Finbesök av Fnulan

 
Igår mötte jag (äntligen!!) upp Fnulan som är i stan. Gud, va jag har längtat efter den tjejen! Jag skulle ha åkt ner till skåne i somras och hälsat på henne men det kom en massa emellan. Men tur att jag fick lite kvalitétstid med henne igår, för när vi umgås så har vi en tråkig stund! 
 
Först så drog vi till Pizza Hut och åt deras lunchbuffé. Då berättar Fnulis att hon aldrig hade ätit på Pizza Hut förut?!? Vad är detta, undrade jag (som är uppvuxen på sån mat)?? Så nu har jag både tagit hennes tapas-oskuld och hennes Pizza Hut-oskuld.
 
Sen så skulle vi åka hem till mig. Det är bara det att det är lite knepigt det där med att åka kommunalt om man inte har något SL-kort nuförtiden. Remsor gäller inte (nåja, EN dag till) och om man ska ha SMS-biljett så måste man anmäla sig först. För krångligt!!! Så jag gjorde som jag gör när Zack åker med mig, jag puttade Fnulan genom spärren framför mig och sa "skynda dig igenom!!". 
 
Väl hemma hos mig så fikade vi på den goda tårtan/kakan som jag bakade kvällen innan. Mycket god!! Vi pratade och fikade och myste. Sen kom hennes fina man och hämtade upp henne här utanför och då tror nån tant att det är hennes bil han sitter i? Hon öppnar bildörren och börjar prata om det... haha... jag kunde inte sluta skratta.
 
P.S. Receptet på tårtan/kakan dyker upp på måndag i bloggen! Nu far vi iväg till Astrid Lindgrens Värld!!
 
 
Leah hjälpte till med bakningen....

 

Ibland får man tacka nej till saker....

God kväll! Idag är jag trött! Leah vaknade kl. 3 i natt och ville gå upp och titta på tv, efter lite övertalning så somnade hon till slut om. Tre lektioner och ett möte under dagen har jag haft också. Det känns som att det tar mycket energi att jobba, pendla, skynda sig att hämta på förskolan och allt det där emellan. 
 
För jag hade faktiskt TRE saker som jag kunde göra ikväll: ett Netflix-event (som jag gärna hade gått på för att träffa Fnulan), ett skönhetsevent på Akademikliniken eller köra bootcamp. Istället så valde jag att stanna hemma och vet ni vad? Det är faktiskt otroligt skönt att känna att jag kan göra det valet. Man måste inte vara igång hela tiden och tacka ja till allt.
 
 
Istället så har jag myst här hemma med barnen och vi har tittat på Tingeling och vingarnas hemlighet. Zack tyckte om att det var ett lyckligt slut  :)
 
Sen så kom Arla med ett härligt bud, i en tårtkartong!! Detta skedde ungefär samtidigt som jag började baka lite smått, baka något som gjorde att jag behövde hacka en massa choklad. Så nu har vi en massa massa fika här hemma. Maken ska ta med sig ena till jobbet imorgon, som tur är. Och sen hoppas jag att Fnulan ska komma hit imorgon och hjälpa mig att äta upp den andra (ni som följer mig på Instagram har redan fått en sneak peek på den som jag har bakat).
 
Snart dags att hoppa i säng... ja, ikväll blir det tidigt!

 

Höstnyheterna i kokbokshyllan

 
Igår hade jag förmånen att vara inbjuden till Bonnier Faktas presslunch där höstens kokböcker presenterades. Jag tog med mig bästaste Linda för jag visste att hon skulle bli jublande glad över alla gäster som var där, bland andra Roy Fares, Tina Nordström, Lisa Lemke, Håkan Larsson, Sigrid Bárány, mfl.
 
 
Det var riktigt intressant att lyssna på alla prata om hur dom inspireras till att komma på recept och vad dom tycker om mat.
 
 
Jag blev extra imponerad av Richard Juhlin som är champagne-expert. Han hade varit med i EM eller VM i champagne där han vann då han kunde identifiera 43 av 50 champagner och säga druvsort, år, osv. Tvåan som kom efter honom hade klarat av 4!!! Det säger en hel del om hans näsa!
 
 
Vi bjöds på smakprov från böckerna och det var sååå mycket gott!! 
 
 
Goodiebagen var enormt tung då den innehöll fem böcker och lite annat smått och gott. Så nu har jag massvis med inspiration till middagarna framöver! Det är så roligt med nya kokböcker!
 
 
Och mest glad blev jag nog för denna (som ni kanske förstår). Den går inte ens att beställa än, för den är verkligen rykande färsk från tryckeriet!

 

Dagens Zack

 
Jag fullkomligt älskar denna tröja, från Modéerska Huset. Dom har så fina och lite ovanliga tryck. Jeansen kommer från tjejavdelningen på H&M men jag tycker att dom känns rätt så unisex trots sina hjärtan.
 
Svårt att förstå att min lilla plutt snart fyller 5 år (på onsdag!!!), han börjar bli så stor!

 

En stad utan reklam?

 
Igår när jag åkte hem så tittade jag upp och märkte att det var väldigt tomt i pendeltåget. Någon hade tagit bort all reklam och endast lämnat skylten som ni ser här ovanför. Det fick mig att tänka på hur vi omringas av reklam varje dag, speciellt i storstan så är det reklamskyltar (en del rörliga och blinkande) i stort sett överallt. Det går ju inte att gå många meter inne i stan utan att se någon reklam för det hängs upp reklam på varenda ledig liten yta.
 
Tänk va skönt det skulle vara att bo i en stad utan reklam? Jag tror på något vis att det skulle vara mindre stressigt och att man skulle se andra saker. Man skulle kanske se varandra mer när man inte hela tiden blir distraherad av stora blinkande och färgglada reklamaffisher? Vår hjärna kanske skulle få varva ner lite, för det är något som den inte riktigt får göra i dagens samhälle där vi ständigt är uppkopplade och ständigt ska vara konsumenter.
 
Det låter kanske som en dröm men Sao Paolo som är Brasiliens största stad med 11 miljoner invånare är faktiskt en stad utan reklam. Sedan 2007 är det en stad helt utan billboards, blinkande neonskyltar eller elektriska paneler med rullande budskap. Det känns som om man skulle vilja åka dit och uppleva det för det känns så svårt att föreställa sig en storstad med en massa skyskrapor men ingen reklam?
 
 
Så här såg det ut efter Sao Paolo tog bort reklamen från staden.
 

 

Favorit i repris: Pestomos med olivbiffar

Nu när vardagen börjar rulla på igen så orkar jag inte tänka ut några nya recept så nu blir det mest våra gamla favroiter. Som denna, som är helt klart en STOR favorit och som vi äter ofta! Såååå god!
 
Man kanske inte tänker på att man kan använda pesto till annat än bara pasta. Det blir faktiskt riktigt gott i potatismos också (speciellt om man använder hemmagjord pesto)! Sen är det viktigt att använda kalamata oliver! Blir sån otroligt smakskillnad!




Pestomos
1 kg potatis
2-2½ dl mjölk
1 msk smör
salt & peppar
3/4 dl pesto

Olivbiffar
400-500 gr köttfärs
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
smör
1 liten burk oliver
1 dl grädde

1. Skala och skiva potatis. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet och mosa potatisen.
2. Värm mjölken och smör, rör ner lite i taget med potatisen. Vänd i pesto (jag använde röd pesto, men vanlig pesto funkar också förstås!), smaka av med salt och peppar.
3. Hacka oliver (helst kalamata oliver!) Blanda färsen med vitlök, salt, peppar, oliver och grädde. Forma till ovala biffar och stek i en stekpanna ca 3 min. på varje sida.


 

Genusvänligt on a budget (max 179 kr!!)

Jag vet att det är många som tycker att det är svårt att hitta genusvänliga kläder för en billig peng och visst är det lite trixigt. Man får leta runt en del, men det går faktiskt att hitta en del fina grejer. Här är mina favoriter just nu:
 
 
Kofta från Lindex 179 kr (älskar att den inte har någon "puffärm" som såna här koftor gärna har), strumpbyxor med bilar från KappAhl 99 kr (jag tror att det är första gången jag ser bilar på ett par strumpbyxor! häftigt tycker jag!), t-shirt från Polarn och Pyret 99 kr (helt klart unisex) och långärmad tröja från KappAhl 129 kr (denna har jag faktiskt köpt till Zack och jag tycker den är så snygg!).

 

Dagens turkosa Leah

 
Idag gick Leahs outfit i turkost och vitt med kofta och strumpbyxor från Polarn och Pyret och klänning från me&i.

 

Tycker ni om att fylla år?

Idag är det en av mina bästa vänners födelsedag, Linda fyller år (gå gärna in och gratta henne) och jag ringde henne imorse och grattade henne. Hon var på väg till jobbet och vi började prata om detta med att man borde få vara ledig på sin födelsedag. En dag om året borde man få göra precis vad man vill.
 
Sen tog jag upp detta med att jag tycker att alla borde vara extra snälla mot en när man fyller år. Men det är inte så lätt för folk att veta att man fyller år, så man kunde kanske införa att alla som fyller år får ha någon slags skylt på sig så att alla visste det. Då kunde folk le lite extra mot en, erbjuda en sin sittplats på tunnelbanan eller så kunde man kanske få en liten chokladkaka när man gick och handlade. Borde inte alla få ha en speciell dag så där en gång om året?
 
Jag älskar att fylla år och kräver ofta att maken ska skämma bort mig extra mycket just den dagen. Jag vill helst inte behöva lyfta ett finger på min dag... Hur känner ni inför födelsedagar? Tycker ni om att fylla år?

