inte så farligt kallt i vattnet och är det sommar så ska man väl bada?  ;)
 
Både Zack och Leah hade kläder på sig som är inköpta i USA.
 
 
Det finns även en liten lekplats precis intill badet, vilket var perfekt när det inte var så varmt. Så barnen spenderade den mesta av tiden där.
 
 
Vi hade en riktig underbar dag men med några mindre olyckor av olika slag. Bland annat så slog sig Zack så att han fick ett djupt jack bakom örat. Det blödde en del och det verkade som om det gjorde riktigt ont. Usch, sånt är så jobbigt när det händer och jag vill nästan gråta lika mycket jag men det är bara att bita ihop!
 
P.S. Kika gärna på mina tradera-auktioner och missa inte att tävla om tre fina babyset från Weleda!

 

Här kommer Pippi Långstrump....

Zack i Pippi-dräkten
 
Zack fyller snart år. Jag frågar honom då och då vad för slags kalas han vill ha. Det har varit Nicke Nyfiken kalas, Hello Kitty kalas och nu Pippi kalas. Nu har jag kommit på en del roliga lekar med Pippi-tema, jag har beställt Pippi kakformar och jag tror att jag vet hur jag ska lösa det där med tårtan....
 
Så, jag köpte EN Pippi-dräkt som jag tänkte att barnen kunde leka med - båda två. Det är alltid förhoppningen när jag köper ett ex av någon leksak, men oftast blir det verkligen STORBRÅK. Dom bara måste ha det som den andre leker med just nu. 
 
Det har varit så mycket bråk om den där Pippi-dräkten så snart köper jag en till. Men samtidigt så tycker jag att det är så bra att dom lär sig att samsa om sakerna och att dela med sig. Jag tycker inte om det där med "mitt, mitt, mitt", men vad gör man när det ständigt är bråk och tjafs om någon specifik leksak? Hur gör ni? Köper ni två/tre/fyra av allt?
 
Leah i Pippi-dräkten

 

Chocolate Chip Snickers Cookies aka Bikini Killer Cookies

Idag ska vi möta upp några vänner på stranden och vad passar inte bättre än att ta med några Bikini Killer Cookies?  ;)  Dessa übergoda kakor är chocolate chip cookies med en bit snickers i mitten. En härlig mjuk överraskning i mitten som gör dessa kakor farligt goda!
 
 
225 g rumstempererat smör
350 g farinsocker (ca 5 dl)
2 ägg
½ tsk vaniljessens
400 g mjöl (ca 6 2/3 dl)
2 ½ tsk bikarbonat
225 g chocolate chips (eller hackad choklad)
4 Snickers

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda ihop smör och socker tills det är helt ihop blandat.
2. Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du vispar ihop allt till en jämn smet.
3. Vispa sedan ner vaniljessensen.
4. Tillsätt mjöl och bikarbonat och vispa ihop till en jämn och smidig deg. Rör ner chokladen förhand så att det fördelas jämt.
5. Skär varje Snickers i 6 lika stora delar.
 

6. Dela kakdegen i fyra lika stora delar (varje del är till en plåt). Dela sedan varje del i 6 delar och lägg en Snickers bit i mitten och rulla kakdeg runt Snickersbiten.
7. Grädda i 12-15 minuter. Njuuuuuuuut!

 


Beauty Planet