bambi

Man vill ju inte gå neråt i hierarkin
Jag läser det Fanny Ambjörnsson säger i DN att det är okej för tjejer att vara pojkaktiga, för det är ju okej att vara en "pojkflicka". Men att pojkar får inte vara för tjejiga, det tjejiga anses mindre statusfylld... som ett nedköp. Man vill inte gå neråt i hierarkin.

Jag tänker efter. Jag klär Zack mer än gärna i rosa. Jag är stolt över att jag köper kläder från både tjejavdelningen och killavdelningen till honom. Men jag drar ändå gränsen någonstans... jag skulle inte köpa en klänning eller spetsbody till honom. Men varför inte? Om jag hade en dotter, skulle jag inte kunna klä henne i klänning? Jo, det skulle jag faktiskt... inga spetklänningar eller för mycket gulligull... men nog skulle hon kunna ha klänning ibland (gärna en blå klänning tänker jag mig...). Men när jag tänker efter så vill jag inte heller sätta på Zack en blå tröja med bilar på... men det skulle jag inte ha några problem att sätta på en dotter.

Jag känner mig lite som en hycklare med dubbelmoral. Varför skulle min dotter kunna ha klänning men inte min son, eftersom jag nu inte ser någon skillnad på kön på bebisar? Jag vet faktiskt inte... jag kan inte riktigt svara på frågan förutom att säga att jag "drar gränsen vid klänningar, spets och för mycket gulligull" annars så klär jag Zack i princip vilka kläder som helst.

Jag bryr mig inte om någon annan tror att han är en flicka. Jag rättar inte ens folk om dom säger "vilken söt liten flicka" utan jag säger bara "tack". Men ändå vill jag inte nedvärdera honom med att sätta på honom en klänning, enligt Ambjörnsons tes i DN. Kan det verkligen stämma?? Jag måste ta mig en riktig funderare kring detta....


Vad är era tankar när det gäller detta? Har ni någon "gräns" till hur könsöverskridande ni klär era barn?


Artiklar: 1, 2, 3, 4
#1 - Anna

Jag tycker allt det där snacket har gått lite för långt... Jag ser absolut inget fel med att vara pojke och absolut inget fel med att vara flicka, låt dom vara det dom är. Visst kan man sätta rosa kläder på pojkar och blåa på flickor, men i så fall för att man tycker om färgen. Tycker jag.

Jag är stolt över att ha en liten pojke. Och jag är stolt över att vara tjej ;-)



// anna

#2 - Lena

Jag klär Alfons i rätt mycket "killiga" kläder men även en del könsneutrala. Men det är nog mycket för att jag har sån stil och hade jag en tjej skulle hon nog också få rätt mycket "killiga" kläder. Inte lika mycket som Alfons och jag skulle nog sätta på henne klänning också ibland. Jag drar nog definitivt en gräns när det gäller kläder, har tänkt en del på det där och vuxna killar klär sig ju inte i klänning eller så. Varför börja med något nu som de inte kommer fortsätta med!?



Jag tycker det är viktigare hur man bemöter barn och inte ger dem leksaker pga kön. Varför ska bara tjejer leka med dockor och killar med bilar? Nej de ska få möjlighet att leka med både och, och välja själva vad de vill leka med. Alfons ska inte bli den han är pga att han är kille utan pga sin personlighet.

#3 - Lisa

Jag klär väldigt ofta min tjej i klänningar, för jag tycker att det är så himla fint. Likväl skulle jag klä en liten kille i kläder som jag tycker att är fina oavsett färg - men inte för den sakens skull klänning. Där går gränsen. Hur än det är så ÄR det ett tjejplagg... Skulle inte heller klä en tjej i typiskt grabbiga kläder som skjorta med väst/cardigan eller liknande!



Könsneutralt MER än gärna, men det behöver inte bli i absurdum...

#4 - Erika-mode-pyssel-m.m.

klänning och kjol är för tjejer. men annars skulle jag nog klä bebin som jag vill... killkläder/tjejkläder spelar ingen roll... Inte färg heller..

#5 - Tessan

det där återkommer ju i sport- & yrkesutövande. en kille som dansar balett är bög, och en man som är sjuksyrra anses vara för korkad för att kunna bli läkare, etc. medan en tjej kan bli vad hon vill numer. så ja, kanske är det så eftersom tjejattribut & -aktiviteter anses vara sämre, men jag tycker också det blir ojämlikt ur männens perspektiv eftersom deras kläd- & yrkesutbud begränsas medan kvinnornas vidgas.