 

Att bygga ihop Playmobil

 
Har ni byggt ihop Playmobil nån gång? Jag gjorde det för första gången igår och det var ju nästan som att bygga ihop en IKEA-möbel eller nåt? Det fanns ju till och med ett specialverktyg à la IKEA med:
 
 
Det tog sin lilla tid att bygga ihop det hela och jag slogs lite av att det var så många små delar med. Det känns som att många av dom kommer att försvinna rätt så snabbt... Men barnen hade jätteroligt när allt var ihop byggt i allafall... 
 

 

Mammabloggkryssningen 2013

 
Jag var ju på Mammabloggkryssningen lördag till söndag. Jag delade hytt med Ewa, Nadja och Anna (ni ser Nadja och jag på bilden här ovanför). Jag hade det jättetrevligt tillsammans med mina hyttkompisar och dom andra bloggarna.
 
 
Vi hade strålande väder när vi åkte, så vi kunde njuta av den fina utsikten och goda drinkar ute på soldäck.
 
 
I lördagskväll hälsades vi välkomna med lite bubbel och stora goodiebags. Här hälsade jag på flera som jag känner, så roligt att ha lärt känna så många via bloggen! Även två läsare som jag inte har träffat förut kom fram och hälsade, varav en kallade mig för sin "cupcake-guru".. hihi  :)
 
På bilden här ovanför ser ni mig tillsammans med Martina och Sandra.
 
 
Vi fick testa på en ny likör igår, det var ju dagen efter allt festande så det var rätt så många som inte var sugen på en återställare.... Men sen så var det prisutdelning och där vann jag ett fint fjärilshalsband från Carolina Gynning.
 
Allt som allt var det en trevlig kryssning, vissa saker var inte så bra (som att det var väldigt trångt att bo fyra personer i en liten hytt och otrevlig personal) och andra saker var desto bättre (som "jag har aldrig" och dans på dansgolvet).

 

Migrän?

God morgon alla fina bloggläsare! Jag var ju ute på äventyr under helgen, berättar mer om det sen... Är lite stressad just nu för idag börjar LEKTIONERNA! Ännu värre är att jag har fått ett nytt schema IDAG där jag har klass IDAG som jag inte alls har planerat för, för att den klassen fanns inte med på mitt schema förut (den klassen har blivit utbytt mot en annan klass). Nåja, det får bli lite improviserat antar jag...
 
Jag är hemskt trött idag. Jag tror faktiskt att jag hade migrän under natten. Jag har aldrig haft det förut (vad jag vet) så jag är lite osäker. Jag var väldigt trött så jag gick och la mig tidigt (runt 20) men vaknade runt 22.30 med HEMSK HEMSK huvudvärk på höger sida och mådde lite illa. Jag försökte somna om men det gjorde för ont, så jag tog en tablett men det tog ju en evighet för den att verka och till slut somnade jag om. Sen vaknade jag igen runt kl. 2 med sån där huvudvärk igen. Jag låg bara och höll mig om huvudet. Tog en till tablett och medan jag väntade på att den skulle börja verka så tog jag en dusch. Jag tycker att ta en dusch hjälper mot huvudvärk för man slappnar av och vattnet som rinner är rätt så rogivande. Det hjälpte inte så mycket... men när jag vaknade imorse så var huvudvärken helt borta!
 
Jag googlade lite på migrän och det låter som om det var det. Det stod att sömnbrist kunde utlösa migrän och jag hade sömnbrist efter helgens äventyr (därför jag gick och la mig så tidigt).
 
Jag hoppas att det inte kommer tillbaka. Jag är supertrött efter natten så jag tänkte att nu har jag sömnbrist igen, tänk om det utlöser en migränattack igen och så blir det en ond cirkel?

 

Buckeye brownies

Kombinationen choklad och jordnötssmör är ju oslagbar och dessa klassiska buckeye brownies innehåller just en massa choklad och jordnötssmör. På toppen är det dessutom läcker choklad ganache! Mums!
 
Om ni är som jag och älskar brownies så kan ni även kika på mina andra brownierecept: peanutbutter swirl brownies, cookiebrownies, dulce de leche brownies, browniesandwichar, kolabrownies, oreobrownies, brownies med flingsalt och brownies med godis. Haha, det har blivit en hel del browniesar genom åren....
 
 
Browniessmet

200 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
250 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
3 ägg
1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
Drygt 1 dl (60 g) kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

 

Jordnötssmörlager

2 ½ dl jordnötssmör

50 g mjukt smör

3-5 dl florsocker

 

Chokladganache

1,2 dl vispgrädde

175 g mörk choklad, hackad

 

1. Sätt på ugnen på 160 grader. Klä en ugnsform, (den jag använde är 34 x 26 cm), med bakplåtspapper, eller smörj den.
2. Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. 
3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg. 
4. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet. Häll smeten i formen och släta ut den. 
5. Grädda sedan i ugnen i knappt 20 minuter. Känn gärna med en sticka om den är klar.

6. Låt browniebotten svalna. Vispa sedan ihop jordnötssmör och mjukt smör. Till sätt sedan florsocker tills du får önskad konsistens. Bred sedan på jordnötssmörblandningen ovanpå browniebotten. Det ska vara ett rätt så tunt lager.

7. Koka upp vispgrädden och häll den sedan över den hackade chokladen. Rör om tills du får en slät smet och all choklad är smält.

8. Låt ganachen svalna lite (ca 5 minuter men se till att den inte tjocknat för mycket). Häll sedan över ganachen ovanpå jordnötssmörlagret och bred ut den till ett jämnt lager. Låt allt svalna minst en timme i kylen. Ta fram browniesarna i rumstemperatur en stund innan servering.


 

I paketet från Polarn och Pyret fanns det....

 
I paketet från Polarn och Pyret så låg det en skaljacka och par jeans till Leah. På sistonde har jag tänkt väldigt ekonomiskt och bara köpt saker till Zack (som Leah sen får ärva) så hon blev jätteglad att hon fick lite nya kläder.
 
 
Jackan är ju bara för snygg! Älskar dragkedjorna i olika färger och påminner mycket om Zacks skaljacka som jag köpte i våras men som funkar nu på hösten också.
 
 
Supersnygga och mjuka jeans som jag tror kommer att användas mycket framöver! Ni kanske ser att jeansen ser lite annorlunda ut mot hur jeansen från Polarn och Pyret har sett ut förut? Tidigare har Polarn bara haft vanliga blåa jeans, utan några slitningar eller speciella tvättar men nu har dom kommit ut med två nya "slitningar/tvättar" men dom vanliga blåa jeansen finns kvar.
 
 
Så nu finns jeansen i tre olika färger och två olika modeller (slim och regular).
 

 

Det där med svärföräldrar....

Kommer ni ihåg att jag nämnde att barnens förskola skulle vara stängd torsdag och fredag denna vecka och jag och maken planerade att ta med dom varsin dag till jobbet? Men så blev det inte, för som jag har nämnt tidigare så har jag världens bästa svärföräldrar.
 
Dom brukar läsa min blogg så i tisdagskväll så ringer svärfar och säger att han kan komma hit och ta hand om barnen så att vi slipper ta med dom till jobbet. Hur snällt är inte det? Vi frågade inte ens och han erbjuder sig! Så han kom hit i torsdags kl. 9 (och då tar det ca 1 ½ timme för honom att ta sig hit) och tog hand om dom i två dagar. Barnen hade sååååå roligt. Dom älskar verkligen sin farfar och det är inte så konstigt med en sån snäll och engagerad farfar.
 
Natashja skrev igår om detta med svärföräldrar och hon älskar sin svärmor. Men det verkar vara lite ovanligt att komma så bra överens med sina svärföräldrar? Jag har faktiskt alltid kommit överens med mina svärföräldrar och vi brukar ha väldigt trevligt ihop. Jag kan längta efter att få sitta och äta middag och prata med dom. 
 
Hur känner ni inför era svärföräldrar? Brukar ni komma överens?

 

Träff hos Polarn och Pyret där vi fick tjuvkika på kommande plagg!

 
Idag var jag på event/träff hos Polarn och Pyret som anordnades för oss bloggkompisar. Vi träffades på deras huvudkontor och fick en genomgång om företaget.
 
 
Vi fick alla fina presenter från Polarn och Pyret (vad som var i paketen får ni se imorgon!). Jag är så imponerad av företaget och deras kläder! Hur dom testar kläderna och hela tiden letar efter bästa kvalié, men också deras unisex-tänk och hur kollektionerna ska hänga ihop.
 
 
Jag är väldigt imponerad också över hur dom har tänkt på att kläderna ska vara så funktionella! Jag visste t.ex. inte att man kunde knäppa ihop vinterjackan med byxorna som hör till, så att det inte blir nån glipa och inte snö kan komma in! Såååå smart!
 
 
Denna t-shirt kanske ni känner igen? Den finns ute i butikerna just nu och man skulle även göra den som "personal tröja" och gjorde den i vuxenstorlekar. Men sen när dom anställda tog på dom så märkte dom att ögonen hamnade mitt på brösten! Haha, så dom slopade dom...
 
Vi fick även tjuvkika på resten av höst- och vinterkollektionen (men vi fick inte ta kort!!) och det kommer väldigt mycket fint. Det kommer mycket med små stjärnor och sen under tredje släppet (som kommer i slutet av oktober) så kommer mina favoriter! Mycket mycket fint! En vändbar skjort som var såååå fin och väldigt fina julklänningar och tunikor.

 

Invigning av Lushs nya butik i Täby centrum

 
Det är svårt att hinna med att blogga när man jobbar heltid och har barn. Jag har fått massvis med inbjudningar på mailen men jag känner att jag inte hinner gå på allt. Det är inte riktigt värt tiden heller, men när jag fick inbjudan till Lushs butiksinvigning i Täby centrum så kunde jag inte låta bli att tacka ja för jag ÄLSKAR Lushs produkter. Det har jag alltid gjort!
 
