bambi

Unisexutmaningen



Jag fick en unisexutmaning av Ecolocobloggen och det passade ju mig ypperligt! En sån rolig utmaning och här kommer mina svar:

Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?

Jag är så märkesskadad så jag älskar ju märkeskläder även till Plutten... även om det inte är i samma utsträckning som till mig själv. Men i första hand så ska det vara ett roligt mönster/tryck, något man blir glad utav. Sen så ska det vara funktionellt, alltså enkelt vid blöjbyte, inte för varmt (Plutten är varm utav sig) och bra kvalité (men det är ibland svårt att veta innan).
 
Jag försöker köpa nästan bara unisexkläder. När jag köper kläder på ställen som har en väldigt stor könsuppdelning på sina barnkläder så brukar jag försöka köpa ca hälften från "pojkavdelningen" och hälften från "flickavdelnignen". Men sen så får vi ju en hel del "pojkkläder" (trots att dom flesta av våra släkt och vänner hur jag känner inför sånt) så jag tror ändå att Zack har lite mer "pojkkläder" i sin garderob... tyvärr har det blivit så.


Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?

Haha.. lilla Zack kan ju inte uttrycka sig så mycket. Men han gillar när det är snören (t.ex. på byxor) som han kan dra och leka lite med. Därför har jag köpt en Lipfish-tröja med en råtta på vars svans går att leka med (finns på bilden).

Men sen när han är stor nog att välja kläder själv så kommer han få ha det han vill ha, även om det är typiska pojkkläder eller tjejkläder.


Tror du att barnens kläder påverkar deras beteende och utveckling?

Absolut! Man blir glad av färger och det påverkar såklart hur man uppfattar barnet eller interagerar med barnet.

Det är verkligen trist att det är sån tydlig könsuppdelning när barn inte blir könsmogna förrän dom kommer i tonåren. Det enda som skiljer dom åt är det som är innanför blöjan.


Jag kände förut lite skuld över att jag inte skulle kunna sätta på en klänning på Zack och sa det till sambon. Sambon tyckte inte att vi kunde klä Zack i klänningar för då skulle folk tycka att det var konstigt. Men då sa jag att "men folk vet ju inte vad han har innanför blöjan, skulle folk tycka att  det var så konstigt om han hade varit en flicka och vi hade klätt på honom en klänning? Dom vet ju inte egentligen om han är en pojke eller flicka..."

Det var även någon som skrev att Zack skulle bli mobbad om han hade klänning på sig. Ja, det skulle han kanske bli. Men det är ju knappast så att barnen "känner på sig" eller att det är medfött att dom ser att det är fel av en pojke att ha klänning. Det är ju något vi lär barnen. Det känns väldigt trångsynt att vi begränsar våra barn och lär dom "så här måste du vara för att passa in i ditt kön". Så trist att dom inte kan få vara precis som dom själva vill!!

Man lär verkligen barnen att dom är ett kön istället för en individ. Det är så tråkigt!

#1 - Mamma Melissa

Här lyfte du otroligt många bra grejer! Kan bara hålla med! Vi lär ju barnen vad som är "rätt" färger, "rätt" klädesplagg och så vidare. Och att barnen retar varandra... det har faktiskt inte med annat att göra än att vi har uppfostrat våra barn till att passa in i de där mallarna och inte acceptera våra olikheter...



Ang din kommentar. Ja, Charlie Bears är otroligt uppskattade ettårspresenter! Min systerdotter fick en när hon fyllde och hon går inte en meter utan den!

#2 - Fittanfes

Vi hatar män i foppatofflor!!

Gör inte du?



www.fittanfes.com

#3 - Jenny i Dalby

Vad jag inte förstår är varför det verkar sitta i kläderna, hela det här unisex/jämställdhetstänket. En liten kille i klänning blir knappast mer jämlikhetstänkande av den anledningen, det handlar om HUR vi uppfostrar våra barn, vilka värderingar vi ger dem. Jag tror inte att man får dem genom kläderna, faktiskt. Sen så hävdar jag bestämt att det inte enbart är vad som finns innanför blöjan som skiljer könen åt. Jag har två söner och en dotter och ser klara olikheter mellan dem vad gäller intressen (ja, redan som små), inte bara de individuella skillnaderna. Jag förstår inte heller varför de skulle vara så "fult" att visa vilket kön man tillhör, som sagt, vi ÄR olika och det är bra tycker jag. Men för den sakens skull så kan man lära barnen om könens lika värde!



För övrigt håller jag med dig om att färgglada kläder är mycket roligare och trevligare, till både tjejer och killar! Det finns alldeles för mycket grått och trist med blaffiga tryck, framförallt på pojkavdelningarna. Vi har många plagg som alla tre barnen har haft, men klänning skulle jag faktiskt inte välja som förälder att sätta på mina söner. Däremot ville mellankillen själv som treåring ärva en klänning ur storasysters garderob, vilket han givetvis fick göra. Inte undra på eftersom den var färgglad och fin. Han speglade sig i den ett par gånger, sen var han nöjd med det :-)

#4 - HomeRiver

Fina kläder. Vad härligt du skriver om kläder att bli glad av!

#5 - Loa

Ja, du har ju verkligen en bra mix av kläder till Zack! Solhatten är ju underbar. Det kom verkligen många intressanta inlägg ut ur den här unisexutmaningen! Det blir ju svårare ju äldre barnen blir att styra klädvalet - men glada kläder gillar ju de flesta barn.



tjingeling