bambi

Kan man sakna någon man inte känner?
Mycket förberedelser kring USA-resan nu. Snart bara två veckor kvar innan vi åker.

Jag känner verkligen att detta kommer vara en riktig känslosam resa. Att få komma tillbaka till min gamla födelse- och uppväxtort. Men också att få träffa min syster som jag inte har träffat på 23 år.

Jag känner ju egentligen inte henne. Jag vet väldigt lite om henne och jag vet inte hur hon är som person. Ler och skrattar hon mycket eller är hon mer en allvarlig person? Tycker hon om kaffe eller te? Är hon en person som tar mycket i en och sitter nära eller är hon en person som vill ha lite space?

Även fast jag inte känner henne så känner jag en saknad och längtan efter henne. Lite konstigt egentligen, men hon har alltid funnits där i bakgrunden. När någon frågar om jag har några syskon så påminns jag om henne och jag har ju alltid vetat att hon finns därborta. Någonstans. Och nu ska jag åka till Någonstans och lära känna min syster.
Banoffee Pie med duche de leche som man inte behöver koka!
Häromdagen så fick jag ett mail från en läsare, Åsa, angående Banoffee Pie. Oftast så ingår duche de leche i receptet och då måste man alltså koka en konservburk med kondenserad mjölk i flera timmar. Detta känns både farligt (tänk vilket tryck det uppstår i den där burken!) och tidsödande. Så det lät helt klart intressant med ett recept där man inte behöver göra detta!

Jag gjorde min i ett förgräddat pajskal i en 21 cm pajform (aluminiumform) och då räckte detta recept till två pajer!Det blev oerhört mumsig resultat! För vem gillar inte banan, kolasås, grädde och choklad?Pajskal
260 g mjöl (ca 4 1/3 dl)
½ tsk salt
110 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning
4 bananer (2 per paj)
100 g smör
1 dl socker
1 burk sötad kondenserad mjölk

5 dl grädde (2,5 dl per paj)
hyvlad mörk choklad

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg mjöl, salt och smör i en bunke och vispa samma ingredienserna.
3. Till sätt en matsked vatten i taget tills du får en smidig deg. Kavla ut degen till två rund pajbottnar.
4. Grädda pajskalen i 15-20 minuter.
5. Skiva ner banan i pajskalen.
6. Smält smöret till fyllningen i en kastrull. Häll i sockret.
7. Vispa ner den kondenserade mjölken och låt det koka ihop i max en minut!
8. Häll över kolasåsen och låt pajen stå kallt i minst en timme.
9. Vispa grädde och ha på och hyvla över choklad!

Gästinlägg om att ändra vanor

Skrivet av Mikaela i samarbete med Betfair


Vi har tidigare nämnt att det kan vara svårt att bryta vanor här i bloggen och detta gästinlägg handlar mer om hur man kan identifiera sig med dem.


Som väldigt många människor så kan vi bete oss olika beroende på vem vi är med. Vissa vänner drar även fram olika sidor av din personlighet, trots att du kanske inte märker det ibland. Även om vi själva är medvetna om hur vi beter oss och hanterar olika situationer, kan andra ta ens beteende för givet. Har du alltid betett dig på ett speciellt vis, men väljer att nu visa upp en annan sida så kan det komma som en viss chock. Vi är vanedjur helt enkelt.


Därför har jag alltid tyckt att det är roligt att utmana mina egna vanor såväl som hur andra identifierar mig med dem. Det behöver inte alltid vara något extremt, men något som faller utanför ens eget vanemönster. Detta är något som jag har gjort sedan en väldigt ung ålder då andra identifierade mig som en plugghäst under min skolgång. Visserligen var jag det, men som de flesta tonåringar, så kommer även vi plugghästar in i en rebellisk period!


Numera försöker jag snarare utveckla mig själv genom att ändra mina vanor och på så sätt ändra stereotyper. Man säger ofta att tjejer bör ta för sig mera och det är något jag kan hålla med om. Däremot så tycker jag att detta endast ska ske i skolan eller på arbetsmarknaden, utan också när det gäller våra fritidsintressen.


Något jag till exempel fann riktigt roligt när jag var yngre var att spela poker om tändstickor med min syster. Jag har nu bestämt mig att detta är något jag vill följa upp och lära mig ordentligt. Vad som tilltalar mig mest med det är att det är både ett strategispel och inom ett mansdominerat område. Bara för att en tjej är feminin betyder det inte att hon samtidigt inte kan spendera ett par timmar i veckan framför tv-spel, spela på odds eller försöka utveckla sin strategiförmåga genom poker. Jag känner att tjejer bör ta för sig mera och inte utesluta vissa aktiviteter för att det är ”något för grabbar”.


Moralen i denna historia är att man inte ska vara rädd att utmana sina egna vanor, bra som dåliga. Var inte rädd att utvecklas och låt varken andras identifiering av dig eller stereotyper stoppa dig. Det må inte vara enkelt att bryta gamla vanor, men det är något som man upptäcker är ganska kul när man väl har lyckats. För mig är första steget att uppdatera mina pokerkunskaper vilket jag gör online på Betfair då jag fortfarande är lite utav en nybörjare.


Tips: Vill du bryta dåliga vanor så blev jag nyligen tipsad om följande metod. När du vill upprepa din vana, skriv då genast ner i en dagbok varför du vill göra det och hur du känner just nu fysiskt och psykist innan du har utfört den. Detta lär dig att känna igen din kropps egna signaler och så småningom så kommer du kunna identifiera orsaken till varför du gör det. Detta kan då hjälpa dig att bryta den dåliga vanan och ersätta den med något positivt som får dig att känna likadant!