 
Jag tog med mig Natali på eventet. Vi har inte setts på hela sommaren så det var så roligt att umgås och vi hade mycket att prata om!
 
 
Invigningen hade "trädgårdstema" så allt från drinkarna till maten gick i det temat. All mat var veganskt.
 
 
Drinkarna innehöll bland annat rosenblads marmelad! Det hade jag aldrig hört talas om innan. Det var ingen "wow-upplevelse" men smakade helt okej.
 
 
Detta blev en ny favorit!! Nagelbandskräm som doftade ljuvligt!!
 
 
Detta tror jag är något som barnen skulle älska! Det är tvål som man kan modellera! Passande nog med namnet "fun"  :)
 
 
En liten goodiebag fick vi med oss hem också, bland annat med deras helt nya duschkräm Rose Jam. Den har inte kommit ut i butik än, så vi är först i sverige med att testa den! Den är en "limited edition" och när jag googlade den så ser jag att den är slutsåld i andra länder! Den har en härlig rosdoft och jag förstår att den är populär!

 

Hur smälter man choklad på bästa sätt?

God kväll alla bloggläsare! Jag har fortfarande sån träningsvärk!! Kan knappt röra mig! Hur tror ni då det kändes när jag skulle hämta Zack som hade följt med en kompis hem efter förskolan och deras hiss inte fungerade?!? Och dom bor på SJÄTTE våningen!! Ja, 6 trappor upp!! Gaaaaah! 
 
Jag gick hem och började tröstbaka... to soothe the pain. Då när jag började smälta choklad så kom jag på att det är ju en ypperlig sak att blogga om! För vem älskar inte choklad? Ja, jag gör det i allafall och jag älskar att baka med choklad. Så det blir en hel del smältande av choklad så därför tänkte jag delge er av mina bästa tips.
 
 
Jag är lat, så jag orkar inte hålla på med vattenbad och grejer. Men tanken är ju att chokladen ska smälta långsamt. För choklad bränns väldigt väldigt lätt. Om ni tänker på att choklad kan smälta i handen, så krävs det inte några höga temperaturer för choklad att smälta (och då inte heller för det att brännas vid).
 
Så jag brukar ha chokladen i ett djupt fat och micra först i 1-2 minuter (beroende på hru mycket choklad det är), sen tar jag MAX 30 sekunder åt gången efter det och rör om hela tiden. Låter gärna chokladen vila en stund mellan varje gång för själva fatet blir ju varmt och gör att chokladen fortsätter att smälta.
 
Sen så tycker jag om att blanda olika chokladsorter. Jag tar sällan bara mörk choklad eller bara ljus choklad. Beroende på vad jag bakar, om jag vill att kakan ska smaka mycket choklad så tar jag lite mer mörk choklad och tvärtom. Sen om det redan är väldigt mycket socker i kakan så behöver man inte använda lika mycket ljus choklad (som i sig är väldigt söt). Det känns bra att ha den kontrollen över chokladsmaken så därför föredrar jag att göra så här.

 

Ladurée nyheter

Jag kan ibland drömma om Ladurées underbara macarons. Dom smälter i munnen och om jag blundar så kan jag nästan känna och smaka dom. MÅSTE ta och besöka butiken snart igen! 
 
I början av september så släpper dom dessutom denna supersnygga leopardbox (om maken läser så får du gärna köpa denna till mig *vink, vink*)
 
 

Leopardbox med 6 macarons

215 kronor

Ute i butik i början av september
 

Dessutom presenterar Ladurée säsongens smak Pink Pepper. Jag vet inte om det är något för mig, jag har andra favoriter som pistasch, choklad och vanilj. Men lite häftig låter den:

 

En Macaron fylld med delikat kräm smaksatt med rosépeppar.

22 kronor styck

 

 Ute i butik i slutet av augusti 

 

Första Bootcampen

 
Igår var jag och tränade med Bootcamp STHLM. Jag som var nervös innan för att det skulle vara för "tufft" blev glatt överraskad över att det inte alls var militäriskt utan det var som att träna med en personlig tränare. Jag fick mycket stöd och tips och det var faktiskt roligt att träna i en liten grupp. Man blir sporrad av varandra och skrattar ihop. Sen så var det riktigt härligt att träna ute, känns som att man kan andas lättare ute när man kan träna.
 
Jag blev som sagt bara positivt överraskad. Jag körde på min egen nivå och vilade lite emellanåt, ändå har jag träningsvärk i nästan hela kroppen idag. Ska försöka vara med på Bootcampen nästa vecka också, egentligen är det två gånger i veckan men mina kvällar är rätt så fullbokade så det är nästan svårt att klämma in EN träningskväll. Men det ska jag absolut försöka göra!

 

Dagens övergångsställe och dagens barn

 
Under helgen så har jag plockat undan lite sommarkläder och plockat fram lite höstkläder och kläder i nästa storlek till barnen. Då åkte bland annat denna Mini Rodini klänning fram till Leah. Älskar mönstret! Till det har hon leggings från Noa Noa. Zack har me&i på sig, både tröjan och byxorna och båda barnen har skor från Crocs.
 
På vägen till förskolan imorse så såg vi att någon/några har målat ett av övergångsställena i fina färger. Vet inte om det har med ryssland att göra eller om det bara var tänkt att vara fint?

 

Dokumentärer som måste ses!!

Jag är en riktig dokumentär-junkie. Som jag har nämnt tidigare i bloggen så älskar jag dokumentärer om flygplanskatastrofer och om mördare. Men jag tycker även om andra dokumentärer som Born Into Brothels (som Natali tipsade om i sin blogg) som handlar om barnen som föds och växer upp i horhusen i Indien. Det är hemska förhållanden och man kan inte låta bli och tänka på vilken annorlunda uppväxt dom får jämfört med barn här i Sverige.
 
Den här dokumentären är otroligt gripande och är bland dom bästa jag har sett. Den handlar om en vän till en pappa som har dött som gör en film till sonen. Den bara MÅSTE ses!!! Bästa någonsin!!
 
Den här dokumentären om en pro-life klinik som bråkar med en abortklinik tyckte jag var intressant. Det är intressant att se hur dom arbetar (och vilka lögner dom matar folk med).
 
Sen kan jag rekommendera alla Dox dokumentärer, dom brukar alla hålla hög kvalité och vara väldigt intressanta.

 

-5 kg på tre veckor och "hjälp! vad jag har gett mig in på?!?!"

 
Under dom senaste veckorna så har jag tagit tag i min vikt. Jag har alltid en smärtgräns som jag inte vill gå över. Om jag kommer över 75 kg så känner jag att jag MÅSTE ta tag i det innan det blir för mycket och mycket svårare att ta tag i. Jag har valt just 75 kg för att då räknas det som övervikt enligt BMI men också för att jag inte brukar trivas i min kropp när jag väger för mycket.
 
Nu har jag lyckats gå ner 5 kg på tre veckor. Den första 1 ½ veckan åt jag bara pulver. Just pulverdiet är något som fungerar för mig och brukar sporra mig att sätta igång. Det bröt även mitt sockersug. Jag vet att pulverdiet inte är någon långsiktig lösning, men för mig fungerar det (det fungerar inte för alla andra - jag vet) och jag kör det då och då (med några års mellanrum) utan att gå upp allt igen. 
 
Efter den första 1 ½ veckan så åt jag kombinerat pulver och låg kolhydratkost. Den sista veckan åt jag som vanligt. Jag har kört stenhårt på att jag får smaka på EN bit/bulle av det jag bakar, that's it. Resten äter familjen, vänner och/eller så ger vi bort (eller tar med till jobbet).
 
Ni som följer mig på Instagram vet också att jag har tränat. Jag har försökt att träna två gånger i veckan och gå några långpromenader utöver det. Nu när jag började jobba förra veckan så har jag haft lite svårt att hinna med att träna eftersom jag vill ju gärna umgås med familjen också.
 
Men jag hade lite svårt att tacka nej när Bootcamp STHLM mailade mig och frågade om jag vill träna med dom. Dom ska hjälpa mig att bli av med mina sista kilon (min målvikt är 68 kg). Jag kan säga att jag är lite nervös för "bootcamp" låter onekligen rätt tufft. Jag vet inte riktigt vad jag har gett mig in på när jag tackade ja?!? Vi får se imorgon kväll för då kör vi första träningspasset!!!  *hjälp*

 

Nutellabullar

Här kommer receptet på Nutellabullarna som vi hade med oss på Diggiloo. Dom var verkligen såååå underbart goda! Första tuggan som alla tog efterföljdes av ett "mmmmmmmmmmmmmmmm!". Det är svårt att sluta äta dom.
 
Receptet är amerikanskt, så själva bulldegen är lite annorlunda med lite vanilj i degen. Sen så är det ju standard att ha glasyr på amerikanska bullar. Dessa bullar har även knapriga karamelliserade hasselnötter på toppen! Dom görs i en långpanne-form, min är ca 27 x 35 cm.
 
 
1 påse torrjäst (för söta degar)
½ dl + 1 tsk strösocker
1,2 dl ljummet vatten
1,2 dl mjölk
9 msk smör (jag använde flytande smör och rapsolja)
1 tsk salt
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
9 ½ dl vetemjöl (plus lite extra vid utkavling)
1  3/4 dl farinsocker
1 ½ dl hasselnötter, grovt hackade
1 burk Nutella
 
Glasyr
2-3 dl florsocker
3-4 msk mjölk
 
1. Häll torrjästen, 1 tsk socker och 1,2 dl ljummet vatten i en stor skål och blanda om. Låt stå i ca 10 min tills det har börjat skumma sig.
2. Under tiden, koka upp mjölken och ställ sedan åt sidan i 5 minuter.
3. Ha sedan i ½ dl strösocker, 4 msk smör och 1 tsk salt i mjölken och blanda om. Häll sedan i mjölkblandningen i jästblandningen.
4. Tillsätt 2 ägg, vaniljen, och mjölet tills allt är helt blandat. Låt jäsa till dubbel storlek i 1 ½ timme.
5. Värm ugnen till 200 grader.
6. Ha i 5 msk smör i en kastrull tillsammans med farinsocker och dom hackade nötterna. Rör om tills sockret har lösts upp. Häll blandningen i botten av ugnsformen och sprid ut det.
7. Kavla ut degen och sprid ut Nutellan på den, men lämna en kant där du penslar på uppvispad ägg (så att degen fastnar).
 
