bambi

Varför vi vänjer Zack att sova hela natten

Jag fick en fråga angående varför vi försöker vänja av Zack med nattmålen, att när man skaffar barn så inbär det att man ger dom mat på natten. Jag väntade mig många fler liknande kommentarer eftersom jag vet att myten om att små barn inte kan eller vill sova hela natten är seglivad. Men istället har jag snarare fått många kommentarer från andra med bebisar i Zacks ålder som också håller på att vänja dom att sova hela natten och det är ju kul om man kan dela erfarenheter när man går igenom samma sak!

Men mitt svar till varför vi håller på och vänjer Zack vid att sova hela natten är:

1.) Han har alltid vaknat väldigt få gånger under natten. Redan vid 2 månaders ålder så vaknade han bara en gång per natt. Detta diskuterade vi med hans BVC-sköterska som sa att han gick upp så bra i vikt så han klarade av att sova hela natten utan problem.

2.) Han somnade relativt snabbt om även fast han inte fick någon mat. Jag tror att han inte skulle ha kunnat somna om så lätt om han verkligen var hungrig eller så skulle han ha vaknat många fler gånger. Men nu vaknade han dom "vanliga" tiderna så det var mer av vana än av hunger.

3.) Han har inte varit mer hungrig på morgonen när han inte har ätit under natten. Även detta styrkar min tes om att han inte ammar på natten av hunger utan av vana. Vi har tröstat honom när han har gråtit på natten så att han fortfarande ska få trygghet.

4.) Det känns som om det inte finns någon anledning för att både jag och han (och min sambo) ska få vår sömn störd. Detta gör bara att vi halvsover fram till 11-12 på dagen istället för att vara pigga och kunna leka och göra annat roligt tillsammans.

Jag har även läst någonstans att 70-80% av alla 4 månaders bebisar sover hela natten... men jag är osäker på den siffran så ta den med en nypa salt. Eller det kanske någon annan som vet om den siffran stämmer?

#1 - PENSELMAMMAN

Hejsan, det ser ut som om att ni har det bra, här... Fina bilder & Så. Kramar från Lilla JA

#2 - emelie

Hej igen! Jag menade absolut inget illa (vill bara skriva det) Om det fungerar för er är det jätte toppen. känns bara som alla nyblivna föräldrar har sån brådis med allt möjligt(det är DET jag inte riktigt förstår). Jag är visserligen inte vaken på natten för min dotter ammar i sängen då jag "sover". kramar

#3 - Linda

Hoppas att det går bra att få lilla plutten att sova hela natten. Theo som är betydligt äldre än vad Zack är, vaknar fortfarande flera gånger per natt. Inte för att han är hungrig då, utan det är nåt annat som stör, och han somnar inte om själv heller.

#4 - Lena

Dessutom så vill barn som inte tar napp gärna tutta på mammans bröst (om hon/han ammas) på natten och kanske inte alls är hungriga. Det är en dålig ovana man gärna ser att de blir av med. Jag tragglar på med det för fullt just nu.

#5 - Lisa F

Jag är helt övertygad om att man kan hjälpa dem på traven lite, och på så sätt få bättre sömn allihop, inte minst barnet.

Bara man är lyhörd på barnets signaler, så.



Vi har vant vår dotter av med mat på natten ganska nyligen, hade också hört att de runt 4 mån "ska" kunna klara sig utan mat men vi väntade tills hon fick i sig rejäla grötportioner på kvällen och sen testade vi. Gått superbra.



Lycka till med fortsättningen. :-)

#6 - Jennie

Ja jag önskar att vi kunde sluta med alla nattmål vi med. Men det kommer en tid för oss också. Lycka till.

#7 - Anna - mamma till två sessor!

Ett barn som är i den åldern som våra är bör sova hela natten, bara de är ordentligt matade och så. Min första dotter sov hela nätter vid 6 mån, det var sjukt skönt! Min lilla vaknar 1 ggr/natt nu och det ska ändras så snart hon är mogen för det :)

Keep on going! Inget fel i det!