bambi

Grillkväll, flygförseningar och macarons
 

I torsdags kom vi hem från Paris. Vi skulle ha landat kl. 18, men flygplanet blev över 3 timmar försenat. Aldrig roligt, men maken som är jurist hade ju koll på att om flyget är mer än 3 timmar försenat så har man rätt till ersättning från flygbolaget (han har jobbat med såna stämningar en massa). Då kan man få 4000 kr per person och barnen räknas också. Så maken var ju nästan glad att flyget blev så försenat medans jag bara ville hem. Till slut kom vi hem, sent, efter en väldigt turbulent flygning (usch, hatar sånt, speciellt när det kändes som om man var tillbaka på Disneyland och åkte berg-och-dalbana, det vill man inte känna uppe i luften i ett flygplan). Så på midsommarafton var vi bara trötta och helt slut, vi ställde in våra planer (vädret var inte den bästa heller) och bara tog det lugnt.

Igår ringde flygbolaget till maken och berättade att vi inte kunde få ersättning för förseningen. Detta för att förseningen inte berodde på deras egna strejk (vilket vi trodde först när dom berättade att vi var försenade pga strejk) utan det var pga flygledarstrejk och då är förseningen utanför deras kontroll och då har vi inte rätt till den ersättningen. Men vi fick ersatt fika och mat som vi köpte på flygplatsen pga förseningen.

Men igår var det betydligt bättre väder så vi bjöd hem vännen Natali och hennes Max och Axel på lite grillning. Det blev lite spontant och sånt kan vara så skönt, att jag inte kände att jag behövde baka och fixa en massa utan det fick bli lite som det blev.

 
Barnen lekte fint i trädgården. Det blev mycket bubblor. För ett tag sen så köpte jag en bubbelmaskin på Clas Ohlson och den har varit extremt populär bland barnens vänner. En bra investering då barnen kan roa sig länge med den!
 
 
 

Det var oerhört varmt och jag försökte pussla med parasoller så att vi åtminstone kunde sitta i skuggan när vi åt. Vi grillade lite korv, fläskfilé och rostbiff och till det åt vi hemmagjord tzatziki och förra årets populäraste recept här på bloggen – crashed potatoes.

Till efterrätt fick det bli lite vattenmelon, honungsmelon, jordgubbar och macarons – direkt från Paris! Under flygförseningen så roade jag mig med att shoppa lite…  och jag blev så glad när jag hittade Ladurée på flygplatsen  😉

 
 
Att träffa Musse Pigg, vår favorit åkattraktion och Disney paraden
 
När man åker till Disneyland så måste man förstås hälsa på Musse Pigg.
 
 
Parken har ett tåg som går runt hela parken. Det går ofta tåg och man kan enkelt ta det till andra delar av parken. Man kan också åka runt och titta på attraktionerna och se vad som finns.
 
 
Adventureland består till största delen av pirater och där fanns vår favorit-åkattraktion – Pirates of the Caribbean. Denna var den enda åkattraktionen som vi åkte två gånger, men den är verkligen superhäftig och toppar oftast listorna som folk har gjort över sina favorit-åkattraktioner på Disneyland.
 
 

Pirates of the Caribbean är en åkattraktion där man får sitta i båtar och åka igenom mörka grottor. Det är många pirater runtom, väldigt välgjorda ”dockor/robotar” som rör sig, där till och med ögonen rör sig och man ser ådrorna på händerna. Jag tror att dessa detaljer gör att det blir så bra, dom ser inte ut som vilka plastiga dockor som helst utan ser nästan ut att vara riktiga.

Sen så åker man uppför och nerför olika backar (lite nervkittlande att åka nerför en brant backe i en mörk grotta) och man hamnar i mitten av en strid där ”kanonkulor” åker över en och det stänker vatten från när dom landar i vattnet.

 
En annan välgjord åkattraktion är Disneys spökhus Phantom Manor.
 