 
8. Rulla ihop degen och dela den i 12-14 delar. Lägg dom i ugnsformen och grädda dom mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.
 
 
9. Låt svalna på galler. När dom har svalnat så blandar du ihop glasyren så att den blir lite rinnig (om den är för rinnig så tillsätt mer florsocker, om den inte är tillräckligt rinnig så tillsätt mer mjölk). Häll över glasyren och ha sedan på dom karamelliserade nötterna från botten av formen innan glasyren stelnat. 
 
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)
 

 

Så lika men ändå så olika

 
God morgon ny vecka! Idag kommer ettorna till skolan och allvaret börjar. Efter en fullspäckad helg så kommer en fullspäckad vecka. Förskolan har planeringsdagar och således stängt torsdag och fredag så barnen ska följa med mig till jobbet på torsdag och maken på fredag (får se hur det går!).
 
Det är så häftigt att få vara med och se två små individer växa upp. Det är så coolt att dom är så olika, nästan varandras motsatser, när det gäller personligheterna även fast dom har samma föräldrar. Dom är så lika varandra till utseendet men är så olika ändå. Häftigt att det kan bli så!
 
Leah är en sån tuffing och säger ifrån. Hon visar känslor och är hon arg så kan man inte undgå att märka det. Medan Zack är lugn och försiktig, han har koll på saker och ting (han har ett väldigt bra minne!). Om han är osäker på nåt så vill han ha hjälp medan Leah försöker och vill kunna göra allt själv. När Leah har bestämt sig för något så ger hon sig inte men med Zack kan man diskutera saken och oftast förklara varför det inte går. Leah är öppen och social medan Zack är blyg och tar inte för sig i nya situationer.
 
Men det känns som att barnen lär sig av varandra och stöttar varandra i olika situationer så det är bra på ett sätt att dom är så olika. När Zack ser Leah vara oblyg och gå fram till barn i lekparken så hänger han ju på och lär sig att våga gå fram och prata. Samma sak när Leah ser hur försiktigt Zack klättrar uppför något, då tar hon det lite lugnare och förstår att man kanske måste ta det försiktigt. Det gillar jag och det tror jag är nyttigt för dom båda!
 
Ha en fin måndag alla fina bloggläsare!

 

Frukost på Junibacken och galapremiären av Hokus Pokus Alfons Åberg!

 
Idag var vi inbjudna till galapremiären av den allra första Alfons Åberg långfilmen som heter Hokus Pokus Alfons Åberg. Men innan filmen så var vi först inbjudna till frukost på Junibacken, så vi åkte hemifrån tidigt imorse....
 
 
Det är ju alltid skönt att slippa ordna med frukost själv. 
 
 
Det ordnades med ansiktsmålning. Leah såg ett annat barn som var målad som Hello Kitty så då ville hon också blir det, men jag tror att dom glömde att måla dit morrhåren? Zack ville vara sin favori ninja - Kai (från Ninjago). 
 
 
Sen så hann barnen leka en timme ungefär innan det var dags att åka till bion. Junibacken är verkligen ett favoritställe. Det finns så mycket för barnen att upptäcka och leka med.
 
 
Jag är verkligen oerhört, oerhört tacksam för att vi får gå på såna här roliga tillställningar på grund av bloggen. Jag känner mig väldigt privilegierad (jag säger detta OFTA till maken) och det känns väldigt lyxigt att få göra såna här saker som sätter guldkant på tillvaron för både mig och min familj. Nu är jag ingen kändis, men jag kan störa mig lite på kändisar (som också ofta är på såna här tillställningar) som tror att dom ska ha ännu mer fördelar. Sist vi var på bio så var det en kändis (en som är känd från Let's Dance och Min stora lata familj) som trängde sig före när det stod en lång kö med barn som ville träffa monstrena från Monsters University. Jag kan tycka att det är så fult gjort, speciellt när det är barn som står och väntar och kändisen känner att "här kommer jag och mina barn ska inte behöva stå i kö". Man blir förvånad ibland över hur folk beter sig och tror sig vara bättre än andra.
  
 
Filmen var i allafall superbra! Extra roligt tyckte vi att det var att den handlade om en trollkarl då Zack ska ha en trollkarl på sitt 5-års kalas. Filmen var perfekt för barnen (åldersmässigt) och lagom lång (drygt en timme). Leah tyckte så mycket om den så att hon började gråta när den var slut! 

 

Pizzasnurror/pizzabullar

Igår på Diggiloo så tog vi med oss pizzasnurror som jag hade bakat tidigare under dagen. Dom är verkligen superenkla att göra (speciellt om man köper ett sånt där färdigt pizzakit som finns i kyldisken) och perfekta att ta med sig som pick-nick. När vi åt dom så sa Zack "Dom här smakar inte som vanliga bullar." ...haha... 
 
Egentligen så kan man variera dessa i oändlighet, men så här gjorde jag mina:
 
 
1 sats pizzadeg (antingen hemmagjord eller färdig)
tomatsås (jag tog halva burken som medföljer när man köper ett pizzakit och blandade med 2-3 msk tomatpuré så att det inte skulle vara så "blött")
parmaskinka
mozarella
färska basilika
riven ost
uppvispad ägg
flingsalt
 
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Börja med att kavla ut degen till en lagom stor rektangel (något mindre än en bakplåt).
2. Bred på tomatsås, men se till att den inte är för rinnig för då kan bullarna bli för "blöta". Lämna en kant på 2-3 cm på långsidan.
3. Ha på skinka, färsk basilika. mozarella och lite riven ost.
 
 
4. Pensla "kanten" på långsidan med lite uppvispad ägg så att den håller ihop snurrar (så den inte snurrar upp sig). Snurra sedan ihop degen längs med långsidan och skär den i bitar som sedan läggs på ett bakplåtspapper.
 
 
5. Grädda sen i ugnen i 10-20 minuter. När du tar ut bullarna ur ugnen så strö över lite flingsalt.

 

Diggiloo Stockholm 2013

 
Igår var vi i Hagaparken och såg på Diggiloo. Vi tog med oss pick-nick och hade verkligen en supermysig familjekväll. Vädret var lite mysko, växlade mellan lite duggregn (då klämde vi ihop oss under ett paraply) och sol!
 
 
Myste med filtar, pizzabullar/pizzasnurror och fika.
 
 
Det fanns en massa roligt för barnen att göra. Mojje uppträdde och körde sina hits och det fanns flera hoppborgar (fyra stycken om jag minns rätt)! Jag blev verkligen positivt överraskad över hur barnanpassat det var!
 
 
Fika: nybakta Nutellabullar (håll utkik efter receptet i bloggen senare!). Sååååååååååååååååååååå goda!
 
 
Nostalgi på hög nivå med E-type!
 
 
Gangnam style!
 
 
Det var ju Lambi som bjöd oss på biljetterna till Diggiloo (tack!) och dom hade gjort iordning så fina toaletter. Det var verkligen RIKTIGA toaletter som gick att spola. Väldigt fräscha! Några av toaletterna hade Diggiloo-artister designat.

 

Lekpaket från Micki med höstnyheter!!

 
Jag fick en sån trevlig överraskning igår. När vi var i bowlinghallen så fick jag ett sms att jag hade ett paket att hämta ut. Jag hade ingen aning om vad det var för paket och nyfiken som jag var så ville jag ta reda på det på en gång. Så jag hämtade ut det och det var ett lekpaket från Micki (jag är ju en av deras bloggkompisar) men några höstnyheter!
 
Barnen ville leka direkt med dom och lekte bagare hela kvällen! Det var verkligen superfina leksaker och Micki håller altlid så hög kvalité. Bandet på förklädet kan man enkelt ta loss då det finns kardborreknäppning, likaså med kockhatten. Det känns som om dom alltid tänker på såna små detaljer som gör det enklare för barnen att leka.
 
 
Har ni kollat in Mickis lekmackapär? Perfekta sidan för en regnig helg och vab-dagar. Där finns tips om hur man kan göra croissant av barnsocka och en massa andra roliga tips!
 

 

En spontan bowlingkväll

 
Jag hämtade barnen tidigt idag. Leah började kolla på Nicke Nyfiken när vi kom hem och mannen med den gula hatten skulle spela bowling. Vi började prata om bowling och vi har ju en bowlinghall i närheten så varför inte gå dit och bowla lite? Vi har inte bowlat på två år eller nåt... så barnen tyckte att det var väldigt spännande.
 
 
Det är roligt att kunna göra något spontant så där och speciellt något som barnen efterfrågar så där. Och det är ju en av dom stora fördelarna med att bo inne i innerstan - att man har närhet till det mesta. Det kommer jag nog sakna när vi flyttar från stan men istället så får man andra fördelar.

 

Sötpotatis-strips

 
Jag har verkligen blivit kär i sötpotatis. Det är så otroligt gott! Jag brukar göra klyftpotatis av det och sen med havssalt... det söta möter det salta.... mums!
 
Men igår så gjorde jag strips av sötpotatisen och det blev otroligt gott det med! Om man vill få riktig strips känsla så kan man fritera dom i olja i en stekpanna eller kastrull, men jag bakade dom i ugnen i 30 minuter (på grill dom sista 10 minuterna).
 
