bambi

En lärares syn på den nya skollagen
Den nya skollagen som Jan Björklund presenterade igår var rätt så intressant när man själv är lärare. För den skulle i så fall innebära att obehöriga lärare inte kan få fast tjänst.

Han sa:
– Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare.

Idag är var tionde fast anställd lärare obehörig! Vilket är fruktansvärt många! Jag har förstås stött på en del obehöriga lärare under mina 5 ½ år som jag har jobbat som gymnasielärare. Jag kan säga att det finns många bra men också en hel del dåliga obehöriga lärare, samma sak som med behöriga lärare förstås. Men man märker att obehöriga lärare oftast inte har samma rutiner när det gäller kursupplägg, examinationer och betygssättning. Och är inte lika insatta i kursmål och betygskriterier och hur dessa ska/kan tolkas.

Däremot så tycker jag att uttalandet som Jan Björklund gör där han jämför lärare med läkare är lite väl överdrivet. Nu handlar det inte om liv och dö, vilket det kan göra vid en operation! Så självklart vill man inte att en obehörig läkare ska operera en. Men man kanske skulle kunna likställa det med att man inte vill att en obehörg läkare ska ställa en diagnos, precis som att man inte vill att en obehörig lärare ska sätta betyg?

Oftast så kan det vara svårt att hitta behöriga lärare i mindre kurser, speciellt "lokala" kurser som är väldigt specialinriktade. Jag har nog inte heller stött på någon behörig lärare i datorkunskap, utan då brukar det vara någon med någon annan slags it-utbildning som undervisar. Så jag tror att det kan bli problem med den nya skollagen om verkligen ALLA kurser måste fyllas av behöriga lärare (och behöriga i det ämnet). Men det kunde visst göras undantag, upp till ett år. Men sen då?

Däremot så tycker jag att det är en självklarhet att det ska finnas behöriga lärare inom alla kärnämnen och så många andra ämnen som möjligt. Alla skolor borde sträva efter att ha så många behöriga lärare som möjligt, nte bara för skolans egen skull men också för att höja lärares status (vilket jag tycker behövs).

Artiklar: 1, 2, 3
#1 - sofie

Intressant.

Jag ska börja läsa till lärare för grundskolans tidigare år till våren. Det ska bli intressant att se hur skolan fungerar från "andra sidan".

Idag är vädret jättefint här i Umeå, jag knäppte några bilder innan solen gick ner (13.20!) titta in om du vill!

Kram

(Vad fint att bönan ska heta Elise!)

#2 - Andrea

Ja, det är intressant det där. Jag tycker att finns det ej behörig lärare så ska obehörig med erfarenhet inom ämnet, tex datorkunskap som du säger, få undervisa.

Dock anser jag att en behörig lärare ALDRIG ska få gå utan jobb, för att tjänsen redan fylls av en obehörig. Det är totalt oacceptablet, vet inte om det funkar så heller. men du förstår min poäng, tror jag.

#3 - Tess

Bra på ett vis, men mindre bra på ett annat. Jag har haft en del obehöriga lärare som har varit toppen och en del som inte haft något i klassrummet att göra (inte som lärare iaf). Men det har varit likadant med behöriga. En del har varit pedagogiska och bra, medan andra mest har brytt sig om betyg och inte vad eleverna egentligen lär sig.

#4 - Jennie

Jag tycker att han har rätt i mångt och mycket, men, i dagens skola behövs det verkligen eldsjälar också. Därför tyker jag att det inte går att dra alla över en kam, det måste finnas utrymme för dessa eldsjälar också.

#5 - Jempajenny

Sedan finns det ju också olika sorters obehöriga lärare. Jag har t ex stött på flera kollegor som på pappret är obehöriga då de inte plockat ut sin examen pga att det saknas t ex en 5-poängs mattetenta eller ett obligatoriskt seminarium. Dessa individer har ju ändå en fullgod lärarutbildning.



Självklart tycker jag att lärare ska vara behöriga att undervisa, men ibland blir statistiken lite missvisande.