 
Något man absolut inte får missa när man besöker Disneyland Paris är förstås den dagliga paraden. Men det gäller att ta en plats minst 30 minuter innan. Folk börjar sätta sig runt rutten ca 45 minuter innan. Vi köpte lite godis och satte oss och vänta…
 
 
Helt klart värd väntan för den är såååå häftig! Den består av massor med ”floats” (något som är vanligt i parader i USA) där Disney-karaktärerna åker förbi och vinkar. Det är glad musik och dans och man kan inte låta bli att själv bli glad och dras med i den festliga stämningen.
 
 
 
Det som kanske är roligast är när karaktärerna kommer fram till en och kanske ger en high-five eller skakar hand. Barnen tyckte det var jätteroligt!
 
 
 
I slutet av paraden kom förstås Musse och Mimmi.
 
 
 

Paraden är bara en gång om dagen så se till att inte missa den!

Det är även en fyrverkeri-show på kvällen, precis innan Disneyland stänger, vilket är kl. 23 på somrarna. Disneyland Paris har vunnit en massa priser för denna show, tyvärr tyckte vi att det var lite sent för barnen… som bara orkade vara i parken till kl. 19. Så den skippade vi!

Vi är så nöjda och glada över vår resa till Disneyland Paris, vilka minnen vi bär med oss hem från resan. Det känns som att Disneyland Paris verkligen är ett ställe för alla åldrar, man ser allt från små bebisar till äldre i parken och det är ju faktiskt rätt så ovanligt för en nöjespark men det finns verkligen grejer för alla åldrar.

Magiska Disneyland Paris
 

Det är verkligen något magiskt med Disneyland Paris. Jag besökte Disneyland (i California) två gånger när jag var liten och jag kan verkligen minnas den magiska känslan. Det blev lite nostalgiskt för mig att besöka Disneyland Paris då jag verkligen växte upp med Disney.

Zack och Leah har också växt upp mycket med Musses klubbhus, Frost, Lejonkungen, mm. Så dom såg också fram emot att få se alla dom och att få åka karuseller förstås.

 
Vi var vid parken direkt vid öppningen. Solen sken och det var verkligen varmt, men vi hade förberett med solkräm och skavsårsplåster (något som verkligen behövdes för min del!).
 
 
Det magiska Disneyslottet som man ser i början av varje Disneyfilm ligger i mitten av parken. Den är verkligen sagolik! Man kan gå in i den och titta på alla fina fönster som är i mönster från Törnrosa. Sen kan man även gå in under slottet – och där gömmer sig en drake!
 
 
Första åkturen fick bli Buzz Lightyear Laser Blast, något som Zack hade sett fram emot länge att få åka. Där får man åka och hjälpa Buzz att skjuta ner fienden. En jätterolig åkattraktion!
 
 
Alla åkattraktioner ingår i inträdet och en väldigt smart grej som finns till vissa populära åkattraktioner (bland annat Buzz Lightyear Laser Blast) är FastPass. Man scannar bara sin inträdesbiljett och så får man en tid lite senare till då man få gå in direkt (utan att köa). Man kan bara ha reserverat en FastPass åt gången, men det är väldigt skönt att inte behöva stå i kö utan då kan man gå och fika eller nåt annat och sen komma tillbaka till den tiden man har. Man scannar den där lilla QR-koden i högra hörnet bara!
 
 
Det som jag tycker är så imponerande med hela parken är att alla karuseller och åkattraktioner har det där lilla extra. Som t.ex. Orbitron som ni ser här nedanför, där åker man runt i rymdraketer men så snurrar dom där satelliterna som är ovanför, dom skulle lika gärna kunna vara stilla men nej, Disneyland gör det där lilla extra och gör att dom snurrar åt olika håll medans man åker.
 
 
 
En väldigt mysig åkattraktion, som är ett ”måste” är helt klart It’s a small world, där man åker igenom olika länder och kulturer, i en liten båt.
 
 
En annan sak man inte får missa är den superhäftiga labyrinten från Alice i Underlandet. Det är en stor labyrint och man kan verkligen gå vilse i den, men då och då hittar man några figurer från Alice i Underlandet.
 
 
En sak som förvånade oss var att det var väldigt korta köer denna dag på Disneyland! Oftast 10-15 minuter, vilket gjorde att vi hann med väldigt många åkattraktioner. Jag tog över 150 bilder igår, så jag har delat upp det på två inlägg. Nästa del kommer senare!