Gårdagens middag

 

TGIF - första arbetsveckan snart avklarad!

 
Puh, det är tungt att börja jobba igen efter flera veckors ledighet. Så det känns skönt att det äntligen är fredag! Dom kommande helgerna är FULLBOKADE, likaså denna. Först ska vi på Diggiloo imorgon och jag har tänkt baka en massa gott som vi kan ta med oss som pick-nick.
 
Sen på söndag ska vi äta frukost på Junibacken och senare iväg och se på den nya Alfons Åberg-filmen.
 
En massa roligt att se fram emot alltså, bara denna arbetsdag kvar! (Och nästa vecka kommer eleverna, gaaah!)

 

Tre år efter diagnosen

I somras när vi var på 30-års festen (med makedonskt tema) så träffade vi en vän som vi inte hade träffat på flera år. Jag berättade lite om min cancerhistoria, hur jag fick min diagnos när Leah bara var 3 veckor gammal. Hur jag tvingade mig själv att inte somna om efter operationen så att jag kunde vara vaken och amma henne. Allt kretsade kring henne (så klart!) under året som jag gick igenom operation och behandlingar. Det fanns inget utrymme för mig att riktigt bearbeta det hela då, utan jag ville ju vara stark för barnen.
 
På sjukhuset, dagen efter operationen och jag ammar Leah
 
 
Jag märkte för ett år sen (ca två år efter cancerdiagnosen) hur jag började må dåligt och hade mycket mörka tankar. Som lärare i psykologi förstod jag direkt att så här ska man inte må och kopplade ihop det med cancern som jag aldrig riktigt bearbetade. Så jag kontaktade min läkare på Radiumhemmet och fick kontakt med en terapeut på cancerrehabiliteringen.
 
Jag kan tycka att man ska få prata med en terapeut utan att själv behöva fråga efter det när man har gått igenom nåt sånt men när jag väl frågade efter det så fick jag snabbt BRA hjälp.
 
Jag var sjukskriven 25% förra året för att kunna gå på rehabiliteringen och det hjälpte mycket att jag fick ta den tiden. Detta år ska jag jobba 100%, först kände jag "hjälp! hur ska detta gå?!" men jag mår mycket bättre. Jag har möjlighet att gå på rehabiliteringen 10 gånger per år på arbetstid, så jag tänker utnyttja det i år istället. Det känns bra att jag kan jobba 100% (för vi vill spara till hus nu) men samtidigt ha kontakt med min terapeut.

 

Kan man frysa in...? Hur förvarar man....? Hur länge håller sig...?

Jag får ofta frågor om man kan frysa in bakverken som jag bakar. Det enda som jag brukar frysa in själv är tårtbottnar och kanelbullar. Men i princip allt förutom frosting går att frysa, sen gäller det att tina det sakta för bsäta resultat.
 
 
 
När det gäller förvaring så brukar jag tänka på. hur brukar affären förvara det? Det är en ganska bra tumregel. När jag var i New York och handlade cupcakes på underbara Magnolia Bakery så skulle jag frakta hem en massa cupcakes hem till Sverige så jag frågade en massa om förvaring och hållbarhet. Deras svar var att man skulle förvara cupcaksen i kartongen i rumstemperatur (INTE i kylskåp!!), så jag brukar oftast förvara mina bakverk i rumstemperatur (om det inte är en frosting med grädde i eller med färska bär, för då får det stå i kylen) i plåtburk eller under kupa på ett tårtfat. Om man förvarar bakverk eller bröd i kylen så kan det bli lite hårt och stelt och inte alls lika gott. Det brukar förlora sin luftighet, tycker jag.
 
 
 
Hållbarheten enligt Magnolia Bakery är en vecka för cupcakes och jag håller med dom. Dom flesta bakverken brukar hålla sig bra i en vecka. Bakverk med bär eller frukt ska helst stå i kylskåp så att inte bären eller frukten möglar. Men dom flesta bakverken innehåller rätt så mycket socker som konserverar dom ett tag.
 

 

Har era matvanor förändrats mycket sen ni fick barn?

Igår när jag berättade om hur vi brukar veckoplanera middagarna så fick jag några frågor angående våra och barnens matvanor. Det brukar alltid vara ett hett ämne. Hur mycket ska man anpassa maten efter barnen, osv? När jag växte upp så lagade min mamma nästan alltid extra mat till mig. Jag åt inte kokt potatis, inga grönsaker, fisk eller skaldjur. Hon anpassade alltid maten efter mig så jag lärde mig aldrig att äta varierat. Det är jag väldigt ledsen för nu som vuxen. Jag har försökt att lära mig att äta tomater, svamp, fisk och räkor men jag tycker helt enkelt inte om det.
 
Jag fick som vuxen lära mig själv att tycka om lök, paprika och potatis i andra former än strips. Nu älskar jag potatisgratäng, paprika och oliver. Saker som jag avskydde som liten, utan att ens ha smakat.
 
Men den bakgrunden så gör vi aldrig någon extra mat åt barnen. Dom får inte heller någon smörgås om dom inte äter. Dom får den maten som vi äter och det har dom fått ändå från ca 1 års ålder. 
 
Dom petar oftast bort lök och paprika, men vi slutar inte att ha i det i maten för det. Jag har också bestämt att vi alltid ska ha minst två tillbehör till maten, t.ex. majs, broccoli, blomkål, ärtor, sallad, osv. Barnen tycker inte om broccoli eller blomkål men om dom ser det på matbordet då och då så är det inget främmande eller konstigt och till slut så kanske dom blir nyfikna på det också. Så tänker jag i allafall, för vi tvingar aldrig barnen att äta något. Då och då äter nåt av barnen knappt nånting men då vet vi att dom kommer äta desto mer dagen efter och det har aldrig varit något problem. 
 
 
Sen så fick jag också frågan om jag aldrig bara slänger ihop nåt. Det händer rätt så sällan, men vi brukar alltid ha vissa saker hemma som: ris, pasta, pulvermos, krossade tomater, kyckling, fetaost, parmesan, bacon, ägg, creme fraiche, fiskpinnar, etc. Så ibland blir det fiskpinnar och potatismos till middag eller ugnspannkaka. Men jag tycker om att laga ordentliga maträtter, vissa recept kan jag utantill så det är inte så att jag står och läser recept varje dag heller. 
 
Innan barnen så åt vi hämtmat eller åt ute minst en gång i veckan och nu för tiden så kanske det blir en gång i månaden istället. Vi försöker äta mer varierat nu också, lite mer vegetariskt och fisk (trots att jag inte tycker om det, men jag låtsas att jag tycker om det inför barnen). 
 
Har era matvanor förändrats mycket sen ni fick barn?

 

Dagens Leah

 
Som jag har skrivit tidigare så tycker jag att Molo har en av dom allra bästa höstkollektionerna i år. Denna tunika blev jag väldigt kär i och Leah tyckte också om den väldigt mycket. Den heter Crystala Cactus Flower och kostar 299 kr. Jag beställde denna från Lucky Little Me.
 
Till tunikan har Leah leggings med leopardmönster från Mar Mar.
 

 

Saker som gör att vardagen flyter på lite lättare

Välkommen vardag! Efter två långa arbetsdagar så känns det som en knock-out efter en slapp skön sommar. Men bara för en stund sen så fick vi hem en matleverans från MatHem. Vi har kört med leveranser från dom i ett år nu och jag älskar dom! Dom ahr så himla bra service och helt okej priser och framförallt så sparar man så mycket TID! 
 
Men igår så satt jag och planerade veckans middagar och då är det så smidigt att bara knappa in vad man behöver köpa hem direkt. Sen så sparar man väldigt mycket tid (och pengar) på att veckoplanera middagarna. Det känns som ett måste för oss i vardagen!
 
Så här ser min veckoplanering av maten:
 
 
 
 
 
P.S. Jag är inte sponsrad av MatHem... just sayin'!

 

Nödvändigt inför förskolestarten!

Nu när barnen har gått några år på förskolan så har man ju lite koll på vad som behövs inför förskolestarten. Om man inte har det så har Polarn och Pyret en bra checklista på vad som kan vara bra att ha när det är dags för barnen att börja förskolan.
 
Vi som är Polarn och Pyrets bloggkompisar har även fått i uppdrag på att ge våra egna tips på vad som är nödvändigt inför förskolestarten.
 
En ordentlig fleecejacka är absolut ett måste. Det brukar vi använda som "jacka" under hösten och våren och senare ha under jackan när det blir kallare. Så just fleecejackor är något som används flitigt av Zack och Leah. Polarn och Pyrets fleecejackor är "vindfleecejackor" som står emot vind men också vatten!
 
En skaloverall är något som jag varmt rekommenderar, speciellt till dom mindre barnen som ofta sitter ner. Sitter i sandlådan i den blöta sanden eller sitter i leran. Zack och Leah hade båda en ordentlig skaloverall första året på förskolan och den var oumbärlig. Den ger också lite värme och skydd när barnet sitter böjt och det blir en glipa mellan tröja och byxor.
 
Och regnbyxor är ju helt klart ett måste! Speciellt när det börjar bli lite mer blött och geggigt ute så är det ett måste. Gärna flera stycken, för om det är en väldigt geggig dag så behöver dom tvättas. Men det brukar räcka med två per barn, så har vi ena paret hemma.
 

 

Vuxna utan cykelhjälm

Förr-förra helgen när vi åkte hem från svärföräldrarna så körde jag. Det var en varm solig sommardag och det var mycket folk i rörelse. När jag stannar vid ett rödljus så ser jag en förälder på en cykel med en 2-3 åring i cykelsits (heter det så?) UTAN hjälm!! Jag höll nästan på att öppna fönstret och ropa åt föräldern. Vad tänkte hen med?? Föräldern cyklade vidare med det lilla barnet utan hjälm på varken sig eller barnet.
 