#6 - Linda

Jag tycker absolut att man kan ha rosa på pojkar, men jag tycker det är fel att LETA rosa till sin pojke bara för att det SKA vara jämställt och för att könet inte spelar roll. Visst, hittar jag en rosa body eller tröja till min son så köper jag kanske den om jag tycker att den är fin, men jag går inte ut och LETAR tjejiga färger bara för sakens skull. Det är hyckleri enligt mig. Det är klart att könet inte spelar någon roll, men man ska väl inte förneka det heller? Det är ju nästan att säga att barnet inte duger som det är? Man kan inte GÖRA ETT BARN KÖNSNEUTRALT. Har mitt barn snopp så har han.

#7 - Lady Dahmer - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

"Om du hade en son skulle du kunna sätta på honom en klänning?"



Nu är det ju så att jag känner lite aversion mot könsstereotypa kläder, såsom klänning. Det tar liksom emot att klä mitt barn i nåt som är reserverat för ETT kön (också varför jag inte klär min Nöffi i klänning) men man ska ju aldrig säga aldrig. Jag gillar ju a-formade tunikliknande klänningar och hittar jag rätt så kanske Ninja får en. För en son skulle detsamma gälla.



Men sen känner jag också som så att jag inte tycker att barn ska sitta i spetsen för kampen om jämlikhet. Man ska givetvis inte gå emot sina principer, men man kan ju undvika de värsta provokationerna. Man vill ju inte orsaka obehag för barnet i jämlikhetens namn liksom.



Jag klär gärna min son i spets, rysh, glitter, rosa osv. Men jag undviker nog de MEST stereotypiskt tjejiga. Iallafall tills han uttryckligen själv skulle fråga efter det. DÅ skulle han få se ut som Marilyn Manson eller Di leva om han så ville. (detta gäller även Ninja, vill hon se ut som en prinsessa när hon är gammal nog att välja själv så får hon det)

#8 - Nina

Min dotter har en väldigt blandad garderob med allt från riktigt flickiga klänningar till baggyjeans och tröjor med biltryck (som hon valt själv, gillar oftast inte kläder med tryck). Oftast har dom ju perioder då bara tex bilar eller rosa gäller, tycker det är viktigt att låta dom utrycka sig oavsett vilken period dom är i.

Har dock aldrig köpt en klänning till min son. Han är nu 7 och skulle aldrig välja en rosa glittrig tröja, men inte heller spindelmannentryck. Han gillar enfärgade tröjor, munkjackor och jeans. Så det är det han får.

#9 - Esteban

Det finns ett självklart skäl till att det tar emot att klä söner i klänningar, och det är att klänningen sådan den är faktiskt är ett tjejplagg, i allt väsentligt. Det är inte konstigare än att kvinnor bär damkavajer och inte herrkavajer (för det skulle se ut helt crazy). Inspireras av skottarna istället. Det finns kjolar och det finns kiltar. Det finns klänningar, men inga "mansklänningar". För inspiration finns det gott om historiska förebilder på "mansklänningar" som kjortel, tunika, och särk. Att det inte är på modet är väl ett utmärkt skäl att bilda ett avantgarde.

#10 - nina

Jag tänker att man förknippar den rosa klänningen med spets och tyll med prinsessa vilket i sin tur innebär passiv fin flicka som sitter stilla och fint med benen ihop och väntar på prinsen som ska rädda henne. Blä!

Jag skulle ite sätta på varken flicka eller pojke en sån klänning.

Barnkläder ska vara sköna, fina, bra att leka i.

#11 - camilla

klä av dig helt naken fis

från upp till tå

efter det ska du sälja alla

dina kläder såmm du har på

dig från upp till tå

till usa+

du ska åxå säljass själv åxå

till turkiet

där ska du bo i skogen helt naken fis

från upp till tå

i skogen där

ska du gå naken fis + barrfota

i vatten åxå

där ska du bada+ dyka

efter det ska du

ligga på marken lortig

lort ner dig helt

hela kråppen ska vara

lortig

från upp till tå

ska vara lortig

tuttarna+ fittan+ skärten+ hela andsiktet

ska åxå vara lortig

efter det

ska du såva åxå i skogen naken fis+ lortig

hela kråppen

från upp till tå

efter det ska alla jur äta upp er

#12 - Fredrik

Bra poäng av Esteban!



Ett bra avantgarde ser jag att man har när betraktaren frågar sig: "Är det en kille eller tjej?" och svaret är undvikande och istället förklarar att barnet hittat en egen stil.



Kan någon finna ett problem med den här attityden? (bortsett från jobbet med att hitta stilen)

#13 - camilla

ta bort alla in lägg från här på en gång

#14 - camilla

nej låt alla in lägg vara kvar

#15 - camilla

titta va camilla har skrivitt

och gör så såmm

hon säger till er

#16 - camilla

titta va camilla har skrivitt

och gör såmm

hon säger till er

#17 - camila

titta vad camilla har skrivitt

och gör såmm

hon säger till er

#18 - camila

titta vad camilla har skrivitt

och gör såmm

hon säger till er