bambi

Dagens fråga

Här utanför vår dörr så ligger det en 50-öring. Jag tror att den har legat där i en vecka nu. Jag påpekade det för sambon när vi gick förbi den förut och jag frågade om han inte skulle plocka upp den, men han svarade att det var för hög alternativkostnad för att plocka upp den (han har läst en massa ekonomi så därav termen). Jag förstod inte vad han menade, så han förklarade att det kostar för mycket energi och tid att plocka upp den jämfört med vad den är värd för oss.

Han tog som exempel att Bill Gates skulle kanske inte ens stanna och plocka upp en tusenlapp eftersom det är inga pengar för honom... således för hög alternativkostnad för honom... det är inte värt det helt enkelt.

Så jag och sambon diskuterade, vad skulle det behöva ligga där för att vi skulle ta och plocka upp det? Sambon svarade en tia, kanske en femma.... jag skulle nog helt klart plockat upp en femma. Vilken är den lägsta valör du skulle stanna och plocka upp?
#1 - Lollo Kitty

Inte mindre än en femma!

#2 - Anonym

Hej! Har inte svarat på något inlägg tidigare, trots att jag brukar läsa din fina blogg så gott som dagligen! Jag skulle ha tagit upp 50-öringen. Inte för det gör så stor skillnad, men jag tycker alltid det fattas 50 öre när man behöver småpengar till t.ex en kvällstidning. Då är det så irriterande att behöva ta fram kortet för en småsumma! Sedan ska man ha respekt för pengar tycker jag, även för små söta 50-öringar! Ha en trevlig kväll!

#3 - N

Om jag hade sett den ligga kvar en längre tid så hade jag till slut plockat upp 50 öringen. Jag tror nog att jag hade plockat upp en krona.

#4 - Jessica

Min man säger att om man inte plockar upp pengar (vilken valör som helst) betyder det att man tycker att man har tillräckligt... Så om inte Bill Gates plockar upp en 50 öring så har jag full förståelse för det ;-)

#5 - jessica

jag plockar alltid upp 50-öringar, har för mig att det betyder tur att hitta pengar. brukar till och med stoppa in foten under grejer för att dra ut pengar om jag ser att det ligger ngt under en kassa eller så. när jag var typ 10 hittade jag en femhundring :) och i skolan hittade jag en hundring mitt på golvet.

#6 - sofie

Hum.. ja, jag skulle nog säga en femma också. En krona är som en så "tråkig" peng. Femtioöringen är ju tjusig med sin kopparfärg men ändå, mja.. nog skulle det få vara en femma åtminstone.. =) Den är både fin och så är den värd lite så man kanske kan skrapa ihop till en glass! :)

#7 - Jacks mamma * Ung, snart högskolestuderande mamma*

Jag skulle nog faktiskt plocka upp en 1 krona av den enkla anledningen att i lägden kan det lilla bli stort. Bättre 1 krona än ingen =) Man kan ju lägga den i barnens sparbössa..

#8 - vera

jag plockar nog upp all valuta!

fast småmynten, så som 50-öringar och 1kronor säger jag till äldsta dottern att plocka upp, så får hon lägga dom i sin sparbössa :)

#9 - Elin (Edvinsmamma)

vilken rolig fråga!

Jag är ganska säker på att jag skulle plocka upp 50-öringen...för "många bäckar små", plus att Edvin brukar få alla småpengar för att stoppa ner i sin spargris. Något som han tycker är väldigt roligt :)

#10 - johanna jordgubbe

intressant fråga.. jag skulle nog plocka upp alla pengar.. eller ifrån 1 kr iallafall..



men men.. en annan har ju redan HITTAT EN 500 HUNDRING PÅ SEMESTERN :) (och den plockade jag självklart upp)

#11 - Bina - everydaymolly

Om barnen är med så låter jag dem hitta pengen och stoppa i sin bössa.



Jag är inte säker på att jag hade tagit upp en 50 öring men hade jag sprungit förbi den flera gånger tror jag att jag gjort det "för det är menat så".

#12 - Susanna

Jag hade plockat upp 50 öringen!

#13 - Jenny i Dalby

Det är nog som för dig, en femma skulle jag nog plocka upp (förutsatt att den ser ren ut och inte ligger bland en massa äckligt skräp/smuts förstås).

#14 - Viktoria - ♥ s t j e r n f a l l ♥

Jag tar nog upp även en femtioöring, om den ligger precis framför mig och jag inte har bråttom, annars kanske en femma är mer lagom ;)



Sen kan man ju undra om det inte är för hög alternativkostnad att sitta här och diskutera om man skulle ta upp en femtio-öring istället för att bara ta upp den :P

#15 - Linda - ensamstående smbarnsmamma

Jag svarar som jag såg någon annan gjort, att jag skulle nog plocka upp alla valörer, i längden kan det bli en stor summa pengar :D

#16 - Nina

hah vilket roligt inlägg. skratta då ja läste :D skulle nog oxå plocka upp en femma.



I morgon passar mig utmärkt. kanske runt 12? är det för sent för dig? Theo äter sin gröt runt 10-11 snåret. sen ska ja ut med hunden. (dagliga rutinerna).



inne på söder? bestäm du :D

#17 - Claire

En femma, jag kan t.o.m tappa enkronor ibland och inte bry mig om att ta upp dem :P

#18 - Elle

Jag skulle nog plocka upp en krona som minst. Men då är jag en fattig student också;) KAFFEPENGAR;)

En femtioöring skulle jag nog inte plocka upp så där bara..

#19 - Mia

Jag hade plockat upp den mest för att det retar mej att den ligger där haha!

#20 - Lisa

jag stannar aldrig för att plocka upp en 50 öring, men en 5 krona däremot tar jag alltid upp :D

#21 - amanda

Jag skulle nog plockat upp den 50 örinegen av ren reflex!



kram

#22 - Anonym

lite roligt det där.

om jag får en 50öring över i kassan brukar jag alltid kasta dom. eller ge dom till mina vänner. hatar 50öringar mest av allt.

1kronor är också rätt jobbiga att ha i plånboken om man inte ska handla tuggummi då.

men jag hade nog plockat upp en 20o lapp som minst på gatan :P

#23 - Miss D

haha jag såg faktiskt en tia igår i mataffären precis vid kassan men jag lät bli att ta upp den, kändes som om alla stirrade på mig eftersom det var så lång kö :-)