Det där var ju verkligen extremt korkat men jag tycker faktiskt att det är väldigt dumt när vuxna kommer utan hjälm också. Speciellt om det är en förälder som har satt på sitt barn en hjälm men inte sig själv? Det är nästan som att sätta på säkerhetsbälte på bara barnen med inte sig själv. 
 
Vuxna känner säkert att dom är så säkra cyklister, men precis som när man kör bil så kan man faktiskt råka ut för olyckor som inte är sitt eget fel. Någon kan öppna en bildörr precis när man kommer cyklandes, en bil kanske kör ut utan att blinka eller liknande. 
 
Sen tänker jag att jag vill gärna att barnen ska använda cykelhjälm hela livet. Jag kommer ju vara rädd om dom även när dom är vuxna och vill att dom ska vara rädda om sig själva då också. Så det känns så fel att lära dom att "vuxna behöver inte cykelhjälm". 
 
Jag minns så väl en sak som hände för många år sen. En kollega kommer inspringandes på jobbet och är väldigt uppskärrad. Hon har precis sett en olycka där en cykel krockade med en bil. Cyklisten hamnade på marken och avr blodig. Någon som kände henne kom framspringandes och säger "Åh, nej! Inte xxxx, hon har tre små barn!!". Jag minns hur mina kollega verkligen blev påverkad av att se detta och när hon berättade detta så påverkade det mig oerhört också. 
 
 
Sen, är det verkligen värt att inte förstöra frisyren eller se töntig ut men att riskera sitt liv? 

 

Första arbetsdagen...

...och vi har fått leka lekar och fika hela dagen. (Och jag tog ingen fika alls, var inte ens sugen!! Jippee! Mitt sockerberoende är BORTA!)
 
Jag är inte så jättemycket för lekar och känner att jag hellre hade planerat mina kurser istället. Tror att jag har blivit sån nu när jag har barn, att jag vill vara så effektiv som möjligt på jobbet så att jag kan åka hem till familjen så snart som möjligt.
 
Men jag blev ändå liiite stolt över mitt fina torn gjord av gelehallon och tandpetare. Vi fick även bygga broar av spaghetti. Det var även frågesport och gissa låten och sånt.
 
Maken skickade ett deprimerande mail till mig under dagen, där det stod "Nu är sommaren slut." och visst har det varit lite småkyligt idag. 15 grader när vi vaknade imorse, då känns det inte riktigt som sommar längre.
 
 

 

Äppel och pekankaka med cream cheese-fyllning

Här kommer ett recept på en riktig saftig amerikansk äppelkaka som har ALLT. Den har en härlig överraskning inuti i form av en vanilj cream cheese-fyllning. Kolaglasyren ger kakan det där lilla extra. Riktig god och smaken av äpple och pekannötter gifter sig så väl.
 
Det behövs en lite större form (än en vanlig sockerkaksform) till detta recept. Min form räckte precis, annars kan man halvera smeten och baka två goda kakor (men tänk då på att dom inte behöver vara i ugnen lika länge).
 
 
Cream cheese fyllning 
225 g philadelphiaost
½ dl smör, rumstempererad
1,2 dl strösocker
1 ägg
2 msk vetemjöl
½ tsk vaniljextrakt
 
Kaka
2 ½ dl finhackade pekannötter
7  1/4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk muskotnöt
3 ägg
1  3/4 dl rapsolja
1  3/4 dl äppelmos
½ tsk vaniljextrakt
3 äpplen
 
Kola-glasyr
1  1/4 dl farinsocker
½ dl smör, rumstempererad
3 msk mjölk
½ tsk vaniljextrakt
2 ½ dl florsocker
 
1. Börja med att förbereda fyllningen. Vispa ihop philadelphiaost, smör och socker. Tillsätt sedan ägg, mjöl och vanilj och vispa ihop så att allt är helt blandat.
2. Sätt på ugnen på 175 grader.
3. Torrosta dom finhackade pekannötterna (i en torr stekpanna) tills dom ge ifrån sig en god doft av rostade nötter.
 
 
4. Blanda mjöl, strösocker, farinsocker, kanel, salt, bikarbonat och muskotnöt i en stor skål. 
5. Ha sedan i ägg, olja, äppelmos och vanilj i dom torra ingredienserna. Blanda till en smet.
6. Skala och hacka äpplen. Blanda i äpplen och pekanötterna i smeten.
7. Fyll en stor smord form upp till hälften ungefär. Ha sedan i fyllningen. Ta sedan en kniv och virvla runt fyllningen lite så att det blandas lite med smeten.
 
 
8. Ha sedan i resten av smeten, men se till att det finns 2-3 cm kvar av kanten av formen.
9. Baka mitt i ugnen i 60-75 minuter. Låt kakan svalna helt.
10. Glasyr: Ha i farinsocker, smör och mjölk i en kastrull. Låt allt koka ihop medan du vispar hela tiden och låt koka i en minut. Ta sedan bort kastrullen från värmen.
11. Vispa i vanilj och florsocker och häll sedan på glasyren på kakan.
 
P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna  prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

 

Juli slår knut

 
För några dagar sen så fick vi hem en sprillans ny bok från Sagolikt Bokförlag. Jag älskar deras böcker! Det är alltid så fina illustrationer och böckerna är normbrytande. Boken som vi fick hem är den senaste boken i serien om Jösta och Johan, två giraffer som är pappor till Junior och Juli. Boken heter Juli slår knut och riktar sig till barn 2-6 år gamla.
 
 
I hela serien om Jösta och Johan så rimmar hela berättelsen! Jag älskar att läsa när det rimmar, det flyter på så fint och barnen brukar tycka att det är extra roligt.
 
Med alla böcker i Jösta och Johan-serien så medföljer också en bok-cd så om barnen vill så kan dom lyssna på böckerna själva. Zack och Leah har en egen liten stereo i sitt rum som dom kan sköta själva så det är jättesmidigt.

 

Spaghetti i gräddig tomatsås (och tips på vegetariska recept)

Vi försöker äta vegetariskt en gång i veckan, oftast så blir det fetaostpaj, grekisk pasta (en stor favorit), böngryta med matvete, grekisk sallad eller kikärtsbiffar. Men nu har vi hittat en ny favorit. Den låter rätt så enkel men den är riktig riktig god. Väldigt smakrik i all sin enkelhet. 
 
 
4 port. spaghetti
6 stora plommontomater 
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
1 ½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spaghettin
 
1. Börja koka spaghettin.
2. Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök.
3. Tillsätt buljongen, honung och balsamvinäger. Låt allt koka ihop lite innan du tillsätter grädden. Låt allt sjuda på låg värme.
4. När spaghettin är klar, späd såsen med vatten till önskad konsistens. Blanda spaghettin med såsen. Servera gärna med lite parmesan.

 

Förbrukningsvara hemma hos Bambi

 
Jag vet inte hur det är hemma hos er andra som har små barn men här hemma hos oss så är hörlurar verkligen en förbrukningsvara. Detta är tredje paret som vi har köpt i år. Vi brukar köpa lite olika sorter och av olika kvalité så vissa håller ju längre men till slut så går dom sönder. 
 
Båda barnen tycker om att se på svtplay och Netflix så därför används hörlurar nästan varje dag. Dom är ju inte alltid så försiktiga med dom så till slut så kan man bara höra ljud i ena örat eller så lossnar nån plastbit som håller ihop hörlurarna eller nåt.
 
Är det bara vi som har detta problem?

 

Lördagmorgon

 
Vi har haft några frukost-kuponger på McDonalds ett bra tag så vi tänkte att vi måste ju ta och använda dom nån gång. Så imorse lyxade vi till det och åt frukost ute. Barnen fick pannkakor och äppeljuice medan vi vuxna tog yoghurt, smörgås och croissanter.
 
Vi hade sedan tidigare planerat att barnen skulle klippa sig idag. Så efter frukosten så gick vi direkt till frisören. Det var faktiskt premiär för Leah att bli klippt hos frisören (jag har tidigare klippt henne hemma) och det gick jättebra. Hon satt så stilla så.
 
 
Leahs hår har varit så tovigt på sistonde så nu hoppas jag på att det ska bli lättare att borsta hennes hår. Även Zack klippte sig.

 

Matpajer med nyttigare pajdeg!

 
 
Igår var det Lindas tur att komma hem till mig. Främst var det för att maken skulle ta med sig Zack och Lindas äldsta dotter, Annie (som är ½ år äldre än Zack) att klättra (maken brukar klättra). Så innan dom åkte iväg och klättra och bjöd jag på lite middag. Det blev två sorters matpajer med en lite annorlunda pajdeg. Det är egentligen ett viktväktarrecept och pajdegen blir mer som bröd (nästan som scones). Barnen brukar älska det och äter det som bröd. Jag gör dessa två pajer rätt så ofta, dom är goda och sköter sig själv i ugnen och är lätta att ta med sig som matlåda senare.
 
 
Pajdeg
50 g flytande margarin
1 dl lättfil
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut pajdegen i en form.
3. Förgrädda skalet i ca 8 min.
 
Kycklingpaj (viktväktarrecept)
2 kycklingfiléer
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
 
1. Bryn kycklingbitar lätt. Lägg i det förgräddade pajskalet.
2. Strimla purjolök, paprikorna och bryn dom lätt. Strö över vetemjölet. 
3. Späd med grädde och mjölk och låt småkoka i ca 3 min. Tillsätt tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll såsen i pajskalet (över kycklingen) och strö över osten. Grädda i ca 20 minuter (också på 225 grader).
 
