bambi

Vintertid och sömn

God kväll vänner! Har allt gått bra med omställningen till vintertid? Zack har alltid varit så morgonpigg och han har ju ett sånt himla bra morgonhumör. Ända sen han var bebis så har han vaknat upp glatt, med ett stort leende på läpparna! Och sån är han fortfarande, förutom att nu vaknar han kl. 6 – oavsett om det är vardag eller helg.

Så, när det är dags att ändra om till vintertid så vaknar han glatt klockan 5. Jag minns så väl den tiden innan barn då man var GLAD över vintertid, för då kunde man faktiskt sova en timme extra. Nu är det bara krångel och bök att få in dom nya rutinerna…

Sömn har också varit en problem för mig. Mestadels för att min hjärna är överaktiv. Jag ligger och planerar, funderar och tänker när jag ska somna. Så här har det varit så länge jag kan minnas. Jag har också svårt att somna på nya ställen eller om något är annorlunda. Det måste vara som ”vanligt”, då känns det tryggt. Detta hänger nog säkert ihop med saker som hände under min barndom. Som t.ex. när det bara var min mamma och jag och hon smög ut mitt i natten för att gå på krogen! Och jag var 10-11 år och vaknar upp och mamma är borta (och hon har förstås inte berättat för mig att hon ska ut).

Nåja, sömnproblemen har varit ett stort faktum i mitt liv. Jag har länge funderat och till och med bokat läkartid, för att kanske få något utskrivet. Men det har känts så läskigt (och så krockade läkartiden med nåt annat så det blev aldrig av). Sen när vi var på Gran Canaria, så såg jag att det fanns melatonin (som är ett ”sömnhormon”) receptfritt på apoteket så köpte vi ett paket. Jag tyckte det var jätteläskigt när jag tog den första tabletten och tänkte att nu vaknar jag väl aldrig mer… eller får en hjärtattack.. osv.

 

Jag överlevde första natten, men sov inte så mycket bättre än annars. Men jag tänkte att det kanske berodde på att jag stressade upp mig så över dom läskiga ”sömntabletterna”. Så jag tänkte att jag kan ge tabletterna en sista chans, så jag testade en natt till och jag sov så otroligt bra! Bästa sömnen på läääänge.

Så, jag köpte med mig några paket hem från Gran Canaria. Jag läste på en massa om melatonin och insåg att typ överallt – förutom Sverige – kan man köpa det receptfritt för det klassas som ett naturläkemedel. Man kan inte överdosera det (som man kan med ”vanliga” sömntabletter – och det är ju rätt läskigt) och det är i stort inga biverkningar. Tyvärr har det inte forskats så mycket på melatonin, eftersom det inte går att få patent (då det är ett naturligt hormon) så kan företagen inte riktigt tjäna stora pengar på det.

Jag köpte en till burk i Tyskland när jag var där senast. Där är det också ett naturläkemedel och helt receptfritt och man får ta med sig det in från andra EU-länder. Jag tar inte melatonin varje kväll och det är inte som en vanlig sömntablett som gör att man däckar. För mig så gör den mig mer avslappnad och dåsig, men om jag är stressad eller uppe i varv så hjälper den inte och jag kan vakna utan problem.

Jag vill inte propagera för melatonin (även om det kanske låter så), för jag tycker man alltid ska vara försiktig – och det svenska läkemedelsverket har gjort melatonin receptbelagt av en orsak. Jag tycker att det kan vara ett bra och mer naturligt alternativ till dom vanliga sömntabletterna. Jag ville bara tipsa lite om melatonin då jag tycker att det har hjälpt mig väldigt mycket men läs på och bilda er en egen uppfattning.

Ultraljud idag

Hej vänner! Hur mår ni? Hoppas att allt är bra med er.

Idag så var jag iväg och gjorde ultraljud. Ultraljudet gjordes inte på mig utan på vår katt Hera. Hon har haft problem med njurarna – trodde vi. Så veterinären skickade en remiss till ett djursjukhus för att göra ultraljud på Heras njurar och urinblåsa.

 
Hera blev rakad på magen. Stackars Hera var så rädd och nervös så hon skakade. Hon är verkligen världens snällaste och lugnaste katt och sa inte ens pip när dom stack henne men att bli rakad var lite läskigt (men hon sa inget då heller, bara skakade).
 
 

Sen fick hon komma till detta ultraljudsrum, där hon fick ligga i mitten av denna ”madrass” – på rygg. Det tyckte hon var riktigt jobbigt, men hon jamade bara lite då och då. Jag höll i hennes framtassar och försökte prata lugnande med henne hela tiden, medan en sköterska höll i hennes baktassar och veterinären gjorde ultraljud. Hon låg så i ca 15-20 minuter, stackars Hera!

Men det som veterinären var att njurarna såg bra ut! Jag blev jätteförvånad! Men istället så hittade hon något i Heras urinblåsa som inte ska vara där. Det är antingen en allvarlig infektion som sitter djupt inne, vilket skulle vara lite konstigt eftersom hon har fått medicin för urinvägsinfektion i 5 veckor och då borde det ha hjälpt. Eller så är det en tumör och när den sitter så där så är den alltid aggressiv och inte godartad. Men denna veterinär hade aldrig påträffat just en sån här tumör på en katt någonsin förut. Veterinären tog urin direkt från blåsan med en nål (då vågade jag inte titta!) och ska då ha fått med sin celler från detta område. Så vi får provsvar efter helgen…

Helgen
 

Hej vänner! Hoppas att ni har haft en bra helg! Ni är några som har frågat om hur det är med min pappas fru och hon är nu återfunnen (fick veta detta i fredags). Jag kan inte berätta så mycket mer just nu, men snart kanske jag kan avslöja lite mer…

Helgen har mestadels spenderats framför tv:n där jag har plöjt igenom hela andra säsongen av Making a Murderer på Netflix. En väldigt spännande andra säsong och intressant med all den nya bevisningen som hans nya försvarsadvokat har fått fram. Jag önskar så att dom kan hitta den riktiga mördaren, för jag tror faktiskt inte att det är Steven Avery!

Sen så har vi ätit god mat (på bilden är det kyckling i rödcurry-sås med vitkål och paprika) och varit ute också. Igår var vi en sväng till badhuset hela familjen. Allihopa simmade i 20 minuter (härligt sätt att motionera med hela familjen) och sen blev det lek. Som ni kanske märkt så har vi försökt att vara lite mer hälsosamma på sistone, både när det gäller motion och kost. Jag följer just nu Viktväktarnas flex-program och det fungerar jättebra för mig (ej sponsrad!). Jag märker att jag orkar gå uppför trapporna på jobbet (mitt kontor är på tredje våningen). Förut så tog jag ofta hissen men nu har jag slutat med det helt och det känns inte alls jobbigt… Jag har inte heller ont i knäna när jag går i trappor, vilket jag började att få innan. Jag kom på det häromdagen och sa till maken att jag har ju inte haft ont i knäna på flera veckor!

Så kul när man hittar något som fungerar för en! Men jag har hört många som är missnöjda med det nya ”flexprogrammet” hos Viktväktarna också. Och det är ju så individuellt vad som funkar eller inte funkar.

Jag vet inte om ni är intresserade av att jag berättar mer om detta eller inte?