 
Fetaostpaj
2 ägg
1 burk kesella
2 rivna morötter
2 dl riven ost
2 pressade vitlöksklyftor
1 förpackning fetaost
svarta oliver
soltorkade tomater
 
1. Vispa ihop ägg och kesella lite lätt.
2. Tillsätt rivna morötter, ost och vitlök.
3. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
4. Skär fetaosten i kuber och strimla soltorkade tomater. 
5. Tryck ner fetaost, oliver och soltorkade tomater i äggstanningen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter (också i 225 grader)
 
 
 
Brukar ni göra matpajer hemma? Har ni någon favorit? (Min är fetaostpajen!)

 

Ögonfransförlängning - check!

 
Fixade fransarna idag, peppar mig lite inför att semestern snart är slut så jag försöker pyssla om mig själv lite. Det är sueprskönt att ha ögonfransförlängning. Man ser pigg och fräsch ut direkt när man kliver ur sängen. Jag som bara brukar använda mascara brukar inte sminka mig alls när jag har ögonfransförlängning.
 
Jag har gjort det två gånger förut, sist var det nog ett år sen faktiskt. Tror att jag tog längre fransar denna gång. Kom inte riktigt ihåg om det var 11 eller 13 mm jag hade förut så hon satte dit 12 mm. Dom känns väldigt långa så det var nog 11 mm jag hade förut. Nöjd är jag i allafall  :)
 
Jag hade ett presentkort på 50% hos Sweet Ambrosia, så jag passade på  :)
 
Så här såg det ut förut när jag gjorde ögonfransförlängning. Då höll förlängning väldigt länge, men jag är alltid försiktig när jag torkar ansiktet och duttar försiktigt runt ögonen så att jag inte gnuggar mig i ögonen. 
 
Har ni testat att göra ögonfransförlängning nån gång?

 

Mysig och mumsig middag hos Linda

 
Igår var jag hembjuden till Linda på middag. Oj, vilken middag hon ordnade! Det var såååå mycket gott (och alla recept dyker nog på hennes blogg sen). Jag kände mig så bortskämd som fick komma hem till henne och avnjuta en sån god middag.
 
Det var otroligt skönt att få prata ostört bara vi två också. Vi hann avverka många olika ämnen, något vi inte brukar hinna med annars med en massa barn springandes runt oss.
 
 
Fördrink och några aptitrepare. 
 
 
Sen fick jag testa Pimms för första gången. Det är tydligen något hemligt recept från England som man kan köpa på Systembolaget och blanda med frukt och Sprite. Mycket gott var det! Har ni testat det?
 
 
Jag är en sån sucker för efterrätter och bakverk så jag slukade min otrolig goda efterrätt på en gång. Créme brulée med vit choklad och frukt i romlag. Suuuuuuper gott!!
 
Tack vännen för den super goda middagen och den mysiga kvällen! 

 

Oreomuffins med kolakräm

Oreo-kakor är något jag växte upp med i USA, så jag är väldigt svag för dom. Oreos passar så himla bra att ha i bakverk och efterrätter. Den klassiska "cookies and cream" brukar vara oreos och grädde/glass. Men inte visste jag att oreos även var supergoda tillsammans med kolakräm?? Oj,oj,oj, såååå gott!
 
 
Brownieöverdrag:

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl flytande margarin
1/2 tsk bakpulver

 

1 burk kondenserad mjölk (kokt till en härlig kolakräm)
24 st oreokakor

 

1. Börja med att koka ihop kolakrämen. Koka en (oöppnad) burk kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i 3 timmar. Nu finns färdig kräm också att köpa, brukar stå bredvid den kondenserade mjölken.

2. Sätt på ugnen på 225 grader.

3. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, salt, bakpulver och rör ner det i äggvispet.

4. Tillsätt sist det flytande margarinet. Rör till en jämn smet.

 

 

5. Ställ 12 muffinsformar och fyll varje med två oreokex med kolakräm emellan. Häll sedan över browniesmet som täcker hela ”kakan”. Grädda i 225 grader varm ugn i cirka 10 minuter.

 
Receptet är snott av min vän Nina

 

Life is good

Jag trodde att jag skulle vara lite mer nere denna sista semester vecka men istället känner jag mig glad och full av energi. Jag längtar inte direkt efter att börja jobba igen men jag känner mig mycket piggare och gladare än vad jag har gjort på länge. Tror att det beror mycket på att jag har börjat röra på mig mer och jag har sockerdetoxat mig i ett par veckor (lite i smyg då jag inte visste om jag skulle klara av det). Detta har resulterat i några kilos viktnedgång och det boostar verkligen ens självförtroende.
 
Men jag älskar ju att baka så idag bakar jag TVÅ saker. Ååååh, va jag har saknat att baka under dessa 2 ½ veckor som jag har varit utan socker. Men nu så känner jag att jag MÅSTE inte ha socker och det var ändå det jag ville bli av med. Att på kvällarna känna att jag måste ha något till téet och så, den känslan har försvunnit. Jag åt till och med naturell yoghurt med färska bär till frukost imorse (annars tar jag alltid vaniljyoghurt men det är ju en hel del socker i den) och det smakade faktiskt gott!
 
Jag ska iväg till bästaste vännen Linda ikväll. Hon ska laga middag till mig, sååå lyxigt! Men allra allra mest ser jag fram emot att få sitta och prata ostört med henne. Det är alltid människor runt omkring oss, barn med oss eller andra vänner med. Men ikväll blir det bara hon och jag och inga avbrott (I hope), vilket ska bli så skönt. Jag kom på igår att Linda och jag har känt varandra i 8-9 år nu. Vänskapen har sakta sakta växt under dessa år och det tror jag gör den extra stark.
 
Det är en massa roliga saker som är inbokade framöver och det tror jag också gör mig extra glad. Har en massa STORA och små projekt på gång. Men har lärt mig att tacka nej till mycket också, det tror jag också har bidragit till att jag mår bättre.... blir inte lika mycket stress  :)
 
 
KRAM till alla mina fina bloggläsare!

 

Jag vill att magin ska finnas där under deras barndom

 
Förra veckan så hittade Zack en nyckelpiga på vägen hem från affären. Han har hört att man kan önska sig något om man hittar en nyckelpiga så han sa att han önskade sig en tidning som han nyss hade sett i affären. Sen lät han nyckelpigan krypa runt på hans hand ända hem. Jag sa att den kunde bo bland våra jordgubbsplantor, för där skulle den nog trivas. Så han satte av den där.
 
Sen har det gått några dagar och han har inte nämnt nyckelpigan något. Men jag kom ihåg hans önskan och tänkte att jag skulle nog uppfylla den och lämna den vid våra jordgubbsplantor så att den blir "från" nyckelpigan. 
 
 
Sagt och gjort, jag köpte tidningen han önskade sig och så gömde jag den lite under jordgubbsplantorna. Sen så sa jag till honom att han kanske skulle gå ut och kolla om det har kommit några nya jordgubbar och där hittade han tidningen! Jag spelade överraskad och han blev så glad. När maken kom hem på kvällen så berättade han att nyckelpigan hade lämnat en tidning till honom.  
 
Jag älskar den där magin som bara kan finnas under några år under barndomen. Då man tror på jultomten, påskharen och tandfén. Då önskningar och mirakel kan ske. Det känns som att det hör till barndomen och jag vill att den ska finnas där för Zack och Leah. Jag tror att den sprider mycket glädje.

 

Miss Li for Indiska - VIP shopping

 
Igår var jag inbjuden till VIP shopping på Indiska för deras nya samarbete med Miss Li. Jag tog med mig bästaste vännen Linda och vi shoppade loss  :) 
 
 
Det bjöds på bubbel, snittar och choklad.
 
 
Jag provade Miss Lis karaktäriska hatt, som finns i grönt och svart (blev dock inget köp).

 

Vinn ett festivalkit värde 700 kr i samarbete med Absolut Torr

 
Way Out West äger snart rum (8-10 augusti) och nu har ni chansen att vinna det utlimata wow-kitet (värde 700 kr) innehållandes:
 

o   Absolut Torr dabon och wipes för en 100%:ig wow-upplevelse med 0% oro för svett

o   Modifast - perfekt festivalsnack!

o   Happy Plugs hörlurar och iPhone5 skal

o   Hawaiian Tropic solprodukt 

o   Öronproppar

o   Sebamed shower oil

 

För att vara med och tävla om kitet så behöver du bara beskriva ditt svettigaste festivalminne med max högst 50 ord. Tävlingen avslutas den 9 augusti då Reddville tillsammans med Absolut Torr utser en vinnare.


 

Tips: 15% rabatt hos Campadre IDAG

 
Just idag kan man få en extra 15% rabatt när man handlar för minst 500 kr hos Campadre med koden SOLSTING15
 

 

Genusvänligt kalas?

När vi ändå är inne på detta med genus så kan jag säga att detta med kalas och kalastillbehör är allt annat än genusvänligt (jag är ju mitt uppe i att planera ett kalas). Det man har att välja mellan är prinsesskalas eller piratkalas - i stort sett.
 
 
När jag kollar på dom vanligaste kalastillbehören så är dom verkligen uppdelade. Det som riktar sig mot pojkar känns faktiskt inte alls särskilt roligt. Mörkt, glåmigt och inte alls glatt och party. Ingen som ler utan istället slåss? Känns ju inte så kalas....
 
 
 
Det som riktar sig främst till flickor är i allafall lite mer glatt, men det är ju väldigt ensigt med enbart ROSA.
 
Leah hade ju ett Nicke Nyfiken kalas när hon fyllde 3 år och det känns rätt så genusvänligt. Andra alternativ som jag tittade på nu till Zack var: Smurfarna (vilket var svindyrt), djungel, bondgård och Nalle Puh (fast det är nog mer riktat till yngre barn).
 
Men så hittade jag en rosa dinosaurie, en GLAD rosa dinosaurie!
 
 
Och glada monster!! Glada monster som håller i ballonger och äter cupcakes!! Wow!
 
 
Jippee! Äntligen lite genusvänliga barnkalas-grejer! Men dom var inte lätta att hitta kan jag säga! Det var hos PartyTajm som jag hittade dessa.
 
Har ni några tips på genusvänliga teman för barnkalas?
 
 
P.S. Min vän Fnulan håller inte alls med mig i genusdebatten, läs gärna vad hon har skrivit om det här.

 

Äntligen har dom hittat varandra!

 
Åh, det hoppar alltid till i mammahjärtat av glädje när jag ser barnen nära varandra och när dom visar varandra kärlek. 
 
Denna sommar har Zack och Leah verkligen kommit nära varandra. Tidigare så var jag avundsjuk på andra vars barn blev bästis från stunden då lillasyskonet föddes. Här har det varit mestadels bråk men NU. Denna sommar så VILL båda umgås med VARANDRA! (Förut var det mest Leah som ville leka med Zack och Zack ville INTE leka med Leah.)
 
Dom har hittat på lekar tillsammans, lekt i timmar tillsammans utan bråk och kramat varandra och hållt varandra i handen. Det har verkligen varit underbart att se och nu hoppas jag att det håller i sig, även när dom börjat förskolan igen. 
 
Älskar er, mina fina barn <3

 

Årets H&M katalog - ur ett genusperspektiv

Förra året så skrev jag ett inlägg om H&Ms barnmodebilder som fick stor respons. Det var en ögonöppnare för många, fick jag höra! Det blev så tydligt när man la bilder på tjejer och killar bredvid varandra vilken annorlunda syn det är på tjejer och killar. Allt från hur dom posar till hur dom umgås och aktiverar sig på bilderna. Så i år när katalogen damp ner i brevlådan så var jag nyfiken på om dom har förbättrat sig något?
 
Generellt måste jag säga att det har blivit bättre, mycket bättre. Men barnen ler inte lika mycket på bilderna, vilket jag tycker är synd. Dom flesta som ler är tjejer, men även många tjejer har en sur uppsyn.
 
 
Men det är fortfarande stor skillnad på hur H&M ser på tjejer och killar. Så här ser dom på dom när dom umgås:
 
 
Tjejer ska vara glada, hålla varandra i handen och vara bästisar medan killar dom kan vara sura på varandra och ifrågasättande. Dom kan vara arga och kanske inte alls vill vara med och kan säga ifrån.
 
 
Detta med att killar alltid ska vara "aktiva" är inte bra. Tjejer uppmuntras att stå bredvid och se fina ut ("akta din fina klänning!!") och vara betraktaren aldrig ha den aktiva rollen. Tjejerna tittar in i kamerna medan killarna har mer "jag skiter i vilket"-stilen. Är det så vi vill uppfostra våra söner - att dom ska skita i allt och ha en sån attityd? Det är i allafall det barnen ser när dom ser dessa coola killar.
 
 
Men som sagt så var denna katalog bättre än den förra, inga förföriska blickar hos tjejerna och inte lika mycket aktiva killar. Denna sura tjej tycker jag är en bra bild. En tjej som protesterar lite. Men jag önskar att var mer leende killar som visade glädje och barnslighet - för detta gäller ändå barn.
 
Vad tycker ni om H&M och deras katalog - ur genussynpunkt?

 

Sommartips: Choklad-jordgubbshjärtan!

 
Så enkelt och det blir så snyggt. Bara att halvera jordgubbarna, fästa med en tandpetare. Doppa i choklad (enklast om man lägger jordgubbarna på en gaffel och doppar) och försiktigt ta bort tandpetaren innan chokladen stelnat.
 
Perfekt också till en romantisk kväll förstås!  :)

 

Dags att börja planera kalas!

 
Det börjar bli dags att planera ett kalas hemma hos oss också. Snart har vi en 5-åring hemma, bara en månad kvar!! Vi har bokat in en trollkarl till kalaset och snart skickas inbjudningarna ut. Zack längtar redan nu och tycker att det ska bli så häftigt att en trollkarl kommer hem till honom.
 
Men jag har redan börjat fundera på vad som ska bakats och inhandlas. Det är väldigt roligt att planera kalas men samtidigt stressigt men jag vill så gärna ge barnen en minnesvärd dag!

 

Makedonisk 30-års fest (med helgrillad gris och lamm)!

 
Igår var vi inbjudna på en mycket trevlig fest. Han som fyllde 30 år har makedonska rötter så att hela festen gick i den andan. Allt från maten till musiken till dekorationerna.
 
 
Det bjöds på bland annat helgrillad gris och helgrillad lamm, som hade grillats i 6 timmar!
 
 
När vi kom dit så satt barnen och myste i trädgården med chips.
 
 
Ett live-band från Slovakien fanns på plats också.
 
 
Leah var lite orolig när vi stod och tittade på grishuvudet. Hon var lite ledsen för att grisen hade dött och tyckte inte att den skulle dö. En framtida vegeterian? Hon åt inget kött igår kväll i allafall.... Tror att det är nyttigt för barnen att verkligen veta var köttet kommer ifrån. Dom älskar ju bacon och skinka men dom har svårt att se att det kommer från en gris, men det är ju verkligheten.
 
 
Det hängde torkade chilipeppar i taket.
 
 
Vissa kände sig lite korta....
 
 
Barnen hittade lite nya vänner också  :)
 
 
Dom hade även fixat dit en baja-maja (vi var 78 personer så det var bra att ha en extra toalett) som dom hade gjort lite extra lyxig med ljus där inne. Utanför stod en vattendunk, tvål, handdesinfektion och papper.

 

Dagens barn

 
Dagens Leah i piké från Burberry och jeanskjol från Nova Star.
 
Dagens Zack i skjorta från Nova Star och shorts från Gymboree

 

Dags för 30-års kalas

 
Idag är vi inbjudna till ett stort 30-års kalas. 100 personer är inbjudna och det kommer att bjudas på helstekt gris (!!), ska bli kul men vi har ingen barnvakt. Kalaset börjar kl. 15 så jag och barnen kan vara med en stund i början, sen åker jag hem med barnen.

 

Piñata cupcakes - att inspireras av

 
Jag älskar att surfa runt på amerikanska mat- och bakbloggar och hitta inspiration. Sen brukar det inte vara så svårt att göra om recepten till något eget eller ibland kombinerar jag två recept! 
 
Jag hittade dessa piñata cupcakes hos bloggen Cupcakes Take The Cake. För er som inte vet vad en piñata är så är det en sån där papp-figur som man slår sönder vid kalas (oftast barnkalas) och när den som slår sönder den så väller det ut godis och annat roligt. Piñatas är väldigt poppis att ha på kalas och kommer ihåg att man nästan alltid hade det när jag gick på barnkalas när jag växte upp i USA (ungefär som vi nästan alltid har fiskdamm här på kalas).
 
Men idén med piñata cupcakes är att det ska finnas en rolig överraskning inuti. Det behöver inte vara m&m's, det kan ju vara allt möjligt. Den är såna här idéer som verkligen inspirerar mig och får min hjärna att gå på högvarv funderandes på vilka goda kombinationer man skulle kunna göra piñata cupcakes utav.

 

Pressbild från Monsters University

 
Bild ifrån i söndags när barnen fick träffa Mike och Sulley och krama om dom. Oj, va barnen tjatade om det. Leah ville till och med att dom skulle följa med oss. 
 
Nu, varje gång dom ser reklam för filmen så vill dom tillbaka och träffa monster och se filmen igen. Låter som om dom hade en rolig dag då i allafall!

 

Världens gulligaste felsägning

 
Jag glömde ju att berätta om världens gulligast sak som Leah sa igår! Hon säger ju ibland lite knasiga saker och kallar saker som dom inte riktigt heter (det gör väl dom flesta barnen i den åldern). Men i allafall så såg hon flera som åt sockervadd på Skansen och hon utbrister "Jag vill också ha sockervalp!" . Haha... vi kunde knappt hålla oss för skratt!
 
Hon fortsatte sen att säga "sockervalp" varje gång hon pratade om sockervadd, även om vi försökte rätta henne. Men det lät så gulligt med en "sockervalp"  :)

 

Nickelodeondagen på Skansen

 
Vi var inbjudna idag till Nickelodeondagen på Skansen av Skylanders Giants. Vädret var otroligt omväxlande (som ni kommer att märka på bilderna), ena stunden regn, andra stunden solsken. Vi bytte om till regnkläder på barnen tre gånger under stunden vi var där.
 
 
Ni som följer mig på instagram (@bambiblogg) såg att vi även fick goodiebags men också en trevlig picknick påse med filt och allt. Men vi valde att sitta på en bänk istället, annars är ju Skansen bästa stället för en picknick! Finns massvis med mysiga gräsmattor, så om man ska hit så - ta med picknick!
 
 
Vi besökte även Akvariet, där lemurerna var framme så att man kunde se dom på riktigt nära håll:
 
 
Sen fick vi se lite action inne hos sköldpaddorna....
 
 
Hannen öppnade munnen varje gång han juckade... haha.. såg verkligen ut som att han stönade till varje gång.
 
Som tur var så frågade ingen av barnen vad sköldpaddorna höll på med.... vi har sluppit alla såna frågor än så länge!
 
 
Hoppborgen var nog favoriten hos barnen....
 
 
Sen var det flera artister som uppträdde på scenen. Den enda som jag kände igen var Helena Paparizou och hennes låt "My number one" som snart är 10 år gammal.... då kände jag mig rätt så gammal....
 
 
Sen kom även Ninja Turtles ut på scen under ett presentregn. Det kastades ut en massa massa presenter till publiken.

 










Beauty Planet